Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'tan Zekeriya Öz açıklaması

        Kurtulmuş, " Madem yanlış bir şey yapmadınız, madem yaptığınız şeyler hukuk içerisinde olan şeylerdi madem kendinizi Türkiye'nin hukuk sistemi içinde savunabilecek bir kamu görevi inşa ettiniz, niye kaçar gidersiniz?" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, A Haber'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçmasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

        "Madem yanlış bir şey yapmadınız, madem yaptığınız şeyler hukuk içerisinde olan şeylerdi madem kendinizi Türkiye'nin hukuk sistemi içinde savunabilecek bir kamu görevi inşa ettiniz, niye kaçar gidersiniz? Vatanını seven insanların yolu, başları sıkıştığı zaman ülkelerini terk edip başka bir yerlere kaçıp gitmek olmamalıdır. Eğer yaptığınız doğru olduğuna inanıyorsanız ve sizin karşınızda yapılanların yanlış olduğuna inanıyorsanız, kalırsınız ve sonuna kadar bedelini ödersiniz."

        "DİYALOG ZEMİNİ HER ALANDA SÜRMELİ"

        AK Parti'nin CHP'yle yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin sonucu ne olursa olsun Türkiye'nin önemli bir kazanım elde ettiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de birbirine taban tabana zıt iki parti, hatta 150 yıllık Türkiye'de siyasi mücadelede temsil ettikleri tabanlar, siyasi akımlar itibariyle birbirine zıt olan iki parti, ana akım parti bir araya geldi ve çeşitli konuları o uzun görüşme trafiği sırasında, heyetler arası görüşme sırasında son derece medeni, açık yürekli şekilde, hiçbir kafasının arkasında başka bir gündem olmadan karşılıklı bir araya geldi müzakere etti. Uzlaştığı noktalar oldu, uzlaşamadığı noktalar oldu. 8 Haziran'dan bu yana getirilen süreç başlı başına bir kazanımdır" ifadesini kullandı.

        Kurtulmuş, bundan sonraki temel beklentilerinin CHP ve AK Parti'nin bu diyalog zeminini her alanda sürdürmesi olduğunun altını çizdi.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Bugün kurulmasa bile cuma namazını müteakip kurulsun" şeklindeki sözlerinin ne anlama geldiğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, hükümetlerin "hemen şu gün kurulsun" demekle kurulmadığını söyledi. Tek başına bir hükümet kurulsa onun bile bir zamanı bulunduğunu belirten Kurtulmuş, "Her şey kendi zamanlaması içinde, olgunlaşması içinde olacak şeylerdir. Tabi ki herkes ister ki Sayın Başbakan görevi aldıktan sonra en kısa zamanda bu hükümeti kursun. Ama bir de siyasi şartlar var, bu siyasi şartlar şu zamanda olsun, bu zamanda olsun demeyi, bizim kişisel tercihlerimizle ortaya koyduğumuz zamanlamaları mümkün de kılmıyor, doğru da kılmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN EN UFAK BİR TELKİNİ OLMAMIŞTIR

        Cumhurbaşkanının anayasal sınırlar içerisinde kalması gerektiğine yönelik değerlendirmeler olduğunu belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Haziran'dan beri anayasal sınırlar içinde hareket ettiğine dikkati çekti. Davutoğlu'nu hükümet kurmakla görevlendiren ve yeni hükümet kurulana kadar görevi başında kalmasını sağlayanın Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna işaret eden Kurtulmuş, Erdoğan'ın bu süreçte defaatle Türkiye'de bir an önce koalisyon kurulmasını ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiği yönünde sözleri olduğunu hatırlattı.

        Kurtulmuş, "Bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımıza ve AK Parti'ye kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamaların dışında en ufak bir tavsiyesi ve telkini olmamıştır. Dolayısıyla bunun net bir şekilde bilinmesini arzu ederiz. Sayın Başbakanımız da kendi sorumluluğu içerisinde Cumhurbaşkanımızdan aldığı yetki ile bu koalisyon görüşmelerini yürütmektedir" dedi.

        Koalisyon görüşmelerine ilişkin "45 günün uzatılmasına" ilişkin tartışmalar bulunduğunun hatırlatılması ve geriye kalan 10 günün başka bir hükümet formülünü hayata geçirmek için yeterli olup olmayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Yeterlidir. Çok, net açık söylüyorum. Yeterlidir. Oturulur konuşulur. Eğer belli bir zemin olursa hükümet formülleri ortaya çıkar" diye konuştu.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Çözüm Sürecine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "süreç buzdolabındadır" şeklindeki sözleri ile HDP'nin açıklamalarını değerlendirmesi istenen Kurtulmuş, sürecin bir günde ortaya çıkmadığını ifade etti.

        Sürecin istismar edilmemesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, "bir el barıştayken bir elin kalaşnikofta olamayacağını, terör ve uzlaşmanın bir arada yürütülemeyeceğini" kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ