Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şentop: Parlamenter sistem krallıkların sistemi

        TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul’da sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yeni Anayasa çalışmaları ve “başkanlık sistemi”yle ilgili bilgi verdi. Şentop, parlamenter sistemin esasında “krallıkların, monarşilerin sistemi” olduğunu, iyi işlediği ülkelerin hepsinin krallık ve federasyonla idare edildiğini belirtti.

        Türkiye’de “üniter cumhuriyet” sisteminin yürürlükte olduğunu, darbecilerin bu sistemin zaaflarını kullanarak sisteme müdahale ettiklerini ifade eden Şentop, “Biz de darbecilerin müdahale edemediği bir sistem kurmak istiyoruz. İşte o da başkanlık sistemi, istikrarı garanti eden bir sistem” dedi.

        Türkiye’nin yerel yönetimlerde bu sistemi 100 yıldan fazla bir zamandır zaten uyguladığını, başkanın ve meclisin ayrı ayrı seçildiğini, bu nedenle Amerika ya da başka yerden örnekler aramaya gerek olmadığını ifade eden Şentop, şöyle devam etti: “Üniter başkanlık sistemini teklif ediyoruz biz. Bölünme eleştirileri bu nedenle yersiz. Muhalefet, başkanlık olursa hükümette yer almaları imkânsız olduğu için bu eleştirileri yapıyorlar, işi sulandırmaya çalışıyorlar.

        Tayyip Erdoğan zaten şu anda başkanlık sistemindekinden fazla hakka sahip. Buna Tayyip Erdoğan’ın değil, Türkiye’nin ihtiyacı var.”

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ