Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Reşat Petek Fatih Altaylı ile Teke Tek'e konuştu

        TBMM Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında darbe komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

        İşte Reşat Petek açıklamalarından satırbaşları:

        "Şuana kadar 47 dinleme yaptık 200 isim var. Arkadaşlarımıza 5 dakika olsun soru için dedik. 3 ssatten önce bitirdiğimiz kimse yok. Öncelik sırlaması yaptık. FETÖ'nün tüm yönleriyle sosyal, psikoljik yönden incelemek için çeşitli kişiler çağırdık."

        FETÖ SORULARINA MİT'TEN GENELKURMAY'DAN CEVAP GELİYOR MU?

        "Cevap gelmeye başladı. 63 farklı kuruma yazdık 27'si cevap verdi. Bazılarından 30 Kasım'a kadar cevap gelmesini talep ettik. Adalet Bakanı'ndan talep ettik. Gelen cevapları dijital ortamda derhal gönderiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığından rapor istedik. RTÜK'ten hangi televizyonda kimler bağlandı neler söyledi bunların tamamının 9 ayrı haber kanalının o geceki yayınlarını istedik dökümlerini çıkardık."

        ADİL ÖKSÜZ'ÜN YAKALANMASI VE SERBEST BIRAKILMASI

        "Komisyonumuzun derinlemesine incelemeye gitmesi söz konusu değil. 138. madde gereği dikkat ediyoruz. Gidelim bu darbecilere soralım diyor bazı arkadaşlar. Cezaevlerindekile görüşmüyoruz. Bilgilerini alıyoruz.

        Bunu Efkan Ala'ya sorduk. Soruşturma aşamasında yargıya teslim edilmeden açıklamayamayız. Savcının emrinde olduğu için Suç Ceza Hakimliği sorgusunun yapar. Bunun sorgusunu yapan hakim nden serbest bıraktı? Hakimin kuvvetli suç şüphesinden tutuklanması gerek. O dosyada neler olduğu bilinmiyor. İki hakim açığa alındı ve soruşturma sürüyor.

        Neden Adil Öksüz dendiğinde FETÖ devlet içine sızmalarda o kurumlarda yargıda ise yargıç olmayan, silahlı kuvvetlerde ise asker olmayan kişileri seçiyor. Üst düzey imamlarda bu hassasiyeti gösteriyorlar. Topladığımız belgelerle MİT'den çok detaylı bir rapor istedik. Maliye Bakanlığı'ndan rapor istedik. Somut örneklerle de dinleme yapıyoruz. "

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDA VE TBMM'DE HİÇ FETÖ'CÜ ÇIKMAMASI İDDİASI

        "Diyanetten bir defa çıkmış. FETÖ diyanetten çıkmış. İlkokul memuru bir vaiz olarak gündeme geliyor. Nüfus kaydını getirdik. 41 doğumlu görünüyor esasında 42 doğumlu 19 yaşında göreve başladığı görülüyor. 1984'de emekli olmuş görünüyor. 21 yılda emekli olmuş kamuda diyanetten emekli olmuş görünüyor. Emekli sandığı olması gerekirken SSK olarak görülüyor. Peki bunların hangisi doğru? İşin içinde bir yalan var. Yeşil Pasaport almış. 1996'da almış nasıl almış? İşçi emeklisi. Pasaport alırken hangi fırıldağı çevirmişlerse."

        YAŞAR TUNAGÖR- FETHULLAH GÜLEN BAĞLANTISI

        "İhanet o günlerde var. Açk seçik. Önce diyanete sızmış çok açık 1971 yılında herkesin hoca bildiği ağlayan bu kişi. Yaşar Tunagör Fethullah Gülen'e çok benzeyen bir kişi. Fethullah Gülen ile bağlantısı var. Yaşar Tunagör'ün faaliyetlerini araştıran raporları var. Yaşar Tuangör'ün Fethullah Gülen bağlantısını MİT ile birlikte . Yaşar Tunagör Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı. Yaşar Tunagör'de dışardan bu makamlara gelmiş bir kişi. Hakkında araştırmalar yapılmış biri. Fethullah Gülen'in nüfus kaydına emekliliğine baktığımızda hiç bir şey normal değil. 5 yıl önceden nasıl emekli, oluyor SSK'lı bir kişi nasıl yeşil pasaport alabiliyor. Demek dini istismar için dini kullanarak Türkiye'deki dindar kesimi bu insan vasıtasıyla dış odakalar yardım etmiş."

        DİYANETTEN NEDEN KİMSE ATILMIYOR?

        "Diyanet İşleri Başkanlığında 600 üzerinde ihraç var. Belkide sızma mı o kadar yoksa ortaya çıkan mı bu orataya çıkarılmalı. Meclis yönünden sızmavar mı bize gelen bilgiler siyasetle bağlantısıFETÖnün şöyle anlaşılıyor. İktidarda Koalisyonda kim varsa ondan yana olmuşlar. Objektif meseleye bakıyorum. Cemaat görünümündeyken sol partilerle diyalogun olmaması gerekirdi. Benim Fethullah Hoca olarak anıldığı dönemlerde irtibatım olmadı. Benimle ilgili karalama için ortaya atılan FETÖ'cü diyen aşırı gidenlere tekzip gönderdim. Soner Yalçın, Cumhuriyet gazetesi yazmış tekzip gönderdim."

        "Malum Balyoz Ergenekon davaları cumhuriyet savcılığından geldiğim için yargının yaptığı soruştumaları savundum buradan fark edilmeyen dijital uydurma belgelerle operasyon yapmışlar. Ben her dönem darbeye karşı oldum darbeye karşı yürütülen yargıları savundum."

        MİT MÜSTEŞARI VE GENELKURMAY BAŞKANI

        "Şuan MİT Bşaknından detaylı bilgi istedik MİT Müsteşarı bunları komsiyonumuz gelip anlabilir mi olabilir Başbakanlığın izni gerekiyor.Genelkurmay Başkanı'nın özel izne gerek yok. 4 siyasi partinin telepleri var. Uygun zamanda Genelkurmay Başkanının anlatması için bekleniyor. Makul olan şeyi söylüyorum Irak veSuriye operasyonları nedeniyle Genelkurmay Başkanı'nın durumu dikkate alınmalı.MİT Başkanından ve Genlekurmay Başknını açıklamaları komisyonumuzun çalışmalarını güçlendirecektir."

        "Bizim elimize gelen bilgi ve anlatımlarla milletvekilleri ile ilgili bir bilgi gelmiş değil. Bylock listesini getirelim siyasetten kim varsa çıksın dedik. Bylock listeleri ile ilgili emniyetten bilgi alıyorum Bylocktan telefon numalarının tespit edildiği bunları kimler kullanıyor tespit edilip öyle harekete geçildğini öğrendik. Biz komisyonda bunu tartıştık böyle bir liste istersek soruşturmaları akamete uğratırız. Mitten doğrudan doğruya bunlar polis öğretmen diye bir ayrım yok. Soruşturmaların sonunda bunları kimin kullandığı ortaya çıkacak. Belediye Başkanları var. Farklı siyasi partiler var. Syasi ayak olarak siyasetin içinde bulunup Bylock olmadan diğer irtibatı olan varsa ortay çıkarılıyor.Biz bunlara girmiyoruz hatta her toplantıda bir konuğa diyoruz siz sanık değilsiniz konumuz gereği sizden faydalanıyoruz diyoruz."

        FETÖ'NÜN SİYASET İLİŞKİLERİ

        "İktidar kimse ondan faydalanma yoluna gittiler. 2010 referandumunda AK Parti'nin yanındaydı. AK Parti elbette her kesimdne destek almasını ister. Orada gizli niyeti HSYK'yı ele geçirmekmiş. O tarihlerde bugünki alınan önlemler neden alınmadı suçsuzluk karinesi esas o tarihler svili toplum kurululu gibi yasalara göre hareket eden bir şey. Bütün darbelerde Fethulalh Gülen bütün darbelerden yan tavır takındığı birlikte harekete ettiğigörülüyor."

        TOPTANCI BİR YAKLAŞIM OLMASINA KOMİSYON NASIL BAKIYOR?

        "Öğretmen , öğrenci veya kamudan açığa alınanbize başvuru yapıyor. Biz dilekçe kanunu gereği bunları ilgili kurumlara bakanlıklara, adli mercilere gönderiyoruz toptancı hareket edilmemeli. Bunlarla devlet baş etmeye çalışıyoruz. Bunları ilgili birimler gönderiyoruz."

        BUDARBENİN BİR CUNTASI VAR MI?

        "TRT'de okutulan bildiride Yurtta Sulh Konseyi deniliyor. Komisyonumzu ulaşmayan bilgi var mı bu konseyde ismi geçen birileri var mı yokmu arkasına bir siyasi parti var mı yok mu şuanda bir darbe girişimindesiyaset kanandında isimler elde edilemedi. Yazılarla sorduk. Bilgileri istedik Şuan gelen cevaplar içinde bilgi yok. Şeffaf çalıştğı için geldiği anda medyanın bilgisi olur."

        DARBE GECESİ NEREDE NE OLDU?

        "Başbakanlıktan talep ettik. Başbaklanlıkkomisyonumzu gelerek brifing verdi Saat saat neler yaşandığı anlatıldı. Ankara Valisi İstanbul Valili Anlara emniyet müdürü İstanbul emniyet müdürü nasıl bir vaziyet aldılar. Bu direnişin nasıl yapıldığı saatleri le birlikte dinledik. Dolayısıyla TBBM'nin tutunaklarına TBMM'nin web sitesinde yayınlanmaktadır. Bunun komuta kademesinde olanları özellikle dinledik. Mesela İtanbul'da 26 noktada darbecielere karşı bir direnç var. Ankarada'da birlikte hareket ediliyor saat saat birleşme noktasında güvenlik güçlerinin dağıtımı konusunda koordinasyon var."

        "Bu şekilde o gün yaşananları başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakanımız olmak üzere siyasilerin müşterek tepkisi medyanımızız duruşu bekledikleri şekilde tepki almaması çok güzel takdir edilecek bir durum."

        CUMHURBAŞKANI YALNIZ MI BIRAKILDI?

        "İki türlü söylem ortaya çıkıyor. Bir temilziğin layıkıyla yapıldığı ve Cumhurbaşkanını yalnız bırakıldığı iddiaları var. Birde çok büyük mağdur var klişesl meseleride ile FETÖ suçlaması yapıldığı iddia eidliyor 17-25 Aralık sürecin MİT kiriz düşünüldüğünde Cumhurbaşkanmızın hassasiyetinin bürokraside de siyasete de sürdüğünü söylemek kolay değil.

        Birlikte tepki fevkadele önemli. Biz illerimizde dinlemeler yaptık valimiz, emniyet müdürmüz biraaray geldi birlikte yürütttü. Şuanda FETÖile kararlı bir şekilde mücadele ediliyor. Elbette yanlışlıklar var. Göreve iade edilenler var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ