Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Muhittin Zenit "Cinayeti 10 ay önce bildirdim" dedi, Rakel Dink'ten özür diledi

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak 3'ü tutuklu 35 sanıklı davada ifade veren dönemin Trabzon İstihbarat Şubesi'nde görevli polis memuru Muhittin Zenit, "Hazırlamış olduğum F4 raporu cinayetin önlenmesi konusunda oluşturulmuş en somut strateji raporudur. Görevimi layıkı ile yaptığım düşüncesindeyim" dedi. Zenit, duruşmada, Rakel Dink'ten de özür diledi.

        İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu kamu görevlileri dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir ile dönemin İstanbul Emniyet Müdürü olan Merkez Valisi Celalettin Cerrah'ın da arasında bulunduğu 6 tutuksuz sanık katıldı. Erhan Tuncel ve İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de aralarında bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı. Dink cinayetinden hükümlü olan Ogün Samast, duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Dink ailesinin katılmadığı duruşmada HDP milletvekili Garo Paylan izleyici olarak yer aldı.

        GÖREVİMİ YAPTIM

        Duruşmada ifade veren dönemin Trabzon İstihbarat Şubesi'nde görevli polis memuru Muhittin Zenit, "Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yaptığım süre içerisinde hazırlamış olduğum F4 raporu cinayetin önlenmesi konusunda oluşturulmuş en somut strateji raporudur. Görevimi layıkı ile yaptığım düşüncesindeyim" dedi.

        CEBİMDEKİ SON 20 TL'Yİ VERDİM

        F4'teki bilgileri bizzat Erhan Tuncel'den aldığını belirten Zenit, "Kendisi bizzat çalışmak istemediğini söyledi. Artık çalışmak istemiyorum diyordu. Hatta tehdit ederek, ‘sizi şikayet edeceğim' diyen bir insandı. Sık sık para istiyordu. Bu işin önüne geçsin diye bizzat cebimden para verdim. Öğrenim giderlerini karşıladım. ‘Erhan sen bu işin önüne geç ne istersen karşılayalım' diye beyanlarım vardır. Bunu duygu sömürüsü olarak algılamayın, bir gün benden para talep etti. Cebimde 20 lira vardı. O para ile akşam eve giderken çocuğuma süt alacaktım. ‘Erhan, al bu parayı bu gün çocuğuma süt götüremeyeceğim ama sen ne olursun bilgi getir' dedim" şeklinde konuştu.

        ALTERNATİFİ YOKTU

        Erhan Tuncel'in alternatifi olmadığı için bu insanla çalışmak zorunda olduklarını belirten Zenit, "Bu zorluklara rağmen bu bilgileri alıp bildirdik. Aldığım bilgileri net olarak raporlara geçirdim. Görevimi yaptım. Yasin Hayal'in kararlı olduğunu ne olursa olsun eylemi gerçekleştireceğini raporlara yazdım. İddia makamının hangi bilgiyi aktarmadığımı belirtmesi lazım" ifadelerini kullandı. Örgüt üyesi olduğu iddialarını reddeden Zenit, "Ben, Hrant Dink'in öldürülmesini engellemeye çalışan kamu görevlisiyim" dedi.

        "OLAYDAN 10 AY ÖNCE CİNAYETİ DEVLETİME BİLDİRMİŞİM"

        İddianameyi eleştiren ve "Olaydan 10 ay önce cinayeti devletime bildirmişim" diyen Zenit, "Dink'in öldürüleceğini başka hangi cümlelerle rapora yazacaktım. Nasıl örgüt mensubuyum ki Dink'in öldürüleceğini 10 ay önce devletime bildiriyorum. Bu üyesi olduğum örgütü sabote etmek anlamına gelmiyor mu? Ne böyle bir örgütün varlığından haberdarım, ne de üyesiyim. Sadece emniyet teşkilatı örgütünün kamu görevlisiyim" dedi.

        RAKEL DİNK'TEN ÖZÜR DİLEDİ

        Cinayetten sonra Tuncel ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında da konuşan Zenit şunları söyledi: "10 yıldır sırf böyle bir telefon görüşmesi nedeniyle örselendim. Hayatım karardı. 15 ay cezaevinde kaldım. Telefon görüşmesinin belli bir noktası kesilip alınarak algı olarak kullanıldı. Cinayetin oluş şeklini televizyondan öğrendim. Cinayetten 1 saat 45 dakika sonra yaptığım bir telefon görüşmesidir. Burada, cinayete dair başka neler öğrenebilirim diye bir zarflama usulü var. Cinayeti öğrendiğim şekli ile Erhan Tuncel'i konuşturmaya çalışıyorum. Asıl cinayeti önlemediğini düşündüğüm insanlar bizzat bu telefon görüşmesini basına vererek, beni mağdur etmişlerdir. Onlar F3-F4 raporlarına yazdığım bu bilgileri bizzat benim yazdığımı biliyorlardı" dedi. Zenit, "istihbarat taktiği gereği bu cinayeti kimin yaptığını öğrenmem için, yöntem olarak eleştirilebilir ama bu konuşmayı yapmam lazımdı. Mahkemeniz huzurunda sayın Rakel Dink'ten özür diliyorum" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ