Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Göçmenler Edirne’ye yürüdü 5 ‘gizemli’ yabancı gözaltında

        Sinan BİLGENOĞLU-Nihat ULUDAĞ-Mesut TURAN / HT GAZETE

        Avrupa’ya gitmek için İstanbul Otogarı’ndan Edirne’ye gitmek için TEM Otoyolu’na çıkıp yürümeye başlayan 100 kişilik sığınmacı grup, polis müdahalesiyle durdurulup geldikleri yerlere geri gönderildi. Yaşanan arbedede biri Alman, diğeri Fransız uyruklu 5 yabancı gözaltına alındı.

        Edirne'ye gitmek için 6 gündür İstanbul Büyük Otogarı’nda bekleyen sığınmacılar, dün gece yarısından itibaren yeniden yürüyüşe geçti. Aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 100 kişilik grup, TEM Otoyolu’nda emniyet şeridinden Edirne’ye doğru yol almaya başladı. 2 saat uyku molası veren ve sabah tekrardan yürümeye başlayan sığınmacıların yolu Çevik Kuvvet Polisleri tarafından Esenyurt’ta kesildi. Bunun üzerine kalabalık, yan yolda ellerini enselerine bağlayarak oturma eylemi yaptı. Yürümekte ısrar eden Suriyelilere polis kalkanlarıyla müdahale etti. Bu sırada kısa süreli arbede yaşandı ve gazeteciler bölgeye alınmadı. Sloganlar atarak polis müdahalesini protesto eden Suriyeliler daha sonra otobüslere bindirilerek, geldikleri yerlere geri gönderildi. Yürüyüş nedeniyle TEM’de trafik felç oldu. TEM ve bağlantılı yollarda uzun araç kuyrukları oluştu.

        ‘UMUDA YOLCULUK DEĞİL MEÇHULE YOLCULUK’

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay, sığınmacıların yürüyüşü sırasında polis yetkililerinden bilgi aldı. Tanrıkulu, yaptığı açıklamada “Bunlara yol gösteren, barınma imkânı sağlayan, eğitim, sağlık imkânı sağlayan kimse yok Türkiye’de. Bir umutla Avrupa’ya gitmek istiyorlar. Bu tablonun sorumlusu da maalesef hükümet. Bu soruna Türkiye ölçeğinde değil, Avrupa ölçeğinde bir çözüm bulunması lazım” dedi.

        Balbay da, “Çağın en büyük insanlık dramlarından biriyle karşı karşıyayız. Aralarına biz de girdik. Edirne’ye gideceklerini söylüyorlar. Ne kadar uzaklıkta olduğunu, kaç saatte varacaklarını bilmiyorlar. Bunların yolculuğu umuda yolculuk değil, meçhule yolculuk. Bu TEM’deki dramı görmeyeceklerse nerede görecekler. 4 yılda Suriye’de 300 bin insan öldü. Bu drama kör ve sağır kalınamaz. Türkiye’de şu an doğmuş 100 bin bebek var. Şimdi 3 tanesini gördük, içimiz parçalandı” diye konuştu.

        BİRİ ALMAN, BİRİ FRANSIZ 5 KİŞİ GÖZALTINDA

        Polis, Esenyurt’ta yaşanan gerginlik sırasında Suriyelileri provoke ettiği ileri sürülen biri Alman, biri Fransız, ikisi Filistin, biri Suriyeli 2’si kadın 5 yabancıyı da gözaltına aldı. Gözaltına alınan Alman uyruklu Nora Sophia, Fransız uyruklu Lecaille Charlotte, Filistin uyruklu Ali Fares ve Muhammed Fares ile Suriye uyruklu Abdülselam Sakkal Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Şüphelilerin Suriyelileri yönlendirdikleri ve polise karşı direnç göstermeleri için prove ettikleri önü sürüldü. Soruşturma sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ