Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM’de milletvekilleri için inşa edilen binada, güvenlik riski var

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, askeri servislere yönelik canlı bomba saldırısının ardından önceki gün Ankara Valiliği’nde “Başkent’e özel” güvenlik brifingi aldı. Ankara ile ilgili tüm yetkililerin katıldığı yaklaşık 5 saat süren toplantı; Cumhuriyet tarihinde Bakanlar Kurulu toplantılarının yapıldığı ilk salonda gerçekleştirildi.

        TEK TEK İNCELENDİ

        Başbakan Davutoğlu, brifing sırasında Ankara saldırısıyla ilgili yetkililere kapsamlı ve ayrıntılı sorular yöneltti. Ankara için “Başkent Güvenlik Eylem Planı” hazırlanması kararı alınırken, riskin yüksek olduğu bölgeler ve binalar tek tek masaya yatırıldı. Toplantıda, toplumsal eylemlerin yapıldığı alanlar ile miting meydanları aynı çatı altında değerlendirildi.

        İKİ FARKLI KATEGORİ

        Devlet binaları, yani kamu kurum ve kuruluşları, parlamento ve siyasi partilerin genel merkezleri ve il binaları ile büyükelçilikler ve yabancı misyon temsilcilikleri üzerine yoğunlaşılan toplantıda; asker, emniyet, jandarma, MİT gibi güvenlik güçlerinin kullandığı binalar ile diğer hizmet binaları iki farklı kategoride incelendi.

        SİMÜLASYON TALİMATI

        Toplantıda, TBMM yerleşkesi içerisinde yer alan yeni milletvekili binası da “Çok riskli” bina olarak değerlendirildi. Dikmen Caddesi üzerinde yeni inşa edilen akıllı bina için simülasyonlu özel bir güvenlik çalışması yapılması planlandı. TBMM yerleşkesinin mevcut güvenlik yapısı da ele alındı.

        Davutoğlu’nun kritik binalar için “Saldırı nereden gelebilir?”, “olası saldırı sonrası koordinasyonun sağlanması” ve “Hangi noktalarında güvenlik açığı var?” gibi konularda simülasyon çalışmalarının yapılması talimatını verdiği öğrenildi.

        İSİMLERE DE KORUMA

        Eski ve yeni çok sayıda siyasetçi ve bürokratın ikamet etmesinden hareketle, Ankara’da önemli sayıda polisin bu kişileri korumakla görevli olduğu değerlendirildi. Eylem planında sadece binalara dönük değil bazı isimlerin korunmasına yönelik de tedbirlerin yer alması kararlaştırıldı.

        TRANSİT GEÇİŞLER

        Ankara’nın başkent olması nedeniyle kara, hava ve demiryolu ulaşımının kesişme noktasında yer aldığı tespiti yapılan toplantıda, transit geçişlerin de kontrol altına alınmasına ilişkin bir plan hazırlanması kararlaştırıldı. Planın etkin, proaktif ve alan kontrolüne dayalı bir yaklaşım ile hazırlanacağı ifade edildi. Bu konuda jandarma ile emniyet arasında koordinasyonun önemine de işaret edildi.

        SERVİS ARAÇLARI

        Merasim Sokak saldırısının servis araçlarına yönelik olmasından dolayı servislerin durumu da masaya yatırıldı. Servislerin kaldırılması düşünülmezken, servis saatlerinde rutin dışına çıkılması önerildi. Şehir merkezlerindeki bazı güzergâhların kısa süreli de olsa trafiğe kapatılması gibi önlemlerin süreç içinde uygulamaya gireceği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ