Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın seçim sürecini açıkladı

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        TBMM, başkan adaylarının başvurusu için yemin töreninin ardından çalışmalarına 5 gün ara verdi. Meclis Başkanlığı seçim takvimi, en geç 1 Temmuz’da tamamlanacak şekilde planlandı.

        AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın’ın diğer partilerle görüşerek netleştirdiklerini belirttiği takvime göre adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi gece yarısı sona erecek. Partilerin adaylık konusunda birbirlerinin tavrını kollayabilecekleri, bu nedenle son anda sürpriz bir ismin başvuru yapabileceği belirtiliyor. Varılan mutabakata göre ilk iki tur 30 Haziran Salı günü yapılacak.

        İlk turda başkan seçimi için 367 oy gerektiği ve hiçbir adayın bu sayıya ulaşamayacağı öngörüldüğü için ikinci turun da aynı gün yapılması kararlaştırıldı.

        276 oyun aranacağı 3. tur ise 1 Temmuz’da yapılacak. Bu sayıya ulaşan aday olmazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday, aynı gün 4. turda yarışacak ve seçim sonuçlanacak.

        En çok oyu alan isim Meclis Başkanı olarak en geç 1 Temmuz’da koltuğuna oturmuş olacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Başkanlık Divanı’nın belirlenmesi süreci başlayacak. Divanın oluşmasıyla hükümetin kurulması için Anayasa’da öngörülen 45 günlük süre başlamış olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ