Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Faili meçhul soruşturmaları derinleşiyor

        PKK?itirafçısı Aygan'ın 1990'lı yıllarda öldürülen iki kişinin Hani ilçesi yakınlarında öldürülüp gömüldüğü iddiası üzerine de kazı çalışmaları başlatıldı. Daha önce Cizre'de bulunan kemiklerle ilgili ise üç PKK itirafçısı tutuklandı

        17 yıl önce JİTEM adına çalışan PKK itirafçıları tarafından öldürüldüğü iddia edilen gazeteci yazar Musa Anter cinayeti ile ilgili soruşturma evrakı, faili meçhul dosyalar arasından indirildi. Abdülkadir Aygan’ın itiraflarını ihbar kabul eden Diyarbakır özel yetkili Başsavcılığı, olaya adı karışan JİTEM elemanları hakkında yakalama kararı çıkardı.

        Musa Anter 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’da bir otelde kalıyordu. ‘Hogir’ kod adlı PKK itirafçısı Cemil Işık, bir grup itirafçının devlete çealışmaktan vazgeçtiğini söyleyerek Musa Anter ile buluşmak istediğini söyledi. Ve ‘Hamit Yıldırım’ isimli bir itirafçıyı göndererek Musa Anter ve yeğeni Orhan Miroğlu’nu otelden aldırdı. Hogir aslında o dönem Binbaşı Cem Ersever’e bağlı çalışan Yeşil’in adamıydı ve amaçları Musa Anter’i öldürecekleri bir noktaya çekmekti. Hamid, arka bir sokakta Musa Anter ve Miroğlu’na ateş açtı. Anter ölürken Miroğlu ağır yaralandı. Abdülkadir Aygan’da Anter’i öldürmeyi planlayan bu JİTEM timinin içindeydi ve yıllar sonra Anter’in öldürülmesini detaylarıyla anlattı.

        Musa Anter’i kaçırıp öldürdükleri iddiasıyla altı JİTEM elemanı hakkında 17 yıl aradan sonra soruşturma başlatıldı. Olayın yaşandığı tarihten beri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tozlu raflarındaki faili meçhul dosyalar arasında bulunan Musa Anter dosyası, özel yetkili savcı tarafından yeniden incelemeye alındı.

        Zamanaşımı sınırında

        Musa Anter cinayeti dosyasının zamanaşımına uğramaması için üç yıl içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Başsavcılık, Abdülkadir Aygan’ın itiraflarını ihbar kabul ederek, olayı failleri olduğu ileri sürülen PKK itirafçıları Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdülkadir Aygan, Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve Ankara’da öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever ile ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattı. Ersever dışındaki tüm zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Binbaşı Ersever’in 1993 yılında Ankara’da faili meçhul bir cinayete kurban gitmesi nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmada, bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden istenecek ölüm kaydı sonrasında hakkında ek takipsizlik kararı verilecek.

        Bu arada İsveç hükümeti Abdülkadir Aygan’ın iade edilmesine ilişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Aygan’ın hangi sıfatla ve ne amaçla iadesinin istenmesinin açıkça belirtilmediği, bu konuda bilgi verilmesi Türkiye’den istendi.

        Bunun üzerine hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yakalama emri bulunan Aygan’ın itiraf ve faaliyetlerini içeren dosya ‘İvedi’ olarak Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

        Musa Anter cinayetine adı karışan Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy, Hamit Yıldırım hakkında da 81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimlerine yakalama emri çıkarıldı. Adı geçenlerin yurtdışına giriş-çıkış yapıp yapmadıklarının Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sorulması için yazı yazıldı. Başsavcılık ayrıca adı geçen bu kişilerin Tanık Koruma Kanunu’ndan faydalanıp yeni kimlik alıp almadıkları, almışlarsa yeni kimlik bilgilerinin soruşturma dosyasına gönderilmesi için de İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi.

        İtirafçılara suçlama: Adam kaçırıp infaz etmek

        Şırnak’ın Cizre İlçesi’ndeki Kuştepe Köyü’nde 13 kemik parçasının bulunmasıyla ilgili korucubaşı Kamil Atak ve Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz’ün ardından dün üç PKK itirafçısı tutuklandı.

        Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne bağlı Kuştepe Köyü’ndeki geçen ay yapılan ve 13 kemik parçasının bulundu. Kemik parççalarının bulunduğu yerde PKK’ya yardım ettiği iddia edilen kişilerin öldürülerek gömüldüğü öne sürülmüştü.

        Bir süre önce özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen ihbar mektubundan sonra başlayan soruşturma kapsamında eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak, oğulları Kukel ve Temel Atak gözaltına alındı. Korucubaşı Atak ile 17 yıldan beri Cizre’de koruculuk yapan oğlu Temel Atak tutuklanarak cezaevine konuldu. Aynı soruşturma kapsamında bu kez Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı yaptığı 1993-95 yıllarında ‘Kamil Atak ve bazı PKK itirafçılarına talimat vermek, infaz timi kurmak’ suçlarından Diyarbakır’a getirilip sorgulandıktan sonra tutuklanarak askeri cezaevine gönderildi.

        ‘Adam kaçırıp infaz etmek...’

        Soruşturmayı derinleştiren ve halen İsveç’te yaşayan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın da itiraflarını ihbar kabul eden Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki gün harekete geçerek Hıdır Altuğ, Tanık Koruma Kanunu kapsamında kimliği Fırat Altın olarak İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile değiştirilen PKK itirafçısı Abdulhakim Güven ve Adem Yargın isimli itirafçılar Diyarbakır’da gözaltına alındı. Üç itirafçı, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüt adına adam kaçırmak infaz etmek’ suçlarından tutuklanarak cezaevine konuldu. İtirafçılardan Abdulhakim Güven, geçen ay Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınmış, ancak serbest bırakılmıştı.

        Hıdır Altuğ, Şırnak’ın Cizre, Silopi, İdil ve Mardin’in Midyat ilçesi ile Suriye sınır hattında 1993-1995 yıllarında yasadışı faaliyetlerde bulunmak, aynı tarihlerde Cizre İlçe Jandarma Komutanı olan Kayseri Alay Komutanı Cemal Temizöz’e bağlı çalışmak ve kendisinden emir, talimat almak, Suriye sınırındaki ham petrol kuyuları ile Suriye gizli servisi El Muhaberat’a ait binalara ve şahıslara yönelik sabotoj ve suikast faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor.

        Abdulhakim Güven ise 1994’te Şırnak’ta Silopi-Cizre karayolunda kurşuna dizilen Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yahya Akman’ı öldürmek, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde ise Molla İzzettin ve şoförünün öldürülmesi olayına karışmakla suçlanıyor.

        Kayıplar için Diyarbakır’da kazı yapılıyor

        PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın 1990’lı yıllarda iki kişinin öldürülerek merkez Karaçlı Köyü yolu üzerine gömüldüğü iddiaları üzerine kazı çalışmaları başlatıldı.

        Aygan’ın 1994 yılında Fethi Yıldırım ve 1996 yılında Hakkı Kaya’nın öldürüldükten sonra Hani İlçesi karayolu üzerindeki Karaçalı Köyü yakınlarında toprağa gömüldüğü iddialarını gündeme getirmesinin ardınan, İHD Diyarbakır Şubesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuru üzerine özel yetkili iki Cumhuriyet Savcısı Karaçalı Köyü’ne giderek, bölgede keşif yaptı ve bazı köylülerine ifadelerine başvurdu. Savcıların değerlendirmesi ardından dün kazı yapılmasına karar verildi. Diyarbakır-Hani karayolunun 11’inci kilometresinde kazı çalışmaları başlatıldı. Kazıya, özel yetkili savcılar ile İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey de eşlik etti. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, itirafçı Abdülkadir Aygan’ın 2004 yılında verdiği beyanlar doğrultusunda Fehmi Yıldırım’ın gömülü olduğu olduğu iddia edilen noktada kazı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Erbey sözlerini şöyle sürdürdü: “Yolun ilerisinde 18 Kasım 1996’da gözaltında kaybedilen Hakkı Kaya’ya ait bir yerin de bulunduğunu Başşsavcılığa ilettik. Yarın (bugün) Kaya’nın gömüldüğü belirtilen yerde kazı yapılacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ