Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Boşanmada çocuk için avukat önerisi

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        TBMM Aile Araştırma Komisyonu Hollanda ve Almanya’daki incelemelerde iki farklı uygulama ile karşılaştı. Bunlardan biri boşanma sırasında çocuğa ayrı avukat atanması. İkincisi ise çocukların haklarının korunması için ‘ebeveyn sözleşmesi’ yapılması. CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, iki sistemden de etkilendiklerini belirterek, “Bizde çocuklar boşanan çiftler arasında kalıyor. Onlarda ise önce çocuğun hakları güvenceye alınıyor. Çocuğun, okulundan kurslarına, küpesinden piercing’ine kadar her şeyi sözleşmeye bağlanıyor.” dedi. Hürriyet bu iki sistemi komisyona Türkiye için de önereceğini kaydetti.

        ÖNCE SÖZLEŞME SONRA BOŞANMA

        Alman ve Hollandalı yetkililerin, “Çiftlerin neden boşandıklarını biz sormayız. Ama boşanmaya karar verdiklerinde çocuğun üstün yararı için ne önlem alınması gerekiyorsa onun için devreye gireriz” dediğini aktaran Hürriyet, “Almanya ve Hollanda’da boşanma gündeme geldiğinde ‘arabuluculuk’ devreye giriyor. Öncelikle çocuğa eşlerden farklı bir avukat atanıyor. Böylece çocuğun haklarının ihlal edilmesi önleniyor” dedi.

        Sözleşmenin ardından boşanmanın olduğunu belirten Hürriyet, “Ebeveyn sözleşmesiyle çocuğun nerede yaşayacağı, hangi okullara, kurslara gideceği, bunların nasıl karşılanacağı, çocuğun piercing’inden küpesine ne takıp ne giyebileceği ayrıntılı olarak düzenleniyor. Kadına, belli standardı koruması için devlet nafaka bağlıyor. Gerekirse daha sonra bu para erkekten tahsil edilebiliyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ