Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kamer Genç'in konuşması TBMM'de kavga çıkardı

        TBMM Genel Kurulunda, Meclis İdare Amiri Salim Uslu'nun, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un uyarısına rağmen kürsüyü terk etmeyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i itmesi üzerine gerginlik yaşandı.

        Genel Kurulda, CHP'li Genç, Danışma Kurulu önerisi okunduktan sonra, önerinin aleyhine söz aldı. Elinde fener ile kürsüye gelen Genç, Başkanvekili Yakut'un uyarısı üzerine, feneri kavasa verdi.

        Yakut, ''Burası TBMM. Kürsüye çıkan her milletvekili dikkatli olmalı'' dedi. Genç'in, ''Sizin oturduğunuz kürsüde ben 7 sene oturdum. Ne yapılması gerektiğini biliyorum'' demesi üzerine Yakut, ''Yedi sene oturmuşsunuz ama öğrenememişsiniz. İsterseniz bir 7 sene daha oturun'' karşılığını verdi. Konuşmasında Türkiye'de yolsuzluk olurken Meclisin bu konuda hiçbir şey yapmadığını savunan Genç, ''Hükümet memleketin üzerinde kara bir tablo estirdi'' dedi. Genç, konuşmasına devam ederken, Yakut, Genç'i, söz aldığı konuya ilişkin konuşma yapması yönünde iki kez uyardı.

        Genç'in konuşmasını sürdürmesi üzerine Yakut, mikrofonu kapatarak İçtüzüğe göre ''hatibi konuşmaktan men etme'' kararını oylamaya sundu. Oy çoğunluğu sağlanması üzerine Yakut, Genç'i yerine geçmesi için uyardı. Genç'in kürsüyü terk etmemesi üzerine Yakut, idare amirlerini göreve çağırdı.

        Bunun üzerine Genç'in yanına gelen TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Genç'i yerine geçmesi için uyardı. Uslu daha sonra Genç'i iterek kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Genç, bu sırada stenografların oturduğu bölüme çarptı. Bu arada araya giren bazı AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında da tartışma çıktı. Bunun üzerine Yakut, birleşime ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.

        GENÇ: "İLK DEFA İDARE AMİRİ KÜRÜSÜDE KONUŞAN PARLAMENTERE SALDIRDI"

        Kamer Genç yaşanan gerginlik sonrasında, TBMM Genel Kurulunda, Meclis İdare Amiri Salim Uslu'nun kürsüden kendisini ittiğini söyleyerek, ''İlk defa bir İdare Amiri, kürsüde konuşan bir parlamentere saldırıyor'' dedi.

        Genç, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Danışma Kurulu önerisi üzerine söz alan bir milletvekilinin, konuşmasında her şeyi dile getirebileceğini söyledi. Kendisinin de Genel Kurulda Danışma Kurulu önerisi üzerine söz aldığını ve konuşmasında işsizlik ve yolsuzluktan bahsettiğini anlatan Genç, TBMM Başkanvekili Yakut'un ise konu dışına çıkması nedeniyle haksız yere sözünü kestiğini söyledi.

        Bunun üzerine yanına, TBMM İdare Amiri Salim Uslu'nun geldiğini belirten Genç, şöyle devam etti: ''Beni iteceğini tahmin etmedim. Ama beni itti. Stenografların oturduğu masaya çarptım. Parlamento, AKP'nin çiftliği haline geldi. Biz vatandaşın sıkıntılarını nerede dile getireceğiz. İlk defa bir İdare Amiri, kürsüde konuşan bir parlamentere saldırıyor. Bizi korkuyla sindiremezler. Bu saldırılar devam ederse Meclisin o salonunu, onlar içi işkencehane haline getiririm.''

        MUHALEFET KINAMA CEZASI VERİLSİN AK PARTİ ÖZÜR DİLESİN DEDİ

        TBMM Genel Kurulunda, Meclis İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu'ya ''kınama cezası'' verilmesi kabul edilmedi.

        Uslu'nun, kürsüyü terk etmeyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i itmesi üzerine yaşanan gerginliğin ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Uslu'ya ''kınama cezası'' verilmesini Genel Kurul'a teklif edeceğini söyledi. Uslu, Yakut'un ''savunma hakkı bulunduğunu'' belirtmesi üzerine, ''savunma hakkını kullanmayacağını'' ifade etti.

        Bu arada, ayağa kalkan Kamer Genç, Yakut'a, ''Her şeyi açık söyle, haksız yere benim konuşmamı kestiniz'' diye bağırdı. Yakut da Genç'e, kendisini konudan ayrılmaması yönünde iki kez uyardığını, sonra konuşmaktan men etmek için Genel Kurulun oyuna başvurduğunu anımsattı. Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine Yakut, ''Oturun yerinize lütfen. Zaten biraz önceki olayların da sebebi sizsiniz'' şeklinde tepki gösterdi.

        BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, yerinde ayağa kalkarak, ''Ayıptır, ayıp. Susalım mı? Gözümüzün önünde cereyan ediyor fiili saldırı. Çoğunluğunuz var öyle değil mi? Çoğunluğunuza dayanarak fiili saldırıda bulunanları koruyorsunuz. Adında, 'adalet' bulunan bir partiye yakışıyor mu? Sayın Uslu, özür diler bunu telafi eder'' diye konuştu.

        AK Parti sıralarından yöneltilen, ''Kamer Genç'i mi savunuyorsun?'' sözlerine Kaplan, ''Ben kimseyi savunmuyorum. Zor durumda kalırsınız, millete karşı yapmayın. Çıksın özür dilesin. Burada bir fiili saldırı var. Fiili saldırıyı savunamazsınız. 'Çoğunluğuz, dikta olacağız, her şeye biz karar vereceğiz...' Benim vicdanım kabul etmiyor. Benim vicdanım isyan ediyor'' karşılığını verdi.

        USUL TARTIŞMASI BAŞLADI

        Yapılan itirazlar üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut usul tartışması açtı.

        Genel Kurulun oyuyla kınama cezasının reddedilmesinin faydalı olup olmadığını soran Şandır, ''İdare Amiri Meclis çalışmalarında huzuru ve sükunu sağlamakla görevli. Sebebi ne olursa olsun bu kürsüde fiili saldırıyı hoş karşılayamayız'' dedi. Oylamanın yapılmasının doğru olmayacağını söylediğini belirten Şandır, ''Hukuka uyularak yanlış yapılmıştır'' diye konuştu.

        CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da İdare Amirinin ''Hatibin üzerine yürüyerek, kürsüde darbederek, iterek, kakarak susturmak gibi bir görevi'' bulunmadığını söyledi. Uslu'nun sendikacı olduğunu ve TBMM'yi ''kendi sendikasının genel kuruluyla karıştığını'' savunan Koç, ''Sayın Başkan burada önü alınmayacak bir hatanın kapısını açmış bulunuyorsunuz. Artık çoğunluk kavramı çoğulculuğun her alanda üstüne geçmiş vaziyette'' diye konuştu. Koç, Uslu'nun mutlaka özür dilemesi gerektiğini söyledi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de fiziki kullanımı, fiziki müdahaleyi tasvip etmenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, ''Bunu her zaman kınarız. Onun savunulması söz konusu değildir'' dedi.

        Sorunun çözülmesi amacıyla, iyi niyetle Uslu'nun özür dilemesi önerisini getirdiklerini ama kabul görmediğini aktaran Canikli, şunları söyledi: ''Şunu önerdiler; hem disiplin cezası verilecek hem de özür dileyecek. Böyle bir şey olabilir mi? Disiplin cezası verilmesi için Genel Kurulun iradesini biz nasıl zorlayabiliriz? Bizden bu nasıl istenebilir? Oylamanın sonucunun garanti edilemeyeceğini de çok net bir şekilde ifade ettik. Bir insan özür diliyorsa, yaptığı hareketin yanlış olduğunu kabul ediyor anlamına geliyor. Bunun neresi yanlış. Özürün ötesi yok.''

        BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da ''Çoğunluğunuz var diye fiili bir saldırıya hakkınız var mı? Zorbalığı aklama hakkınız var mı?'' diye sordu.

        Usul tartışmasının ardından TBMM Başkanvekili Yakut, tutumumda değişiklik olmadığını söyleyerek, ''Kaldı ki tartışılan benim tutumum değil, Genel Kurulun kararı olmuştur'' dedi.

        Yakut, tasarı ve teklifleri görüşmek için komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi 15 Kasım Salı günü saat 15.00'de toplamak üzere kapattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ