Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem “Sakal-ı Şerifleri” 91 yıl sonra gün yüzüne çıktı

        GAZETE HABERTÜRK

        1925 yılında kabul edilen Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun ardından türbelerin kapatılmasıyla depolara kaldırılan Kutsal Emanetler’den Hz. Muhammed’in “Sakal-ı Şerifleri”, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü tarafından 91 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. 1978’de İstanbul Türbeler Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Mukaddes Emanetler’den, 3 Sakal-ı Şerif, 6 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında 3 farklı türbede sabah 09.30’dan yatsı namazına kadar sergilenecek. Fatih Yavuz Sultan Selim, Üsküdar Aziz Mahmud Hüdayi ve Eminönü 1. Abdülhamid türbelerinde sergilenecek Sakal-ı Şerifler önceki gün polis eskortu ile türbelere götürüldü.

        40 BOHÇA SALAVATLA AÇILDI

        Sakal-ı Şerifler, İstanbul Türbeler Müze Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu ve uzman memurlar Erman Güven, Burcu Çiçek ve Serkan Nişancı eşliğinde önce Fatih’te bulunan Yavuz Sultan Selim Türbesi’ne, ardından da Eminönü’nde bulunan 1. Abdülhamid Türbesi’ne büyük bir titizlikle yerleştirildi. Uzman memurlar, Sakal-ı Şeriflerin sarılı olduğu 40 bohçayı salavat getirerek açtı.

        40 SAKAL-I ŞERİF

        Kutsal Emanetler, 1925’te Tekke ve Zaviyeler Kanunu’yla kapatılan türbelerin ardından, 53 yıl sonra açılan İstanbul Türbeler Müdürlüğü tarafından korunuyor. Depolarda bulunan Kutsal Emanetleri, gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını belirten İstanbul Türbeler Müze Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu, şunları söyledi: “Kutsal Emanetler, maalesef türbelerin içerisine bir şekilde hapis olmuştu. Bazı türbeler Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilince, o zaman maarif içerisindeki depolarda muhafaza edilmiş. Bizim de şu an depolarımızda, koruma altına alınmış şekildeler. İleride İstanbul Türbeler Müzesi’nin faaliyete geçti- ğinde bütün bu Mukaddes Emanetleri tamamen sergileme imkânımız olacak. İstanbul Türbeler Müdürlüğü olarak bizim yaklaşık 40 tane Sakal-ı Şerif koleksiyonumuz var. Bir o kadar Kâbe örtüsü, puşideler, Hz. Yahya Efendi ve Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin özel eşyaları bizim Mukaddes Emanetler arşivimizde yer almakta. Bunları peyderpey mübarek günlerde, gecelerde ve ramazan ayı münasebetiyle sergilemeyi amaçladık.”

        ZİYARET ADABI

        Göncüoğlu, ramazan öncesi türbe ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: “Türbe ziyaretindeki adap, o türbeden medet ummak değildir. Türbe adabı orada yatan şahısların vefatından önceki hayatlarında ortaya koyduğu güzel yaşantılar, şerri hayatta bizim öğrenmemize bir vesiledir. Türbeler ziyaretinde bir Fatiha, 3 İhlas-ı Şerif ve akabinde salavat getirmek türbe ziyaretlerinin en temel taşıdır.”

        İETT’DEN RAMAZAN HATTI

        Bu arada İETT’nin İstanbullulara kolay ve rahat ulaşım imkânı sağlamak amacıyla ramazana özel devreye aldığı hatlar, 24 saat kesintisiz çalı- şacak. Devreye alınan özel hatlar R1 Uzunçayır-Maltepe Sahil Parkı, R2 Yenikapı-Cevizlibağ, R3 Eyüp-Beyazıt hatları. Eyüp-Beyazıt ramazan hattına ilaveten bu yıl ramazan boyunca Yenikapı etkinlik alanından-Cevizlibağ Metrobüs İstasyonu’na R2 hattı 13.55 ile 01.45 saatleri arasında ring olarak, R1 Uzunçayır-Maltepe Sahil Parkı hattı ise 18.30- 02.00 arasında karşılıklı seferler yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ