Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Acil durum' mesajını görenler akın etti!

        Serkan AKKOÇ / Mesut HAN / GAZETE HABERTÜRK

        Facebook’ta örgütlenen Türkiye’deki sığınmacılar Edirne’ye akın etti. Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşmak isteyen sığınmacılar, TEM Otoyolu üzerinden yürüyerek Edirne’ye girmeye çalıştı. Polis ve jandarmanın önünü kestiği sığınmacılar, yakalanmamak için kontrol noktalarına birkaç kilometre kala araçlardan inip, tarlalardan yürüyerek Edirne’ye gitmeye çalışıyor. Edirne’ye akın eden sığınmacıların sayısının 20 bini bulması bekleniyor. Edirne ve İstanbul Otogarı’nda da toplanan sığınmacılar, ‘boğulmamak için yürüdüklerini’ söylüyor

        Mülteciler, göçmenler, sığınmacılar... İç savaşlar, açlık, yoksulluk, dış müdahale ve siyasi baskılardan kaçıp Avrupa’da daha iyi bir yaşam umuduyla yola düşüyorlar. Ancak yol meşakkatli, sınırlar artık çok tehlikeli... Nerede biteceği belli olmayan deniz yolculukları... Kimi istediği ülkeye ulaşıyor, kimi de deniz yolculuğunda trajik bir şekilde hayatını kaybediyor. Ama göç durmuyor. Ortadoğu, Afrika ve Asya’dan AB üyesi bir ülkeye gidebilmek için Ege’de art arda facialar yaşanıyor. Sonbahar ardı kış... Artık denizden geçişler daha da tehlikeli hale geldi. Sığınmacılar denizyolu yerine Avrupa’ya geçiş için karayolunu kullanmaya başladı. Türkiye’nin Avrupa ülkelerine kara sınırı olan kentleri, Edirne ve Kırklareli’nde sığınmacı trafiği arttı. Karayolunu daha güvenli bulan sığınmacılar sınırı geçmek için her çareyi deniyor. Edirne ve İstanbul’da sığınmacıların yeni güzergâhı oldu.

        TEM’DE 30 KM’LİK YÜRÜYÜŞ

        Sosyal medya üzerinden “Almanya 850 bin göçmen alacak” söylentisinin yayılmasıyla birlikte sığınmacılar kiraladıkları kamyonlarla, tuttukları özel araçlarla ya da TEM Otoyolu’nda yürüyerek Edirne’ye akın etti. Edirne ulaşan sığınmacıların sayısının 20 bini bulması bekleniyor. Yalnızca Edirne değil, İstanbul’da da aynı söylenti üzerine harekete geçen sığınmacılar kendilerine bilet satışının yapılmadığı İstanbul Bayrampaşa’daki Esenler Otogarı’nı da “işgal” ettiler. Geçtiğimiz haftalarda Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Keleti İstasyonu’nda bekletilen yüzlerce sığınmacı Avusturya’ya gitmeye başlamıştı. Dün de Türkiye benzer görüntülere sahne oldu. Facebook’taki “crossingnomore” hesabında “Edirne’de buluşalım” mesajlarıyla örgütlenen çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sığınmacılar, Türkiye’nin değişik yerlerinden yola düştü. Yunanistan üzerinden Avrupa’ya yürümek isteyen sığınmacılar, bölgeye kiraladıkları kamyonlarla, tuttukları özel araçlarla, taksilerle ulaşıyor. Göçmenler daha sonra gruplar halinde TEM’de yürüyor. Güvenlik güçlerinin durdurduğu binlerce göçmen, gruplar halinde TEM kenarında bekliyorlar. Edirne’ye gelen tüm araçlar ise gişelere girmeden durduruluyor. Güvenlik güçleri araçlardaki sığınmacıları indiriyor. Sosyal medya hesaplarından Edirne’ye yolculuk eden vatandaşlara “Boğulmamak için yürüyoruz, Suriyelileri araçlarınıza alın” paylaşımları yapılıyor.

        YAŞLISI GENCİYLE YOLLARDALAR

        Dün kızgın güneş altında 7 saat yürüyen sığınmacılar arasında bebekler de vardı yaşlılar da. Onlardan ikisi de 2.5 yaşındaki engelli Mine ve ikizi Muhammed. Baba Uman Dahhid, eşi ve çocuklarıyla bir yıl önce Halep’ten kaçıp İstanbul’a geldiklerini anlatıyor. Düşük ücretle torna fabrikasında çalıştığını ifade eden Dahhid, Mine’yi tedavi ettiremediği için bir şekilde Avrupa’ya gideceğini söylüyor. Dahhid “Nerede tedavi olursa oraya götüreceğim” diyor.

        HEDEF PAZARKULE SINIR KAPISI

        Cadde ve sokakları sığınmacılarla dolan Edirne’de ise güvenlik güçleri son 4 günde 3 bin kişiyi İstanbul’a geri gönderdi. Kentteki sığınmacı sayısının 20 binleri bulacağı belirtiliyor. Edirne otogarında ve belirlenen alanlarda çembere alınan mülteciler polislerle uzun süre pazarlık yapıyor. Sığınmacılar, tek isteklerinin Yunanistan sınırına yakın bir noktaya bırakılmak olduğunu belirtiyor. Polisin bunun mümkün olmayacağını söylemesi üzerine zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Pazarkule Sınır Kapısı’na yürümek isteyen sığınmacıları jandarma ve polis güçlükle engelliyor. Polislerin ikna ettiği sığınmacıların bir bölümü İstanbul’a gönderilirken bir bölümü kentte kalmayı tercih ediyor. Polis kalmak isteyenlere baskı uygulamıyor. Sosyal medya organizasyonunun Yunan makamlarına da haber verildiği, sınır noktalarında olası yasa dışı geçişler olabileceği konusunda uyarılar yapıldığı öğrenildi.

        FİTİLİ ATEŞLEYEN MESAJ

        Edirne üzerinden karayolunu kullanarak Yunanistan’a geçmek isteyen Suriyeli mülteciler sosyal medya mecralarında kurdukları topluluk hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla organize oluyorlar. Oluşturulan hesaplara çok sayıda fotoğraf yükleyerek durumlarını paylaşan göçmenler, “Acil durum herkesi otogara davet ediyoruz. Oturma eylemi yapacağız. Sabır ve sebat içinde Avrupa’ya geçmek istiyoruz. Temiz yaşam herkesin hakkı. “ şeklinde mesajlar paylaşarak diğer Suriyelilere organize olmaları konusunda çağrıda bulundular. Yapılan paylaşımlara çok sayıda Suriyeli tarafından yorum yapıldı ve paylaşımlar Suriyeli vatandaşlar tarafından defalarca paylaşıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ