Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'den HES eylemcilerine destek

        Orkun ÇİZMELİ / ERZURUM (AHT)

        CHP'li kadın milletvekillerinden oluşan bir heyet, Erzurum Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesine giderek HES'e karşı eylem yaparak direnen kadınlara destek verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara'dan telefonla kadınlara seslenip destek verdi.

        CHP'nin parti otobüsü ile milletvekilleri Bihlun Tamaygil, Emine Ülker Tarhan, Melda Onur, Hülya Güven, Ayşe Nedret Akova, Sakine Öz, Kadın Kolları Genel Başkanı ve PM üyesi Zühal Samlı, Ankara Kadın Kolları Başkanı Nevin Uygurer, İstanbul Kadın Kolları Başkanı Fevziye Pehlivan, Kadın Kolları MYK üyesi Yıldız Tokman ve yönetim kurulu üyeleri Erzurum'a geldi. İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen CHP'li heyet, daha sonra parti otobüsü ile Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesine geçti.

        DİRENİŞÇİ KÖYLÜ KADINLARLA KUCAKLAŞTILAR

        Bağbaşı belde girişinde alkışlarla karşılanan CHP'li kadın vekiller, kimi yöresel kıyafet olan ihramlı, kimi çarşaflı, kimi ise yüzü peçeli kadınlara bol bol kucaklaşıp sohbet ettiler. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaygil'in yaşlılarla tokalaştıktan sonra ellerini öptüğü görüldü. İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaygil ile Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, hidroelektrik santrali eylemlerindeki direnişi nedeniyle eyleme katılanlarla konuşmama cezası alan 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya ile HES eylemi sırasında dayak yiyen ve kalp krizi geçirerek bayılan 83 yaşındaki Naciye Elmacı'ya yakın ilgi gösterdiler. Çimenlerin üzerine oturarak onlarla dertleşen CHP'li vekiller, eylemler sırasında darp edildiğini söyleyen kadınların isimlerini alarak konuyu meclise taşıyacaklarını söylediler. Bağbaşılı kadınlar, sularına kimsenin dokunmasına izin vermeyeceklerini tekrarlayarak CHP'li kadın vekillere köylerine kadar geldikleri için teşekkür edip destek istediler.

        "HES'LERİN NELER GÖTÜRDÜĞÜNÜ PAYLAŞMAK İÇİN BURADAYIZ"

        CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, yaptığı konuşmada "HES'lerle yapılmak istenen sadece varlıklarını yitirmelerini sağlamak değil. Tortum Şelalesi çok değerli bir yıkıklar beldesi, çok gezdim. Müthiş bir izole alanıdır, oranın da yok olmasına neden olacaktır. Yıkıkların sonu olacak, çocuklarımızın, ekmeğin, toprağın, suyun, havanın sonu olacaktır. Milletvekillerinden birisi olarak bu direnişin parçası olmaktan onur duyuyorum. Burada dertleşeceğiz, hukuksal olarak elimizden geleni yapacağız. Hukuksal alanda eylemsel ve toplumsal olarak neler yapılabilir onu konuşacağız. Bugün onlarla buluşma günümüz bizim. Kadınlarımızın haklı direnişinin sonuna kadar arkasında olacağız" dedi. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ise, dünyada direniş ve karşı duruşun hep kadın hareketleriyle ortaya çıktığını belirtti. Beldesine, suyuna, geleceğine, ailesine, eşine sahip çıkmak üzere mücadele vermiş olan kadınlara ve yöre halkına destek olmak için geldiklerini anlatan Tamaylıgil, HES'lerin yapım sürecinin neler getirip neleri alıp götürdüğünü paylaşmak için burada olduklarını bildirdi. Tamaylıgil, "Leyla Yalçınkaya'nın iletişim hakkını engelleyen bir hukuksuz hukuk uygulamasına şahit olduğumuzu tüm Türkiye ile paylaşacağız. Kadınlar için mücadele için her zaman varız" dedi.

        KILIÇDAROĞLU TELEFONDAN DESTEK VERDİ

        CHP'li heyet, köylüler tarafından kendileri için hazırlanan sofrada cağ kebap yedikten sonra kadınlarla birlikte çeşitli meyvelerin yetiştirildiği bağ ve bahçeleri gezdiler. Kadınlarla görüşmelerinden notlar alan kadın vekillere, köylü kadınlardan bazıları eylem sırasında moraran kolunu gösterdi, bazıları ise özellikle jandarmanın aşırı orantısız güç kullanıp canlarını yaktığından dert yandı. Köylüler, eylemlere katılmamak için çeşitli cezalar aldıklarını, para cezası ve birbirleriyle konuşmama cezası aldıklarını, bu cezaların kaldırılmasını istediler. Milletvekilleri, para ve adli kontrol cezası alan kadınların isimlerini not aldı.

        Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılaçdaroğlu da Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil'in cep telefonundan arayarak köylülere destek sözü verdi. Tamaylıgil telefonunu hoparlöre alıp mikrofona tuttu. Kılıçdaroğlu, "Sizin sesiniz olmaya, bu haklı direnişinizde destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ