Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk'ün yatı Savarona, Kuruçeşme'de devletin zirvesini bekliyor (Bülent Aydemir / Gazete Habertürk)
        1

        6 bin dolara hurdaya gitmekten kurtarıp 49 yıllığına kiralayan işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralınan Atatürk’ün emaneti Savarona yatı, devletin zirvesi tarafından kullanılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca alınıp restore edilen Savarona, yabancı konukların ağırlanmasında ve özel resmi resepsiyonlarda hizmet verecek.

        2

        Restorasyonve yenileme çalışmalarının ardından İstanbul’da Kuruçeşme limanına çekilen ve bir dönem Atatürk’ün de kullandığı Savarona, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterinde bulunuyor. Kültür Bakanlığı ile Başbakanlık, yenilenen yatın devlet merasimlerinde kullanımı için kısa süre önce bir protokol imzaladı. Yeni dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu yatı kullanabilecek. Erdoğan’ın bu konuda kararı beklenirken, Savarona, demirlediği limanda özel olarak korunuyor.

        3

        VAHDETTİN KÖŞKÜ HAZIR
        Bununla birlikte Erdoğan’ın yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınmasının ardından restorasyonu tamamlanan İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nü de ofis olarak kullanmaya başlayacağı belirtildi. Köşk, 130 milyon TL’ye restore edildi.

        4

        TUR BAŞBAKANLIĞA GEÇTİ
        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kullandığı Airbus 330-200 tipi TUR uçağı da 12 Aralık’ta imzalanan sözleşmeyle Türk Hava Yolları’ndan (THY) Başbakanlığa geçti. Başbakanlık, THY’ye uçak için toplam 407 milyon TL ödedi. Muhalefet, uçağın THY envanterinde bulunmasını, “Kurum bu yüzden zararda” diye eleştirmişti. Uçak, artık Başbakanlığın uçak havuzunda hizmet verecek.

        5

        ARTIK DEVLETİN EMANETİ
        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2013 yılı sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, son kiracısı işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralınan Savarona’nın bakım ve restorasyonu 10 ay sürdü. Atatürk’ün yadigârı Savarona, görkemli- prestijli günlerine tekrar kavuşuyor.

        6

        Atatürk’ün son günlerini geçirdiği 83 yıllık Savarona, devlet büyüklerinin tarihi toplantılarına, önemli günlerde kutlamalara, yabancı devlet adamlarının kabullerine ve yurtdışındaki resepsiyonlara ev sahipliği yapacak. Savarona’da Atatürk’ün kaldığı oda ve kullandığı eşyalar da aynen korunuyor.

        7

        Elektronik sistemleri de yenilenen yat, baştan aşağı boyandı, son teknolojiyle donatıldı. Gemide dinlenme salonu ve süit odaların yanı sıra Türk ve dünya mutfağından yemeklerin yapılabildiği mutfak da bulunuyor.

        8

        SAVARONA’NIN 83 YILLIK TARİHİ

        -Savarona, deniz mühendisi Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlandı ve 1931 yılında Bayan Emily Roebling için 4 milyon dolara inşa edildi.

        9

        -7 yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında gezdikten sonra 1938’de Türk hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi.

        10

        -Atatürk vefatına kadar sadece 6 hafta yatta kalabildi. O süre boyunca da yatında kabine toplantıları yaptı, dünya liderlerini ağırladı

        11

        -1989 yılında hurdaya çıkmak üzereyken Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralandı.

        12

        -İç mekân tasarımı Donald Starkey tarafından yapıldı. Yatta 65 tonu hamamda olmak üzere toplam 260 ton cilalı mermer kullanıldı. Atatürk’ün anısına, özel süiti, özel eşyalarının bulunduğu bir müze olarak restore edildi.