Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MİT Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyondan geçti

        Saliha ÇOLAK/ GAZETE HABERTÜRK

        MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK operasyonu çerçevesinde ifadeye çağrılmasını engellemek üzere AK Parti tarafından getirilen yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda, muhalefetin, “Başbakan’a çete kurma yetkisi veriliyor” iddiası nedeniyle tartışmalı bir oturumla kabul edildi. Önerge ile, halen MİT görevlileri hakkında devam eden soruşturmalar da Başbakan iznine bağlandı.

        BÜYÜK GERGİNLİK

        Teklifin Adalet Komisyonu görüşmeleri sırasında, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan başta olmak üzere CHP’li milletvekilleriyle, MHP Grup Başkanı Oktay Vural ve MHP milletvekilleri; yasa ile Başbakan’a çete kurma yetkisi verildiğini, “Devlet için kurşun atan da yiyen de kutsaldır” anlayışının geri getirildiğini, failimeçhul cinayetler olacağını ve MİT ile birlikte Başbakan’ın da şaibe altında kalacağını savundu. Gerginliğin sürekli karşılıklı atışmalarla yükseldiği toplantı gece geç saatlere kadar sürerken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ eleştirilere yanıt verdi. Bozdağ, “Başbakan’ın çete kuracağını” söylemenin iftira anlamına geldiğini belirterek, MİT’in ülkenin gözbebeği bir kurum olduğunu söyledi.

        Bozdağ şöyle konuştu: “Milletin oylarıyla seçilen parlamentodan çıkan hükümetin başbakanı ülkenin hayrına iş yapmaz. Başkaları çetelerden hesap sorar, ama başbakan çete kuracakmış gibi bir anlayış sağlıklı bir demokrasiye yakışmaz. Başbakan’ın hayatı herkesin gözü önünde, çetelerle nasıl mücadele edildiğini herkes biliyor. Bir ülkenin başbakanı ‘Suç işleyin’ diye adam görevlendirmez, yasalar izin vermez. Bizim Başbakan da bunu yapmaz. ‘Gidin şu adamı öldürün’ gibi ihtimalleri akla getirmek çok büyük iftiradır, olacak iş değil.” MHP’li Ali Uzunırmak “Genelkurmay Başkanı yapar mı?” diye laf atarken, Bozdağ “Türkiye’nin Başbakan’ını çete,mafya, infaz timi kurmakla suçlamak büyük saygısızlıktır. Bunu söyleyenlere yakışmaz” dedi.

        ‘PADİŞAH OLSUN’

        “Başbakan ilçe başkanını görevlendirip ana muhalefet liderini öldürtürse ne olacak? Bir tinerciye görev verebilir, beni öldürmesini isterse, ne olacak?” diye soran CHP’li Ali Rıza Öztürk ise “Recep Bey yapmaz da başka bir Başbakan yapar. Başbakan seçimlerde halkın önüne çıkıyormuş. O zaman Başbakan, padişah olsun yargılasın” diye konuştu. MHP’li Ali Uzunırmak, ‘işgal ordusu’ gibi komutanların tutuklandığını savunarak ‘istihbarat örgütleriyle demokrasi kurulamayacağını’ söyledi.

        SÜRENLERİ DE KAPSIYOR

        Getirilen düzenlemeyle göre, “MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin, görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da CMK 250. maddesinin 1. fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır” hükmü getirildi.

        Bu maddenin Hakan Fidan ve yakalama emri çıkarılan eski MİT yöneticileri gibi geçmişte başlayan soruşturmaları da kapsaması için değişiklik yapıldı. Getirilen yeni hüküm şöyle: “Geçici Madde 4: Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen devam eden soruşturma ve kovuşturma hakkında da 26. madde hükümleri uygulanır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ