Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2016'da Türkiye'de baş döndüren siyaset
        1

        VOLKAN YANARDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

        2016, Türk siyasi tarihine terörle anılan bir yıl olarak geçerken, “terörle etkili mücadele” siyasete de damgasını vuran başlık oldu. Takvimler 15 Temmuz 2016’yı gösterdiğinde Türkiye, tarihinde daha önce yaşamadığı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı.

        2

        Ankara’da TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, MİT, TRT, Özel Harekât Komutanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalandı. İstanbul’da Boğaz köprüleri kapatıldı. Kamu kurum ve kuruluşları basıldı.

        3

        Başlangıçta Türkiye’nin daha önce yaşadığı darbelere benzeyen süreç, önce Başbakan Binali Yıldırım, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasiye sahip çıkan açıklamalarıyla farklı bir boyut kazandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım’ı arayarak, darbeye karşı olduklarını net bir dille ifade etti.

        4

        Vekiller, bombalara rağmen Meclis’i terk etmedi. Darbeye tepki gösteren vatandaşlar, sokaklara çıktı. 24 saat geçmeden, darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

        5

        DEMOKRASİ NÖBETLERİ: 16 Temmuz’da Meclis olağanüstü toplandı. Demokrasi nöbetleri ise 10 Ağustos’a kadar devam etti. Nöbetlere parti ayrımı olmadan vatandaşlar Türk bayrakları ile katıldı. Darbe girişiminin ardından vatandaşta oluşan birlik-beraberlik ruhu, siyasetçilere de yansıdı.

        6

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Temmuz’da AK Parti, CHP ve MHP genel başkanlarını, darbe girişimi karşısındaki kararlı tutumları dolayısıyla teşekkür etmek ve önerilerini almak üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet etti. CHP ve MHP liderleri, Erdoğan tarafından kabul edildi. Daha sonraki aylarda Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli iki kez terör zirvesi düzenledi.

        7

        YENİKAPI RUHU: Erdoğan, ağustos ayı başında Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye, 7 Ağustos’ta Yenikapı’da düzenlenecek “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne katılarak birer konuşma yapmaları için davet mektubu yolladı.

        8

        Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, olumlu yanıt verdi. Daha sonra “Yenikapı ruhu” olarak adlandırılan süreç, siyasetçileri aynı sahnede buluşturdu. Türkiye’nin en büyük mitinginde, birlik ve beraberlik mesajları verildi. Yenikapı’nın ardından tüm liderler birbirleri aleyhine açtıkları davaları geri çekti.

        9

        OHAL VE KHK’LAR: 20 Temmuz’da, Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarının süratle bertaraf edilebilmesi için Anayasa’nın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle Türkiye’nin tamamında olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini bildirdi. Kararın üzerinden 3 gün geçtikten sonra OHAL çerçevesinde ilk kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarıldı.

        10

        Ardından art arda çıkarılan KHK’lar ile devlet yönetiminde radikal değişiklikler yapıldı, kurumların FETÖ unsurlarından temizlenmesi için arka arkaya ihraç kararları alındı. 28 Eylül’deki Milli Güvenlik Kurulu’nda OHAL’in 3 ay süreyle uzatılması kararlaştırıldı.

        11

        İHRAÇLAR VE İADELER: KHK’lar ile 90 bine yakın kişinin kamu ile ilişiği kesildi. İhraçlarda Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri ilk sıralarda yer aldı. Peş peşe KHK’larla gelen ihraçlar, “Kurunun yanında yaş da yanıyor” eleştirilerine neden oldu.

        12

        Bu çerçevede Başbakan Yıldırım, CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Kılıçdaroğlu ile görüştü. Sonraki süreçte yine KHK’larla kamudan atılan bazı isimlerin iadesi sağlandı. Daha önce kapatılan bazı kurum ve kuruluşların da faaliyetlerine devam etmesi yönünde karar alındı.

        13

        BAŞBAKAN REVİZYONU

        Bir süredir uyum sorunu yaşadıkları ifade edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında ipler nisanda gerildi. 29 Nisan’da yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında, genel başkana ait olan atama yetkisi MKYK bünyesine alındı. Davutoğlu 3 Mayıs’ta, AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada Başbakanlık’tan istifa sinyali verdi.

        14

        5 Mayıs’ta ise merkez yürütme kurulu toplantısının ardından partisinin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gitmesi yönünde karar aldığını ve kendisinin bu kongrede aday olmayı düşünmediğini söyledi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, kongrede Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın genel başkanlığa aday gösterileceğini açıkladı. Kongrede Yıldırım, genel başkan seçildi. Davutoğlu, 64. Hükümet’in istifasını sundu.

        15

        65. Hükümet’i Yıldırım kurdu. 65. Hükümet, ilk toplantısını Erdoğan başkanlığında Külliye’de yaptı. 31 Ağustos’ta yeni hükümette de değişiklik oldu. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ istifa etti, Süleyman Soylu Çalışma Bakanlığı’ndan İçişleri Bakanlığı’na kaydırıldı. İstifa, 15 Temmuz sürecine bağlandı.

        16

        KILIÇDAROĞLU GÜVEN TAZELEDİ MHP KONGRE KRİZİNİ ATLATTI

        CHP’nin ocak ayındaki 35. olağan kurultayında 990 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildi. Parti içi muhalefet sinyal verse de olağanüstü kongreyi toplamaya cesaret edemedi. CHP’nin aksine MHP’de yıl boyunca hareketli günler yaşandı.

        17

        15 Temmuz’a kadar devam eden sürecin sonunda Devlet Bahçeli genel başkanlığı bırakmadı. 1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından harekete geçen muhalefet; Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan etrafında birleşti. Olağanüstü kongre taleplerine genel merkezden olumsuz yanıt gelince, muhalifler olağanüstü kongreyi topladı.

        18

        Her iki tarafın da yargıya taşıdığı süreç, sürüncemede kaldı. Yüksek Seçim Kurulu, muhaliflerin 10 Temmuz için hazırlık yaptığı kongrenin yapılamayacağını bildirerek kördüğümü çözdü. 15 Temmuz sürecinin ardından muhalefet yeniden harekete geçmedi.

        19

        VEKİLLERE TUTUKLAMA BELEDİYELERE KAYYUM

        DEMOKRATIK Toplum Kongresi’nin 27 Aralık 2015’te açıkladığı ve HDP’nin de benimsediği özyönetim ilanı, 2016 yılında belirleyici oldu. Başsavcılıklar harekete geçerek, başta eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere HDP’li siyasetçiler ile ilgili fezlekeler hazırladı. Fezlekeler, Adalet Bakanlığı’na, oradan da TBMM’ye gitti. AK Parti, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının bir seferlik kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini Meclis’e sundu. Teklif, 376 oyla kabul edilerek yasalaştı. AK Parti ve MHP’nin destek verdiği teklife CHP’nin büyük bir kısmı ve HDP karşı çıktı. Haklarındaki suçlamalarla ilgili ifade vermeyen HDP’liler, kasım ayında birer birer tutuklanmaya başladı. Bu süreçte terör örgütü PKK’ya yardım yaptıkları, mali kaynak sağladıkları iddiasıyla HDP’li belediye başkanları da tutuklandı. Yerlerine vekâleten kayyumlar atandı. Bu çerçevede atanan Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, makamına konulan bir bomba ile şehit edildi.

        20

        AK Parti, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının bir seferlik kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini Meclis’e sundu. Teklif, 376 oyla kabul edilerek yasalaştı. AK Parti ve MHP’nin destek verdiği teklife CHP’nin büyük bir kısmı ve HDP karşı çıktı. Haklarındaki suçlamalarla ilgili ifade vermeyen HDP’liler, kasım ayında birer birer tutuklanmaya başladı.

        21

        Bu süreçte terör örgütü PKK’ya yardım yaptıkları, mali kaynak sağladıkları iddiasıyla HDP’li belediye başkanları da tutuklandı. Yerlerine vekâleten kayyumlar atandı. Bu çerçevede atanan Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, makamına konulan bir bomba ile şehit edildi.

        22

        FIRAT’IN DOĞUSUNA FIRAT KALKANI

        TÜRKIYE, yıla İstanbul Sultanahmet ve Diyarbakır Çınar’daki canlı bomba saldırılarıyla girdi. Ocak ayındaki bu saldırıların ardından Ankara’da art arda patlamalar meydana geldi. Şubatta Ankara Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü araç patlatıldı. Çoğu asker 28 kişi yaşamını yitirdi. Martta Ankara Güvenpark’ta yine bombalı araçla saldırı yapıldı. Neredeyse tamamı sivil 37 kişi öldü. Yıl sonunda İstanbul Beşiktaş, Kayseri saldırıları meydana geldi. Tüm bu saldırıların arkasında PKK’nın olduğu tespiti yapıldı. Daha önce kırsalda terör estiren PKK, 2016’da şehirleri ablukaya aldı.

        23

        Martta Ankara Güvenpark’ta yine bombalı araçla saldırı yapıldı. Neredeyse tamamı sivil 37 kişi öldü. Yıl sonunda İstanbul Beşiktaş, Kayseri saldırıları meydana geldi. Tüm bu saldırıların arkasında PKK’nın olduğu tespiti yapıldı. Daha önce kırsalda terör estiren PKK, 2016’da şehirleri ablukaya aldı. Yine şehirlerde askeri noktaları hedef alan çok sayıda terör eylemi gerçekleştirildi.

        24

        Canlı bomba olan teröristlerin PKK’nın Suriye kolu YPG ile bağlantısı zaman içinde ortaya çıktı. PKK’nın saldırılarıyla sarsılan Türkiye’de DEAŞ de boş durmadı. 20 Ağustos’ta Gaziantep’te bir kına gecesi, çocuk yaştaki bir canlı bomba ile kana bulandı. Yarısından çoğu çocuk 54 kişi yaşamını yitirdi. 2016 boyunca özellikle Kilis kırsalından DEAŞ, Türk topraklarına bomba yağdırdı. Türkiye’nin DEAŞ’ın bu saldırılarına obüslerle karşılık vermesi sonuç alıcı olmadı. Türkiye, ağustos ayında Fırat Kalkanı operasyonunu başlatarak, Türkiye sınırını DEAŞ’tan temizledi.

        25

        Türkiye, 2011’den bu yana devam eden Suriye iç savaşına, askeri gücü ile müdahil oldu. PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin sözde kantonlarını birleştirmesine ve Türkiye’nin güneyinde DEAŞ varlığına karşı yürütülen operasyon, 24 Ağustos’ta başladı. Tanklar, uçaklar, Özgür Suriye Ordusu desteğiyle Cerablus’a yönelik harekât başlattı. Daha sonra genişleyen harekât, El Bab’a kadar uzandı. Türk ordusu en büyük kaybı, 21 Aralık’ta verdi. DEAŞ’ın bombalı saldırısında 16 Türk askeri şehit oldu. Operasyon kapsamında Azez-Cerablus arasında bulunan yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alan kontrol altına alındı.

        26

        RUSYA İLE YAKINLAŞMAYA SUİKAST PROVOKASYONU

        19 ARALIK’ta Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ilk kez diplomatik bir misyon şefine suikast düzenlendi. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” adlı fotoğraf sergisinde konuşma yaptığı sırada, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından silahla vurularak öldürüldü.

        27

        Saldırgan, çıkan çatışmada Özel Harekât polisleri tarafından öldürüldü. Yetkililer, saldırganın FETÖ mensubu olduğu yönünde açıklamalar yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ankara büyükelçimizin öldürülmesinin Rusya’ya ve Rus-Türk ilişkilerine yönelik bir suikast girişimi olduğunu düşünüyorum” dedi.

        28

        ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE EN SOMUT ADIM ATILDI

        MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 15 Temmuz sonrası iktidara verdiği destek, 11 Ekim’de somutlaştı. Bahçeli, grup toplantısında sürpriz bir Anayasa çıkışı yaptı. 17 Ekim’de Başbakan Binali Yıldırım’ın daveti üzerine Bahçeli Çankaya Köşkü’ne çıktı. Bu görüşmenin ardından AK Parti’nin geleneksel Afyonkarahisar kampında hummalı çalışma başladı.

        29

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım’da Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Daha sonra Yıldırım ve Bahçeli, 3 ayrı görüşme gerçekleştirdi. 10 Aralık’ta 21 maddelik teklif, AK Parti Grubu’nun imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan teklifin, ocak başında komisyondan geçmesi bekleniyor.

        30

        ÜMRAN AVCI/GAZETE HABERTÜRK

        5 TEMMUZ: Ramazan Bayramı’nın ilk günü Türkiye, Giresun’dan gelen haberle yasa boğuldu. Askeri helikopterin düşmesi sonucu iki yarbay, eşleri ve çocuklarıyla birlikte toplam 7 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

        31

        14 TEMMUZ: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı FET Ö ana soruşturmasını tamamladı. “Paralel ordu” iddianameye girdi. İddianamede, ‘Danıştay ve Necip Hablemitoğlu cinayetleri Fethullahçı Terör Örgütü’nün işi. TSK ise örgütün kadrolaştığı öncelikli hedefi’ ifadesi yer aldı.

        32

        15 TEMMUZ: TSK içinde bir grup FETÖ’cü asker, Türkiye’nin farklı kentlerinde darbe girişiminde bulundu. Ankara ve İstanbul’da çatışmalar yaşandı. Başkent’te başta TBMM olmak üzere birçok resmi kurum darbeciler tarafından hedef alındı. FET Ö’nün darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa çıkan halk tarafından püskürtüldü. Saldırılarda 245 kişi şehit oldu.

        33

        16 TEMMUZ: FETÖ’cü cuntanın bombaladığı Meclis, olağanüstü toplandı. Tüm partiler birleşti. Vekiller hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı söyledi. Darbe girişimi sonrası yurt genelinde FETÖ operasyonları başladı. 8 darbeci asker Yunanistan’a kaçtı.

        34

        17 TEMMUZ: Cumhurbaşkanı Erdoğan halka, “Meydanlardan ayrılmayın” çağrısı yaptı. Yurt genelinde demokrasi nöbetleri tutulmaya başlandı.

        35

        20 TEMMUZ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası 3 aylık OHAL ilan edildiğini açıkladı.

        36

        24 TEMMUZ: Türkiye, FET Ö’nün darbe girişimi sonrası Taksim Meydanı’nda da birlik mesajı verdi. CHP’nin İstanbul Taksim’deki, ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ mitingine AK Partililer de katıldı.

        37

        29 TEMMUZ: Hakkâri Çukurca’da yol kontrolü yapan askerlere PKK’lı teröristler uzun namlulu silahlarla saldırdı. 8 asker şehit oldu.

        38

        DÜĞÜNÜ HEDEF ALAN DEAŞ KATLİAM YAPTI

        7 AĞUSTOS: İstanbul Yenikapı’da, ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ düzenlendi. Mitinge 5 milyon insan katıldı. AK Parti’nin yanı sıra, muhalefet partileri CHP ve MHP de liderleriyle mitingte yer aldı.

        39

        10 AĞUSTOS: PKK’lı teröristler Diyarbakır’da polis servis aracının geçişi sırasında bomba yüklü aracı patlattı. Aynı aileden 2’si çocuk 5 kişi yanarak can verdi. Şırnak’ta da yola döşenen bomba patlatıldı ve 4 asker şehit oldu.

        40

        17 AĞUSTOS: ‘Denetimli Serbestlik’ kapsamında 38 bin kişi tahliye edildi.

        41

        18 AĞUSTOS: Türkiye, 15 saatte Van, Elazığ ve Bitlis’te düzenlenen saldırılarda 12 şehit 296 yaralı verdi.

        42

        20 AĞUSTOS: Gaziantep’te gece sokakta düzenlenen bir düğün terör örgütü DEAŞ tarafından hedef alınd. DEAŞ’lı canlı bomba kendini patlatarak katliam yaptı. 57 kişi hayatını kaybetti.

        43

        24 AĞUSTOS: TSK destekli ÖSO öncülüğünde Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerine karşı ‘Fırat Kalkanı Harekâtı’ başladı.

        44

        25 AĞUSTOS: PKK’lı teröristler, Artvin’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna ateş açtı. Çatışma çıktı: 1 er şehit oldu, 2 asker yaralandı.

        45

        26 AĞUSTOS: Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde PKK’lı teröristler, 10 ton bomba yüklü hafriyat kamyonuyla Çevik Kuvvet’e 50 metre uzaklıktaki polis kontrol noktasına intihar saldırısı düzenledi. 11 polis şehit oldu. 3’ü sivil 78 kişi yaralandı.

        46

        ŞORT GİYDİĞİ İÇİN OTOBÜSTE DARP EDİLDİ

        11 EYLÜL: 28 belediyeye kayyum başkan atandı. 24’ü HDP, 3’ü AK Parti, 1’i MHP’li başkan yerine görevlendirme yapıldı.

        47

        17 EYLÜL: İstanbul’da 23 yaşındaki hemşire Ayşegül T.’yi şort giydiği için otobüste tekmeleyen saldırgan Abdullah Çakıroğlu yakalandı.

        48

        23 EYLÜL: Murat Akbulut adlı yolcu, tartıştığı metrobüs şoförüne otobüs seyir halindeyken şemsiye ile saldırdı. Kontrolden çıkan metrobüs karşı yoldan gelen araçları biçti. 1 milyon liralık hasarlı kazada şans eseri ölen olmadı.

        49

        26 EYLÜL: Teröristler Şırnak-Van Karayolu’nda kontrol noktasına roketle saldırdı. 6 asker şehit oldu. Mardin Derik’te de teröristler asker ve sivilleri taşıyan sivil aracın geçişinde yola tuzaklanan bombayı patlattı. 4 asker şehit düştü.

        50

        ŞEMDİNLİ ’DE PKK HAİNLİĞİ: 18 ŞEHİT

        9 EKİM: Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde terör örgütü PKK, ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Durak 2. Hudut Bölüğü’ne yönelik saldırı düzenledi. Saldırıda 10 asker ile 8 vatandaş şehit düştü. 11’i asker 27 kişi yaralandı.

        51

        31 EKİM: Cumhuriyet Gazetesi’ne, terör örgütlerine destek olduğu iddiasıyla operasyon düzenlendi. Savcılık, Cumhuriyet Gazetesi’nin 16 yazar ve yöneticisi hakkında, “PKK ve FETÖ adına suç işleme” iddiasıyla gözaltı kararı çıkardı.

        52

        HDP’Lİ VEKİLLER İÇİN TUTUKLAMA

        4 KASIM: HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili polis tarafından gözaltına alındı. Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir ve İmam Taşçıer adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş, Yüksekdağ ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan tutuklandı.

        53

        4 KASIM: Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde, Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasının önünde 1.5 ton bomba yüklü minibüs patlatıldı. Saldırıda 2’si polis, 9’u sivil 11 kişi şehit oldu.

        54

        11 KASIM: Mardin’in Derik İlçesi Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk makamına konulan bombanın uzaktan kumandayla patlatılmasıyla şehit düştü. Saldırıyı Kaymakamlık’ta çalışan terör örgütü üyelerinin düzenlediği ortaya çıktı.

        55

        29 KASIM: Adana’nın Aladağ İlçesi’nde ortaöğretim öğrencilerinin kaldığı 3 katlı özel kız yurdunda yangın çıktı. 11 kız öğrenci ile 1 kadın bakıcı yanarak can verdi. 22 öğrenci de yaralandı.

        56

        10 ARALIK: Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrası Vodafone Arena’nın önünde terör örgütü PKK bombalı araçla saldırı düzenledi. Bir diğer canlı bomba da kendini patlattı. Saldırıda 38’i polis, 7’si sivil 45 kişi şehit oldu, 238 kişi yaralandı.

        57

        17 ARALIK: Kayseri 1. Komando Tugay Komutanlığı’nda, çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan otobüse PKK’lı teröristler bombalı araçla saldırı düzenledi. Saldırıda 14 asker şehit oldu, 56 kişi yaralandı.

        58

        19 ARALIK: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Çevik Kuvvet’te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürüldü. Saldırgan, güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi.

        59

        25 TEMMUZ: Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık 100 yaşında hayatını kaybetti.

        60

        29 AĞUSTOS: Türk edebiyatının çınarlarından Vedat Türkali’yi kaybettik. Türkali, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sonsuzluğa uğurlandı.

        67

        İLK TERÖR SALDIRISI OCAK AYINDA YAŞANDI

        - 12 OCAK: Terör örgütü DEAŞ, Sultanahmet’te canlı bomba saldırısı düzenledi. 8’i Alman 10 kişi hayatını kaybederken, 17 kişi yaralandı. Yeni yılın ilk günlerinde saldırının gerçekleştiren canlı bombanın 1988 doğumlu Suriye uyruklu Nabil Fadli olduğu belirlendi.

        68

        14 OCAK: Terör örgütü PKK, Diyarbakır’da emniyet lojmanlarında 1 tonluk ‘ölüm kokteyli’ patlattı. 3’ü çocuk, 1’i polis 6 kişi hayatını kaybetti. 10’u çocuk 39 kişiyse yaralandı. Sokağa çıkma yasakları ve terör olaylarıyla ilgili bin 128 imzalı bildiriye soruşturma açıldı. Bazı akademisyenler gözaltına alınırken, İstanbul’da 123, Ankara’da 153, İzmir’de 45 olmak üzere 321 kişiye soruşturma açıldı.

        69

        6 OCAK: İstanbul’un en kalabalık merkezlerinden olan Bağdat Caddesi’nde tecavüz dehşeti yaşandı. Bıçaklı saldırgan, evine giden E.F.B. isminde, 19 yaşındaki genç kızı bir binanın arka bahçesine sürükleyip tecavüz etti, cep telefonu ve 65 lirasını aldı. Olaya ilişkin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Mahkeme, sanık Cengiz Ay için cinsel saldırı ve yağmadan 45 yıl hapis cezasına hükmetti.

        70

        29 OCAK: Ünlü yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin, kullandığı otomobille polis ekip otosuna çarparak polis memuru İsmet Alagöz’ün ölümüne neden oldu. Kazada bir polis memuru da yaralandı. Tutuklanan Çetin, ekim ayında serbest bırakıldı.

        71

        SABANCI SUİKASTININ FAİLİ AKKOL YAKALANDI

        2 ŞUBAT: İşadamı Özdemir Sabancı suikastının failleri arasında olan ve 20 yıldır aranan DHKP/C terör örgütü mensubu İsmail Akkol, yanındaki terörist Fadik Adıyaman ile birlikte yapılan fotoğraf eşleşmesiyle Söke’de yakalandı.

        72

        17 ŞUBAT: Ankara’da bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. TBMM, Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının 300 metre yakınında gerçekleştirilen saldırıda 5 askeri servis aracı hedef alındı. Bomba yüklü lüks bir araç hızla servislere çarptı. Saldırıda 29 kişi şehit olurken, 61 kişi de yaralandı.

        73

        BERATCAN’IN ÖLÜMÜ TÜRKİYE’Yİ AĞLATTI

        13 MART: Ankara Kızılay’da bomba yüklü otomobilde canlı bomba yelekleri bulunan 2 terörist, aralarında öğrencilerin de bulunduğu sivilleri hedef aldı. Bomba yüklü araç, duraktaki toplu taşıma araçlarının yanında patladı. Hain saldırıda 38 kişi hayatını kaybetti.

        74

        19 MART: Kızılay saldırısından bir hafta sonra terör İstanbul’u tekrar hedef aldı. İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen canlı bomba saldırısında 4 turist hayatını kaybetti. Terörist paramparça oldu.

        75

        23 MART: İstanbul Kartal’da ortadan kaybolan 10 yaşındaki Beratcan Karakütük günlerce arandı. Ailesinin iyi bir haber beklediği Beratcan’ın cesedi, su kanalında bulundu. Beratcan’ı, annesinin sevgilisi olduğu iddia edilen servis sürücüsü Ersin K.’nın öldürdüğü anlaşıldı. Anne ile katil zanlısı karşılıklı birbirlerini suçladı.

        76

        31 MART: Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde polis servis aracının geçişi sırasında bomba yüklü araç uzaktan patlatıldı. Saldırıda 8 polis şehit olurken, 12’si polis 26 kişi yaralandı.

        77

        TACİZCİ ÖĞRETMENE 508 YIL HAPİS VERİLDİ

        5 NİSAN: Türkiye’den veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanları 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini dünyaya servis etti. Veri tabanının bulunduğu site gece 01.00 sularında kapandı ama isimden açık adrese ve TC numarasına kadar her tür bilgi ellerine geçti.

        78

        20 NİSAN: Karaman’da 10 erkek öğrenciye ‘cinsel istismarda’ bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B. (54), 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        79

        27 NİSAN: Terörün hedefi bu kez Bursa’daydı. 25 yaşlarındaki kadın canlı bomba, Bursa’da Ulu Cami yakınlarında kendisini patladı. Saldırıda 13 kişi yaralandı.

        80

        TERÖR GAZİANTEP’TE POLİSİ HEDEF ALDI

        1 MAYIS: 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle görevli olan TOMA’yı takip eden bombacı bir araç Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde “Dur” ihtarına uymadı. Eskort araçtan polise ateş açıldı. Saldırıda 1 ton bomba kullanıldı. Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araçla saldıran terörist, DEAŞ üyesi İsmail Güneş çıktı.

        81

        12 MAYIS: Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’ne bağlı Tanışık Mahallesi’nde PKK’lı teröristler, Yakar ve Yaman ailelerini tehdit etti. Mahalleli, teröristlerin bulunduğu kamyonetin peşine düştü. PKK’lı teröristler, Sur Dürümlü’de kamyoneti bırakıp kaçtı. Takip eden grup yaklaştığında, bomba yüklü kamyonet patlatıldı. 16 kişi hayatını kaybetti.

        82

        24 MAYIS: Van’da, Çaldıran-Doğubayazıt Karayolu’nda TIR’ları ateşe veren PKK’lı teröristler, askeri aracın geçişi sırasında yola döşedikleri bombayı patlattı. Hain saldırıda Çaldıran İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Kıvanç Cesur ile 5 asker şehit düştü.

        83

        30 MAYIS: Türkiye bebek yüzlü seri katil ile tanıştı. Kartal’da bir öğretmeni öldürmek suçundan aranan Atalay Filiz’in, 3 yıl önce de Ankara’da Göktuğ Demirarslan (24) ile Rus sevgilisi Elena Radchikova’yı öldürdüğü ortaya çıktı. Kız arkadaşının da katili olabileceği şüphesi basına yansıyan firari seri katil Filiz, ‘Aranıyor’ haberleriyle yürekleri ağızlara getirdi. Türkiye’nin günlerce konuştuğu Atalay Filiz, 12 Haziran’da yakalandı.

        84

        HAVALİMANINA YÖNELİK SALDIRIDA 44 CANIMIZ GİTTİ

        7 HAZİRAN: İstanbul Vezneciler’de Çevik Kuvvet’i taşıyan servis minibüsünün geçişi sırasında teröristler bomba yüklü aracı uzaktan kumandayla patlattı. Kalleş saldırıda 6 polis şehit oldu, 5 sivil vatandaş da hayatını kaybetti.

        85

        8 HAZİRAN: Mardin’de, Midyat Emniyeti’ne araçla saldıran terörist, ilk bebeğine hamile olan polis memuru Şerife Özden Kalmış ile 1 çocuk annesi Nefize Özsoy’u şehit etti. Olayda 3 sivil yurttaş da hayatını kaybetti.

        86

        28 HAZİRAN: İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 3 DEAŞ’lı canlı bomba kendini patlattı. Hain saldırıda 44 kişi hayatını kaybederken, 199 kişi de yaralandı.

        87

        1 OCAK: Yazar ve avukat Yiğit Okur 81 yaşında yaşama veda etti.

        88

        21 OCAK: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

        89

        22 OCAK: Edebiyatın çınarı Tahsin Yücel 83 yaşında yaşamını yitirdi.

        90

        22 OCAK: Eski CHP Milletvekili Kamer Genç, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Genç, 5 dönem TBMM’de millitvekilliği yapmıştı.

        91

        20 NİSAN: Besteci, söz yazarı, müzisyen Attila Özdemiroğlu hayatını kaybetti.

        92

        15 MAYIS: Aort damarındaki yırtılma nedeniyle bir hafta yoğun bakımda kalan ünlü oyuncu Oya Aydoğan kurtarılamadı.

        93

        2 HAZİRAN: Alp Buğdaycı cezaevinde kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. 1995’te, Metin Kaçan ile birlikte Güneş K.’ya tecavüz ettiği ileri sürülen Buğdaycı, cezası onanınca Metris Cezaevi’ne konulmuştu.