Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AB İsrail büyükelçilerini olağanüstü toplantıya çağırdı!

        HABERTURK.COM

        Avrupa Birliği, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan ve ölümlerle sonuçlanan müdahaleyle ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Reuters'ın haberine göre ayrıca Avrupa Birliği, İsrail'e insani yardımg emilerinin Gazze'ye serbest geçişine izin vermesi için baskı yapılmasına da karar verdi.

        Bir AB sözcüsü, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton'ın yaşanan olaylar ve oluşan can kayıplarıyla ilgili derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, ölenlerin ailelerinin acısını paylaştığını da belirttiğini söyledi.

        Sözcü, "Ashton, Avrupa Birliği adına yaşanan olayla ilgili tam kapsamlı bir soruşturma talebinde bulundu. Ayrıca Ashton, derhal ve koşulsuz-şartsız bir şekilde Gazze'ye giden insani ve ticari yardım gemilerine izin verilmesi uyarısında da bulundu" dedi.

        BÜYÜKELÇİLERE "HEMEN BRÜKSEL'E GELİN" ÇAĞRISI!

        Bu çağrının ardından Avrupa Birliği hükümetleri, İsrail büyükelçilerini Brüksel'e, olağanüstü toplantı için çağırdı. Açıklama üst düzey bir Avrupa Komisyonu üyesinden geldi. Bugün AB ülkelerinin İsrail büyükelçileri bu çağrının ardından Brüksel'de toplanacak.

        İLK TEPKİ VEREN AVRUPALILAR

        Avrupa Birliği'nin tepkisinin ardından AB üyesi ülkeler de tek tek tepkilerini dile getirmeye başladı. İlk tepkiler Yunanistan, İspanya, İtalya, Almanya ve Hollanda'dan geldi. Belçika, İsveç gibi diğer ülkelerin de büyükelçilerini acilen ülkeye çağırdığı belirtiliyor. Görüşmelerin ardından tepkilerin hızla artması bekleniyor. Avusturya'da İsrail büyükelçisini ülkeye çağırdı.

        İTALYA: ŞOKTAYIZ!

        İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

        Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

        Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

        Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

        ALMANLAR MECLİS ÜYELERİNE ULAŞAMIYOR

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti.

        Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

        Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

        AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA: EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ!

        İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

        Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

        Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.

        Ayrıca İsveç ve Yunanistan'ın da İsrail elçilerinden bilgi istediği belirtildi.

        SARKOZY: ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI!

        Fransa'dan da tepkiler geliyor. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in müdahalesini "orantısız güç kullanımı" olarak nitelendirerek, olayın tüm yönleriyle soruşturulması ve açığa çıkarılmasını istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise derin bir şok yaşadıklarını belirterek, "Böyle bir şiddetin hiçbir geçerli mazereti olamaz" diyerek tepkisini sert bir şekilde dile getirdi. Kouchner, en kötüsünün de hiçbir şekilde bahanesi olmayacak bir şekilde olayın uluslararası karasularında gerçekleşmiş olması olduğunu belirtti.

        ABD: TRAJEDİDEN DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

        ABD'den gelen ilk ilk tepki "derin üzüntü duyuyoruz" şeklinde oldu. Beyaz Saray Sözcüsü William Burton, “Bu trajediye neden olan koşulları anlamak için çalışmalar yürütmektedir” dedi.

        Amerikalı yetkililer, olayın başından beri çok yakından takip edildiğini ancak tatil nedeniyle açıklamanın ancak yapılabildiğini söyledi.

        İsrail Devlet Başkanı Benjamin Netanyahu'nun, yarın Beyaz Saray’a giderek Başkan Barack Obama’yla görüşmesi planlanıyor. Görüşmenin Yahudi yerleşimleri dolayısıyla iki ülke arasında bozulan ilişkileri tamir etmesi amaçlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ