Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Merkez sağda liste telaşı yaşanıyor

        DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun 5 Mayıs’ta duyurdukları “evlilik” kararı, nikaha iki gün kala çıkmaza girdi. Anavatan, birleşme protokolüne uymamakla suçladığı DP’den, hafta sonunda yapılan kongre boyunca olumlu bir yanıt gelmesini beklerken, DP’nin bu yönde adım atmaması, merkez sağdaki birleşmenin bir kez daha başka bahara kalmasına neden oldu. Birleşmenin gerçekleşmemesi ile de gözler merkez sağın iki partisinin 22 Temmuz seçimlerine nasıl gireceğine çevrildi.

        İTTİFAKLARA ZAMAN KALMADI

        Anavatan ile DP arasındaki iplerin tümüyle kopmasının ardından, iki partinin ittifak arayışlarına girmesi bekleniyordu. Merkez sağın ittifak yapabileceği partiler arasında da Genç Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi gösteriliyordu. Kulislerde Genç Parti ile DP arasında seçim ittifakına gidileceğine yönelik iddialar ortaya atılsa da Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan gelen “ittifak yapmayacakları”na ilişkin açıklama, bu iddiaları boşa çıkardı. DP kurmayları da herhangi bir partiyle ittifak yapmayacaklarını ve seçime tek başına gireceklerini bildirdi.

        Birleşme planlarının gerçekleştirilememesi gözlerin Anavatan’ın yol haritasına çevrilmesine yol açtı. Kulislerde DP ile iplerin kopmasının ardından Anavatan’ın BBP ve SP ile seçim ittifakı arayışına gireceği konuşulsa da Anavatan kurmayları, ittifak ve işbirliği arayışları için zaman kalmadığını ve Anavatan’ın tek başına seçime gireceğini bildirdiler.

        PARTİ GENEL MERKEZLERİNDE LİSTE TELAŞI

        DP ile Anavatan’ın birleşme kararını yaşama geçirememesi bugün saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na sunulacak olan aday listelerini de etkiledi. Merkez sağda yaşanan sıkıntıların ardından DP’nin aday listelerini yeniden gözden geçirdiği belirtilirken, listenin ilk sıralarında da ATO Başkanı Sinan Aygun, Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Zülfü Livaneli'nin kardeşi Seyhan Livanelioğlu, televizyon programcısı Şebnem Kısaparmak, MHP'li eski bakan Hüsnü Yusuf Gökalp, ANAP'lı eski bakan Işılay Saygın, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, ANAP'lı eski bakan Yüksel Yalova, AKP Antalya Milletvekili Mehmet Dülger'in eşi İlhan Dülger, eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, gazeteci Suna Vidinli, yazar Nevval Sevindi, mimar Ahmet Vefik Alp, Prof.Dr. Orhan Kural, eski DYP'li vekil Hayri Kozakçıoğlu, eski Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, eski bakanlardan Turhan Tayan’ın yer alması bekleniyor. Anavatan’ın önerdiği isimler arasında yer alan Mahir Kaynak'ın kızı Deniz Ülke Arıboğan ise DP listelerinden adaylık başvurunu geri çekti. Arıboğan’ın Anavatan’dan aday gösterilebileceği kaydediliyor.

        YILMAZ KONUSUNDA DA KARAR NETLEŞECEK

        DP bugün eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın “DP listelerinden seçime girme” talebi konusundaki tutumunu da netleştirecek. Kulislerde ise Yılmaz’ın DP’den bağımsız Rize adayı olması kararının kendisine bırakıldığı belirtiliyor.

        ANAVATAN’DA ÖNCE MKYK SONRA LİSTE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ