Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı savunma yapıyor

        Serdar KULAKSIZ/ İSTANBUL

        "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle tutuklanan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı'nın yargılandığı davada görüşünü açıklayan Savcı Yavuz Pehlivan tahliye talep etti.

        Savcı önce sanık akademisyenlerin, tutukluluğun devamını talep etti. Mütalasından sona ikinci kez söz alan savcı 301'den kapsamında sanıklar hakkında yargılamanın durma kararı verilirse, Adalet Bakanlığı'ndan bu konuda cevap gelmesinin gecikme ihtimali bulunması nedeniyle tutuklulukların mağduriyet yaratabileceğini belirterek tahliye talebinde bulundu.

        "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı hakim karşısına çıktı.

        İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu 4 akademisyen ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile İsveç Başkonsolosu Jens Odlandeir, Almanya Büyükelçi temsilcisi Robert Dölger ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Petr Mares de duruşma salonunda yeraldı.

        MERAL CAMCI: İŞSİZİM

        Duruşma sanıkların kimlik tespiti ile başladı. Kimlik tespiti sırasında aylık geliri sorulan Meral Camcı "İşsizim" diye cevap verdi. Savunmasını ilk olarak akademisyen Muzaffer Kaya yaptı. "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5'ar yıla kadar hapsi istenen Muzaffer Kaya, iddianameyi ve savcıyı eleştirerek savunmasına başladı. Kaya, "Barış Bildirgesini imzaladığım için 40 gündür tutukluyum. Terör örgütü propagandası yapmakla suçlanıyorum. Aslında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının barış hakkı yargılanmaktadır" dedi.

        MUZAFFER KAYA: ASLA TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMADIK

        Bildirilerinin arkasında olduklarını tekrarlayan Kaya, "Maaşlarımızı alıp sessiz kalamadık. Vicdanımızın sesini bastıramadık. Bildirimizi saçma bulabilirsiniz ancak asla ve asla terör örgütü propagandası yaptığımızı söyleyemezsiniz. Çözüm sürecinin canlanması için yaptık. Bizim yasadışı örgütten talimat almamız söz konusu olamaz. Bizi bağlayan hakikat ve vicdanımızdır. Siyasi iktidarı eleştirdiğimiz ve barış istediğimiz için tutuklandık. Derhal beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

        TAHLİYE KARARI

        Tutuklu yargılanan 4 akademisyen ilk duruşmada tahliye edildi. Akademisyenlerin duruşması 27 Eylül'e ertelenirken, Adalet Bakanlığı'ndan 301'den yargılama için izin talep edilecek.

        CEZAEVİNDEN ÇIKTILAR

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanan akademisyenler Esra Mungan ve Meral Camcı, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan tahliye oldu.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliyelerine karar verilen 4 akademisyenden Mungan ve Camcı'nın yakınları cezaevi önünde bir süre bekledi.

        İşlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıkan iki akademisyen, aileleri, arkadaşları ve öğrencileriyle kucaklaştı.

        Meral Camcı, burada yaptığı açıklamada, "Mücadelemize devam edeceğiz, haklıyız, kazanacağız." dedi. Mungan da barış ve demokrasi için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

        Mungan ve Camcı, buradakilerle davul zurna eşliğinde halay çekti.

        DHA-AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ