Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Meclis’te uzlaşma arayışına kaldığı yerden devam

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştirilen zirvede, yargı konusunda mini Anayasa değişikliği üzerinde uzlaşmaya varıldı. Uzlaşma kararının ardından TBMM’de 4 parti tarafından kurulan ve 2 yıl çalışıp kırmızı noktalarda uzlaşma sağlanamayınca dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yargıyla ilgili hazırladığı taslak yeniden gündeme geldi. Partilerin yargı paketinde uzlaştığı ve görüş ayrı- lığı yaşadığı hükümler şöyle:

        ASKERİ YARGI: AK Parti ve HDP askeri yargının kaldırılmasını, sadece savaş halinde kurulmasını öngördü. CHP ve MHP ise sadece asker kişilerin görevlerinden dolayı işledikleri suçlara ilişkin davalara bakacak şekilde kalmasını istedi.

        ANAYASA MAHKEMESİ: Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi konusunda partiler, üyelerin nitelikleri, mahkemenin görevleri ve Meclis’in seçeceği üyeler için aranacak üçte iki çoğunluk yani 367 oyun aranması konusundaki anlaşmazlık nedeniyle tıkandı. AK Parti bunun beşte üç (330) ya da salt çoğunluk (276) olmasını isterken, CHP seçim sonuçlanamadığında kura ile üye belirlenmesine karşı çıktı.

        HÂKİMLER SAVCILAR KURULU: Taslakta, HSYK’nın, Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde ikiye ayrılması öngörülüyordu. AYM üyeleri gibi bu kurulların üyelerinin TBMM’de üye tam sayısı- nın üçte iki çoğunluğunun oyuyla seçilmesi, 3’üncü turda yeterli çoğunluk sağlanamaması halinde kuraya başvurulması öngörüldü. Ancak AK Parti üçte iki çoğunluğa, CHP de kuraya karşı çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ