Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Enerji Bakanı: Saatlerin karıştıranlardan özür diliyorum

        Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, önümüzdeki Pazar günü yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinde enerji arz güvenliği ile ilgili sorun bulunmadığını söyledi. Alaboyun, seçimler nedeniyle yaz saati uygulamasını kendilerinin önerdiğini belirtirken, "Saatleri karıştıranlardan özür diliyorum" dedi. Alaboyun, doğalgaz veya elektrik fiyatlarının piyasada belirlendiğini, bu konuda kendisine soru sorulmaması gerektiğini söyledi.

        Bakan Alaboyun, Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi'nde bor madeni de kullanarak kurşun geçirmez zırh üreten ülkemizdeki tek tesis olan Boren-Bor Optik Fabrikası'nda incelemelerde bulunmak, Nevşehir Valiliği ile Nar Mahallesi'nde bulunan ve mektup yazarak kendisini davet eden Fikret Aktekin Ortaokulu 6-A sınıfından Sude Nur Kart'ı ziyaret etmek amacıyla Nevşehir'e geldi. Bakan Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki heyet üyeleri ilk olarak Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi'ne gelerek Boren-Bor Optik Fabrikası'nda incelemelerde bulunarak yetkililerinden bilgi aldı. Burada açıklama yapan Bakan Ali Rıza Alaboyun, şöyle dedi:

        "Zırhın ana hammaddesi bor ve karbon bileşiminden elde edilen maddedir. Dünyada en dayanıklı maddelerden biridir. Kolay kolay kırılmaz. Çok sert olduğu için kurşun gibi delici maddelere karşı güvenlik sağlıyor. Burası Türkiye'de kendi çapında ilk olan bir tesistir. Bu tesis ülkemize verdiği bu eser açısından yeri doldurulamaz bir üretim teknolojisine sahiptir. Bor, çok değişik alanlarda kullanılıyor. İzocamdan fırına konan borcama kadar her şeyde kullanılır. Bor çok büyük talebi olan bir kullanım değildir. Ama çok stratejik olan bir kullanımdır. Doğada 1 milyonda 1 mertebede bor olmazsa ağaçlardaki yeşillik olmaz, yumurtalardaki sarılık olmaz. O yüzden bor çok temel bir malzemedir. Ama çok az bir miktarda kullanılıyor. Nasıl yemeklerde baharat veya tuz az olur, böyle bir kullanım olur. Türkiye'de cam sanayinde, gübre, deterjan ve savunma sanayinde kullanılıyor. Tüm dünyada kullanımı yıllık 2 milyon tondur. Türkiye'de bunun yüzde 70'ini karşılıyor."

        Organize Sanayi ziyaretinin ardından Nevşehir Valiliği'ne gelen Bakan Ali Rıza Alaboyun'u Vali Ceylan karşıladı. Valilik Fuaye Salonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alaboyun, şöyle dedi:

        "Seçimlere inşallah sağlık ve sıhhat içerisinde katılım olur. Vatandaşlardan seçimlerde istediğimiz sandığa katılım mümkün olduğu kadar yüksek düzeyde olsun. Temsil kabiliyeti yansısın. 1 veya 2 Kasım sabahı vatandaşımızın takdiri ortaya çıksın. Nevşehir'e geldiğimizde Valiliği ve Belediye'yi ziyaret ediyoruz. Sonrasında Nar Beldesi'nde bir kızımızın özel bir davet mektubu Bakanlığa geldi. Oradaki okulda kızımızı ziyaret edeceğiz. Hiç olmazsa gönlünü almış olacağız. Kızımızdan 'Hiçbir Bakan buraya gelmedi, ben hiçbir Bakan görmedim' diye duygusal bir mektup yazmış. Buraya gelmişken kızımızı ziyarete de gideceğiz."

        Seçimlerde enerji arz güvenliği ile ilgili sorun olmadığını kaydeden Alaboyun, yaz dönemlerinde enerji tüketimi çok fazla olduğu için kesintiler olduğunu ancak, kış mevsiminde normal rutin bakımların dışında zorunlu bir enerji kesintileri bulunmadığını kaydederek şöyle dedi:

        "Bakanlık olarak 52 bin kilometre ana iletim hatlarımız var. Ülke genelinde 1 milyon 200 bin dağıtım hattımız bulunuyor. Çoğunun bakım ve onarımını özel firmalar gerçekleştiriyor. Buralarda zaman içerisinde arızalar veya kopmalar oluyor. Bunlara hızlı müdahil olmak için helikopterli ekipler oluşturduk. 'Acil bakım' diye yeni bir üniteyi devreye soktuk. Ana iletim hatlarından 400 bin voltluk enerji geçerken üzerinde insan canlı bir biçimde çalışabilecek. Yani; bir hat kesilmeden tamir yapılacak. Özellikle Güneydoğu olmak üzere enerji kesintileri konusunda hassasiyetimiz devam ediyor. Geçmişte bazı olaylar speküle edilmiştir. Mümkün olduğu kadar spekülasyonlara minimuma indirme gayreti içerisindeyiz."

        "DOĞALGAZA ZAMMI BİR DAHA SORMAYIN"

        Doğalgaza zam olacak veya olmayacak demenin siyasetçinin popülist söyleminden çıkması gerektiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, şöyle konuştu:

        "Doğalgaza fiyat artırımını belirleyen piyasadır. Çünkü doğalgazı belli bir formül çerçevesinde alıyoruz. Fiyatlar üçer aylık dilimlerde belirleniyor. Petroldeki ucuzlama nedeniyle şu anda doğalgaza zam yok. Ama petrol çok yukarılara çıkarsa ileride farklı değerlendirilebilir. Basın mensupları arkadaşlarımdan ricam bir daha Bakanlara 'Elektrik veya doğalgaza zam' konusunu sormayın. Bırakın, piyasa belirlesin."

        Yaz saati uygulamasını bakanlık olarak kendilerinin planladığını kaydeden Alaboyun, ileri saat uygulamasının 25 Ekimde devreye girmesinin planlandığını ancak seçimin güvenli bir ortamda yapılması ve gün ışığından yararlanmak amacıyla 8 Kasıma kadar Başbakan'ın izni ve Bakanlar Kurulu kararıyla bunu uzattıklarını söyledi. Bakan Alaboyun, "Dolayısıyla dün ve bugün saatleri karıştıranlar varsa müsebbibi benim. Hepsinden özür diliyorum" diye konuştu. Daha sonra Nevşehir Belediyesine geçen bakan Alaboyun, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i makamında ziyaret etti. Bakan Ali Rıza Alaboyun, yapılan hizmetlerle Nevşehir'in kısa sürede bir değişim içerisinde bulunduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Alaboyun, 1 Kasım seçimlerinin oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak, herkesi sandıkta oy kullanmaya davet etti. Alaboyun, "Bir seçim hükümetinde görev aldık. Bir süredir siyaset kurumunun eksikliğini hissediyoruz. Malumunuz seçim hükümeti olduğu için meclis kapalı ve kanunlar çıkmıyor. İnşaallah 1 Kasım seçimleri ülkemiz için hayırlı sonuçlara vesile olur ve halkımıza siyaset kurumu olarak daha da yoğun hizmetlerde bulunuruz. Bize gösterdiğiniz misafirlikten dolayı teşekkürlerimi iletiyorum" dedi..

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ