Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bürokrat kökenli bağımsız bakanlara 'vekil' piyagosu!

        Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Davutoğlu’na geçici hükümeti kurmak için tanınan süre cumartesi günü dolacak. Davutoğlu, her ne kadar CHP ve MHP geçici hükümete bakan vermeyeceklerini açıklamış olsa da bu 2 partiden milletvekillerine çağrıda bulundu. Kurulacak geçici hükümette AK Parti’ye 11, CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor. Seçim dönemlerinde Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları dışarıdan atanıyor. CHP ve MHP milletvekillerinin bakanlık teklifini kabul etmemesi halinde bu partilere düşen 8 bakanlık için de Meclis içindeki bağımsız vekillerden ya da dışarıdan atama yapılacak. MHP’li Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ettiği için dışarıdan 10 isim atanacak.

        CHP ve MHP’li 7 ismin bakanlık teklifini reddetmesi, dışarıdan bakan atanmayı bekleyen bürokratlarda heyecan yarattı. Yasaya göre, dışarıdan atanan bakanlar milletvekilleriyle aynı özlük haklarına sahip oluyor.

        2 YIL GEREKİYOR

        Vekillere sağlanan en önemli ayrıcalık olan ve şu an 8 bin 190 lira seviyesinde bulunan emekli aylığı hakkından yararlanabilmek için ise 2 yıl görev yapmak gerekiyor. “Makam tazminatı” ile “yüksek hâkimlik tazminatı” ödenmesini gerektiren bir görevde daha önce 2 yıl bulunmuş olan kişiler için 2 yıl bakanlık veya milletvekilliği yapma şartı aranmıyor. Dolayısıyla dışarıdan bakan olarak atanacak bürokratlar bu göreve başladıkları andan itibaren milletvekili emekli aylığına hak kazanıyor. Yaş koşulunu da doldurup emekli olduklarında ömür boyunca, bugün için 8 bin 190 lira olan milletvekili emekli aylığı hakkından yararlanacaklar. Daha önce emekli olan bürokratlar ise bakanlık görevleri bittikten sonra emekli milletvekili aylığı almaya başlayacak.

        Dışarıdan atanan bakanlar, emeklilik hakkının dışında bundan böyle yaşamları boyunca TBMM üzerinden sağlık hizmeti alacak. Kendileri öldüğünde ise evli olmayan kızları emeklilik hakkından yararlanmaya devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ