Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Zekeriya Öz ve Celal Kara için "difüzyon mesajı"

        Gökay USANMAZ / İSTANBUL

        Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkardı. Ancak karardan yaklaşık 12 saat önce üç savcı da evlerinden ayrılıp kayıplara karıştı. Celal Kara ile Zekeriya Öz ve eşinin Sarp Sınır kapısı'ndan geçerek Gürcistan'a geçiş yaptıkları ve zaman kaybetmeden Ermenistan'a geçtikleri belirlendi.

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Gürcistan üzerinden Ermenistan'a giden Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü'ne difüzyon yazısı yazarak, bu şüpheliler hakkında mahkemece verilmiş tutuklama talepli yakalama kararı bulunduğunu, bu nedenle bulundukları ülke ile girişimde bulunularak iadelerinin istenmesini talep etti.

        Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ‘difüzyon mesajını' inceledikten sonra Türkiye'nin suçlu iadesi anlaşması bulunan ülkeleri belirleyerek Dışişleri Bakanlığı'na bildirecek.

        Difüzyon mesajı, kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla kaçak şahısların yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılarıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ