Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Davutoğlu: Rusya’nın hava akınlarının 55’i ılımlı muhalefete, 2’si DEAŞ’a

        Serkan AKKOÇ / HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu dün İstanbul’daydı. Güne Eyüp Sultan Camii’nde sabah namazıyla başlayan Davutoğlu, daha sonra Sütlüce’deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda il, ilçe ve partili belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Davutoğlu, gazetecilerin Rusya’nın Suriye’de düzenlediği operasyonlarla ilgili sorusunu da yanıtladı. Pazartesi gecesi yaptığı güvenlik toplantısının ardından ilgili birimlerin talimatlandırıldığını ifade eden Başbakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yabancı müdahaleye karşı olduğunu söyleyen bölge ülkelerinin, şu anda Suriye krizine doğrudan müdahil olduğunu anlattı. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

        HEPİMİZ DESTEKLERİZ:

        Bu yabancı müdahale Suriye’de koalisyon tarafının yaptığı gibi, herkese tehdit olan DEAŞ ’a karşı bir mücadele verse, hepimiz destekleriz. Hangi güç olursa olsun eğer Suriye muhalefetini zayıflatırsa, DEAŞ ’ı güçlendirmiş olur. Bizim sınırlarımıza olan iki ihlal ve bazı taciz olaylarına bakıldığında, bu olayların olduğu yerler DEAŞ ’ın bulunduğu yerler değil. Burada Suriye rejimine destek anlamında yürütülen bir şeyse burada ne yapılmak isteniyor? Bu soru haklı olarak gündeme getirdiğimiz bir sorudur.

        TÜRKİYE ETKİLENİR:

        Türkiye Rusya ile dost ve komşu ülke. Herhangi bir çıkar çatışması yok. Biz Rusya’nın kaygılarını hep göz önüne aldık. Rusya’nın da Türkiye’nin güvenlik kaygılarını göz önüne almasını bekleriz. 911 kilometrelik bir sınıra sahibiz. Hiçbir ülke Suriye’deki gelişmelerden Türkiye kadar etkilenecek konumda değil.

        TAVİZ VERMEYİZ:

        Sınır güvenliği ve hava sahası güvenliği konusunda hiçbir taviz vermeyiz. Siyasi çözüm konusunda Rusya, İran ve her ülkeyle çalışmaya hazırız. Ama sınırlarımızın ve hava sahamızın güvenliği, masum Suriye halkının talepleri ve mülteci akınlarına Türkiye’nin tekrar muhatap olmaması konusunda ilkesel bir tutumumuz var.

        ÇOK CİDDİ DEMEKTİR:

        Rusya’nın 57 hava akınından 55’i ılımlı muhalefete, 2’si DEAŞ ’a karşı yapıldı. DEAŞ ’a karşı mücadele edilecekse hep beraber edelim. Ama eğer Türkiye sınırına yakın bir yerde, yeni mülteci akınlarına yol açacak şekilde, sivil halka ve ılımlı muhalefete karşı bir harekat yapılıyorsa, işte o zaman hepimizin oturup konuşmamız gereken çok ciddi bir mesele var demektir. Rusya ile herhangi bir gerilim istemeyiz. Rusya’nın da Türkiye’nin hava sahasına, sınırlarına ve Türkiye’nin Suriye’deki çıkarlarına dikkat etmesini beklemek en tabii komşuluk hakkımızdır.

        "KÜRTLERİN DEVLETİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİDİR"

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İstanbul İl Merkezi’nde düzenlenen STK Buluşması’nda yaptığı konuşmada, “Bana sordular: ‘Herkesin devleti var, niye Kürtlerin yok?’ Bunu diyenler tarih bilmez. Kürtlerin bir devleti var. O devletin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Başka bir devlet yok” dedi. Davutoğlu, “İsteniyor ki ‘Şu parti Türklerin’, ‘Şu parti Kürtlerin’ densin, Türkiye parçalansın. Biz buna izin vermeyiz. Bu mesele bir parti meselesi değil, memleket meselesidir” diye konuştu.

        OKULUNU ZİYARET ETTİ

        Başbakan dün 4 yıl eğitim gördüğü Fatih Hacı Süleyman İlkokulu’nu ziyaret etti, eski sırasına oturdu. Fatih’te Emin Saraç’ı evinde ziyaret ettikten sonra Çarşamba Pazarı’na geçen Davutoğlu, esnafla ve vatandaşlarla sohbet etti, pazarcı önlüğü takarak beraberindeki protokol üyelerine 100’er liradan sebze, meyve sattı. Başbakan, Fatih Sultan Mehmed’in türbesini de ziyaret etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ