Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Uzlaşma Komisyonu 2. kez toplandı

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, dün yaptığı ikinci toplantıda çalışma esaslarını görüştü. Ancak toplantıda komisyonun adından yol haritasına kadar herhangi bir konuda uzlaşma sağlanamadı.

        Yaklaşık 6 saat çalışan komisyonda; AK Parti ve HDP yeni Anayasa yapılması gerektiğini, CHP Anayasa’nın yenilenmesi gerektiğini, MHP ise Anayasa’nın yenilenmesinin mümkün olabileceğini savundu.

        CHP’li üyeler, Anayasa’nın 4 maddesinin değiştirilemeyeceğini ve parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişin de kurucu irade olmadan mümkün olamayacağını belirtti. AK Partili üyeler ise başkanlık sistemi de dahil Meclis’in yeni Anayasa yapabileceğini söyledi.

        Komisyonda üyeler Anayasa’ya bakışlarını ve kırmızı çizgilerini açıkladıktan sonra çalışma esaslarına geçildi. Her partiden komisyona 3 farklı isim önerisi geldi.

        MHP ve HDP Uzlaşma Komisyonu adının kalabileceğini bildirirken, Başkan İsmail Kahraman ve AK Partililer Mutabakat Komisyonu’ndan yana görüş bildirdi. CHP ise ‘Türk Hukukunun Darbelerden Arındırılması Komisyonu’ adını önerdi.

        '5 GENERAL ANAYASA AYPIYOR 550 VEKİL NİYE YAPMASIN'

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, “yeni Anayasa” yapılmasını savunan AK Parti ile mevcut Anayasa’da reform gerektiğini savunan CHP-MHP arasında tartışma yaşandı.

        Edinilen bilgiye göre, önceki gün 6 saatlik ikinci toplantısını yapan komisyonda, CHP’li üyeler kurucu irade olmadığını, ancak savaş, darbe ya da devrim söz konusu olduğunda kurucu iradenin ortaya çıkabileceğini ve yeni bir Anayasa yapılabileceğini söyledi.

        CHP’liler, bu çerçevede Anayasa’nın temel sisteme ilişkin yapısında değişiklik yapılamayacağını, ilk 4 maddeye de dokunulamayacağını kaydetti. MHP de bu tezi destekledi. AK Partililer ise “İlk 4 maddenin özüne karşı değiliz. Yazım hataları ve ifade bozuklukları giderilsin” diyerek sistem değişikliğini de savundu.

        Cemil Çiçek, “Yeni Anayasa yaparken ‘Onu konuşmam, bunu konuşmam’ olmaz. Biz kurucu iradeyiz, yeni Anayasa yaparız. 5 general yeni Anayasa yapıyor da 550 milletvekili niye yapamasın?” dedi.

        ‘5 GENERALİN DEĞİL’

        Bunun üzerine CHP’li üyeler, “Biz kurucu irade değiliz, bu artık 5 generalin Anayasa’sı değil. 18 kez değişmiş, 112 maddesi değişmiş. Meclis’in meşruiyetinin kaynağı bu Anayasa ve bu Anayasa’nın 175. maddesine göre Anayasa’nın nasıl değiştirileceği belli” açıklamasını yaptı.

        ‘BAŞKANA İHTİYAÇ VAR’

        AK Partili Abdülhamit Gül Anayasa’nın Türkiye’ye dar geldi- ğini belirterek “Artık yeni bir Türkiye var. Türkiye’nin hızlı karar veren, vizyonu geniş bir baş- kana ihtiyacı var” derken, CHP ve MHP ise parlamenter sistemden vazgeçilemeyeceğini, mevcut sistemin aksaklıklarının giderilerek parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ