Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Süleyman Karaçöl ve Muammer Akkaş hakkındaki iddianame kabul edildi

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi tarafından yargılama izni verilmesi üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Muammer Akkaş hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 3 yıl, hakim Süleyman Karaçöl hakkında da ‘görevi ihmal’ suçundan 2 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.

        İddianamede, Savcı Muammer Akkaş’ın, dosyada hiç kimsenin bilgisinin olmadığı soruşturma kapsamındaki bir kısım bilgi ve belgeleri medya ile paylaşmak suretiyle soruşturmanın gizliğini ihlal ederek basına sızdırdığı ve gizliliğe riayet etmediği anlatıldı. Savcı Akkaşın Çağlayandaki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarını çağırarak, "basın açıklaması" başlığı adı altında bildiri dağıttığı anlatılarak, gerçeğe aykırı bilgilere yer verdiği belirtildi. Savcı Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına savcı olarak atandı. HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılan Akkaş daha sonra HSYK tarafından meslekten ihraç edildi.

        Sulh Ceza Hâkimi Süleyman Karaçöl hakkında ise dosyada bulunan şüphelilerin mal varlığına tedbir koyulabilmesi için aranılan suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin olup olmadığı, mal varlığının bu suçtan elde edilip edilmediği hususlarında hiçbir inceleme ve araştırma yapmadan dosya üzerinden 24 dakika içerisinde dosyada bulunan kişilerin "mal varlığına el konulmasına" karar verdiğinden dolayı görevini ihmal ettiği belirtildi. İstanbul’dan Kütahya’ya hakim olarak atanan Karaçöl, önce Yargıtay tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı daha sonra HSYK tarafından meslekten ihraç edildi.

        Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi kabul ettiği iddianameleri son soruşturmanın açılması için Yargıtay’a yolladı. Yargıtay son soruşturmanın kabulüne karar verdi. Birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak olan şüpheliler hakkında tensip zaptı hazırlandı. İki şüpheli Yargıtay 5’nci Ceza Dairesi’nde 25 Kasım 2015 günü saat 13.30’da yargılanmaya başlayacak.

        Yargıtay aralarından Necmettin Bilal Erdoğan, Yassin Abdullah Kadı, Mehmet Fatih Saraç, Cengiz Aktürk, İbrahim Çeçen, Mustafa Latif Topbaş, Abdullah Tivnikli, Mehmet Cengiz, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Bosphorus360 Danışmanlık Turizm İnş. San Tic. Ltd. Şirketi ve Zirve Holding A.Ş.’nin aralarında bulunduğu toplam 43 mağdura da tebligat göndererek duruşmaya çağırdı.

        'FETÖ'YE YARDIMDAN SORUŞTURMA(GAZETE HABERTÜRK)

        HSYK, 17/25 Aralık soruşturmalarında görev alan ve meslekten ihraç edilen savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında “Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yardım ve yataklık ettikleri” gerekçesiyle soruşturma açılmasına karar verdi. Öz hakkında, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile ilgili sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımları nedeniyle de soruşturma açıldı. HSYK 3. Dairesi’nin verdiği soruşturma izninin, “paralel yapının yargı uzantısına” ilişkin soruşturma dosyasından şimdilik ayrı olduğu öğrenildi. Müfettişlerin hazırlayacağı raporun ardından bu soruşturmanın da ana dosya ile birleştirileceği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ