Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa AK Parti’nin, siyasi partilerin kapatılması davalarına sınırlama getiren yasa teklifi, Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi

        HABERTÜRK/ANKARA

        AK Parti’nin, siyasi partilerin kapatılması davalarına sınırlama getiren yasa teklifi, Anayasa Komisyonu’nda yaklaşık 7 saat süren gergin görüşmenin ardından, değişiklik yapılarak kabul edildi.

        Komisyonda muhalefet milletvekilleri değişikliği eleştirirken, eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Keşke bu düzenlemeyi daha önceden yapabilseydik” dedi.

        ‘SAMİMİYSEN BARAJI KALDIR

        Görüşmeler sırasında MHP Konya Milletvekili Faruk Bal teklifi, “Bu doğrudan doğruya, masaya terör örgütünü oturtmak suretiyle yaptığınız müzakerelerin neticesi olarak karşımıza çıkmıştır” diye eleştirdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “İktidar samimi ise seçim barajının kaldırılmasını da getirsin. Teklifin bu haliyle ciddiye alınır bir yanı yok, karşıyız” ifadesini kullandı. Arınç, parti kapatma iddialarıyla igili ise “Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz derler. Burası Türkiye’dir” diye konuştu. Arınç, ilerleyen saatlerde hükümeti sert bir dille eleştiren CHP’li Atilla Kart’a, “Yeter, bitir artık, senin saçmalıklarını dinlemek zorunda mıyız?” diye çıkıştı.

        GENEL KURUL İZNİ GELDİ

        Partilerin ‘temelli’ kapatılmasına son veren, ancak kapatma cezasını koruyan teklifte yapılan değişiklikle, parti kapatma davasının açılmasına izin verecek, her partiden 5 üyeden oluşacak komisyonun kararının genel kurulda üçte iki çoğunlukla gizli oyla kabul edilmesi kuralı getirildi. Teklife göre ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıları bu izin çıktıktan sonra partilerle ilgili kapatma davası açabilecek. Kapatma kararı verilmezse devlet yardımını kesme gibi cezalar da verilebilecek. Bu arada kapatmaya neden olan parti yönetileri 5 değil 3 yıl süreyle siyasetten yasaklanacak. Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, partilerin Anayasa’da sayılı suçların odağı olduğu gerekçesiyle kapatılmasında dikkate alınmayacak. Bu arada partilerin mali denetimlerini Anayasa Mahkemesi değil Sayıştay’ın yapması da kabul edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ