Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa "82 Anayasası’nda darbe ruhu var, yeni Anayasa çıkarılmalı" Bakan Bozdağ'dan Anayasa açıklaması (Fevzi Çakır / Gazete Habertürk)

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, 1982 Anayasası’nın en çok eleştirilen Anayasa olduğunu ifade ederek, “Ne kadar değiştirirsek değiştirelim bu Anayasa’nın ruhuna ve lafzına hâkim olan darbe ruhunu ortadan kaldırmadığımız sürece bu Anayasa’yı değiştire değiştire Türkiye, belli bir noktaya, mesafeye kesinlikle gidemez” diye konuştu. Bakan Bozdağ, Ankara’da katıldığı bir toplantıda şu mesajları verdi:

        DARBE RUHUNU ÖLDÜRMELİYİZ: Çare, bana göre bu Anayasa’daki darbe ruhunu öldürmektir. Lafzına ve ruhuna sirayet etmiş, noktasına, virgülüne, kelimesine, fıkrasına, her bir maddesine sirayet etmiş bu ruhu öldürmediğimiz sürece, bu Anayasa’yı tarihe havale etmediğimiz sürece Türkiye sorunlarını yaşamaya devam edecektir.

        DARBE HORTLAĞI VAR: Bu Anayasa bünyesinde hortlak vardır, darbe hortlağı vardır. Oradan çıkar, buradan çıkar. Her derde de deva var. Demokrasi isteyen için demokratik deva var.

        OLAĞAN ŞARTLARDA BİR ANAYASA: Artık bizim bu gerçeği yok edip ‘Onun yerine bu millet, bu devlet olağan şartlarda, özgür iradesiyle, herkesin ve her kesimin katkı yaptığı yeni bir Anayasa’yı yapabilir, bu başarıyı gösterebilir’ diyebilmemiz lazım. Onun için de biz yeni Anayasa’yı olağan şartlarda yapmanın yolunu bulmalıyız.

        KORKAK ANAYASA: İstiklal Marşımız ‘“Korkma” diye başlıyor ama bizim Anayasa’nın her satırı korkuyla başlıyor. Korkuyor, yasamadan korkuyor. Yürütmeden korkuyor bu Anayasa. Yargıdan korkuyor bu Anayasa. Devletin kurumlarından, kuruluşlarından korkuyor bu Anayasa. Vatandaşından korkuyor bu Anayasa. Milletinden korkan bir Anayasa, milletin sözleşmesi olma vasfını taşıyabilir mi?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ