Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Niğde'deki DAEŞ davası ertelendi

        Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde DAEŞterör örgütünün Türkiye'de düzenlediği ilk kanlı eylemde 1 polis ve 1 askeri şehit edip, 8 kişiyi yaralayan 3 tutuklu sanığın yüzleri, ilk kez bugünkü duruşmada görüntülü sistemde net olarak gösterildi.Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, şehit yakınlarına, "Kalbiniz rahat olsun, bir takas lafı aldı başını gidiyor. Sanıklar işte huzurunuzda, suçlu çıkarlarsa cezalarını çekecekler" dedi. Duruşma 17 Mart'a ertelendi.

        Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4'ü tutuklu, 2'si firari 11 sanıklı davanın duruşması saat 09.30'da başladı. Tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri hakkında 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik' suçlarından tutuklu Fuad Mövsümöv ve 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılanan ve haklarında yakalama kararı bulunan firariler Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar ile 'Bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle' suçlanan Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y.'nin yargılandığı duruşmaya tutuklu sanıklar getirilmedi.

        DAEŞ'ci sanıkların savunmaları tutuklu bulundukları Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'ne yapılan SEGBİS bağlantısı ile sesli ve görüntülü olarak alındı.

        MAHKEME BAŞKANI: BİR TAKAS LAFI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

        DAEŞtarafından Irak'ta rehin tutulan 49 Türk vatandaşının 20 Eylül 2014'te serbest bırakılması karşılığında takas olarak kullanıldığı iddia edilen ve daha önceki duruşmalarda yüzleri kamerada net olarak görülemeyen sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'nin yerlerini mahkeme Başkanı Onur Yerdelen bir kaç kez şehit yakınlarına sorarak değiştirdi.

        Sık sık şehit yakınlarına 'Yüzlerini iyi görebiliyor musunuz?" diye sorarak sanıkların yüzlerinin net görünmesini sağlayan Başkan Onur Yerdelen, "Kalbiniz rahat olsun. Bir takas lafı almış başını gidiyor. Yine bugün bir yerde yazmışlar. Sanıklar, işte burada huzurda. Sanıklar suçlu çıkarlarsa cezalarını çekecekler" dedi.

        KONUŞMADILAR

        Daha sonra Reyhanlı ve Yayladığı'ndan tutuksuz sanıklar SEGBİS sistemiyle ifade verdi. Bazı askerler de görgü tanığı olarak duruşmaya gelip saldırıyı anlattı. Tutuksuz taksici sanıklar, ifadelerinde katil zanlısı DAEŞmilitanlarına bilerek ve isteyerek yardım etmediklerini ileri sürdü. Mahkeme heyetinin diğer sanık ve tanıkların ifadeleriyle ilgili bir diyecekleri olup olmadığını sorduğu tutuklu 3 sanık hiç bir soruya yanıt vermedi. Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, mahkeme başkanının sorulara neden cevap vermedikleri yönündeki sorulara da yanıt vermedi.

        Mahkeme heyeti, saldırıda yaralanan mağdurların organ kaybı olup olmadığı yönündeki raporların beklenmesi için duruşmayı 17 Mart'a erteledi.

        Duruşma çıkışında açıklama yapan Avukat Ali Çil, ilk kez tutuklu sanıkların yüzlerinin net olarak göründüğünü, kafalarında 'takas' iddialarıyla ilgili herhangi bir soru işaretinin kalmadığını söyledi.

        TEDAVİ İÇİN DOKTORA GİDİNCE YAKALANDILAR

        DAEŞ'in Türkiye'deki ilk kanlı eylemi olarak bilinen saldırı 20 Mart 2014'te Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde meydana geldi. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine otomatik tüfeklerle ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçtı.

        Çatışmada yaralan ve tedavi için Eminlik Köyü'ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü Köyü'nde yakalandı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof tüfek, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. Savcılık iddianamesinde DAEŞterör örgütü üyesi olduğu iddia edilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ