Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gizli belgeleriyle 28 Şubat - 3

        ABDULLAH KILIÇ / GAZETE HABERTÜRK

        TARİH: 17 Ocak 1997. Genelkurmay Başkanlığı hareketli. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Genelkurmay Başkanlığı’na gelmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları Demirel’i kapıda karşılıyor. Demirel, komutanın odasına alınıyor. Görüşmeye Köşk ekibinden kimse alınmıyor.

        Karadayı’nın kısa bir girişinden sonra sözü Org. Çevik Bir alıyor. Yaklaşık 4 saat süren ‘brifing’de Bir, TSK’nın Refahyol’dan rahatsızlıklarını 27 Ocak 1997’dan önceki MGK toplantısından önce Demirel’e ilk kez bu kadar somut olarak anlatıyor. Demirel, brifingi dikkatle dinliyor, düşüncelerini paylaşıyor.

        ‘TİTİZLİKLE İNCELEYİN’

        Demirel’e 54 maddelik ve Refahyol hükümetinin ‘sakıncalı’ icraatlarını içeren dosya sunuluyor. Demirel, Köşk’e varır varmaz ekibini topluyor; 54 maddelik dosyayı göstererek “Bu iddialarla ilgili titiz bir çalışma yapın talimatını veriyor. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin, Cumhurbaşkanı Danışmanı Özhan Üzümcüoğlu ve Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanı Kemalettin Alikaşifoğlu’ndan oluşan ekip bu iddiaları tek tek inceliyor.

        10 GÜNDE CEVAPLANDI

        Bu aşamada Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ve MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ile birçok defa görüşmeler yapılıyor. Yaklaşık 10 gün süren bu çalışmanın ardından Genelkurmay’ın 54 iddiasına 54 cevap hazırlanarak bir dosya oluşturulup Demirel’e takdim ediliyor. İşte bugün ve yarın, HABERTÜRK’ün ulaştığı dosyadaki, 54 maddelik Genelkurmay’ın iddialarını ve Çankaya Çalışma Grubu’nun bu iddialara verdiği cevapları bulacaksınız. İddiaların üst kısmına ‘el yazısı’yla Genelkurmay’a, MİT’e, Başbakanlık’a, MGK’ya gibi notlar düşülmüş. 54 maddelik iddialara bakıldığında 28 Şubat 1997 MGK kararlarının dayanak noktasını oluşturduğunu görüyoruz. Ve bu 54 madde postmodern darbenin de kapsamlı bir gerekçesi niteliğinde. Yazı dizimizin 3’üncü gününde ilk 30 iddia ve cevabını sunuyoruz.

        İŞTE O SORULAR VE CEVAPLAR

        1- Refah Partisi (RP), yandaşı olan hâkim ve savcıları kritik noktalara getirip, Atatürkçülüğü savunan hâkim ve savcıların görev yerlerini değiştirerek baskı kurmak istedi.

        CEVAP: Doğruluğu saptanamadı. HSYK’da Adalet Bakanı ve Müsteşarı dışında 5 üye daha var, bunlar yanlı icraata imkân vermiyor.

        2- Gazeteci Abdurrahman Dilipak’a, Atatürk’e hakaret nedeniyle açılan davada hâkim M.K., beraat verdi. Bu hâkim bakanlığa alınarak ödüllendirildi.

        CEVAP: Hâkim M.K., sanıklar hakkında beraat verdi ve Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın göreve gelmesinin ardından Bakanlık Tetkik hâkimliği’ne getirildi.

        3- “RP’nin kapatılmasını istiyor” diye Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel baskı altına alındı.

        CEVAP: Doğrudur soruşturma açıldı ancak HSYK Kanunu’nca, bir savcı ve hâkim hakkında disiplin cezası verme yetkisi tamamen HSYK’ya aittir.

        4- RP ideolojisine yakın yaklaşık 400 hâkim ve savcı Adalet Bakanlığı’na alındı.

        CEVAP: İddia edilen 400 hâkim ve savcının Adalet Bakanlığı’na yeni alınacak hâkim adayı olduğu anlaşıldı.

        NOT: Bu maddeye “Arz” diye özel bir not eklendi ve Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan Erbakan’a yazı yazıp, “Objektif olun” diye uyarıda bulunduğu hatırlatıldı.

        BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

        5- Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe hakkında soruşturmayı yürüten savcıya baskı yapıldı. Bilirkişi heyetine irticai görüşleri benimseyen öğretim görevlileri seçilmeye çalışıldı.

        CEVAP: Bilirkişi heyetine Polis Koleji’nde görevli öğretim üyelerinden 3 kişi verildi ve bunların RP yanlısı olduğu söyleniyor.

        6- Adalet Bakanı, görüşüne yakın bulduğu hâkim ve savcıları kritik ve önemli yerlere atamak için çaba sarf ediyor, Ankara, İstanbul ve İzmir başsavcılıklarını baskı altına almaya çalışıyor.

        CEVAP: Doğruluğu saptanamadı. Ankara, İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcıları kendilerini kanıtlamış değerli kişilerdir.

        7- RP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yandaşı olabilecek bir adayı seçtirmek için gayret sarf ediyor.

        CEVAP: Doğruluğu saptanamadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Yargıtay Büyük Genel Kurul’un üyesi 5 aday arasından Cumhurbaşkanı’nca seçiliyor.

        8- RP, türbanlı yargıçların görev almalarına olumlu yaklaşım sergileyerek, ‘Kılık Kıyafet Kanunu’nu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. CEVAP: Kılık ve kıyafet için yürürlükte iki yasa var.

        NOT: Bu maddeye “Arz” diye özel bir not eklendi ve Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan Erbakan’a uyarı yazısı yazdığı hatırlatıldı.

        9- 9 Kasım 1996’da Konya Belediyesi ve Milli Gençlik Vakfı tarafından Konya’da “hükümetin Kılık Kıyafet Kanun Tasarısı’na kamuoyu desteği sağlamak” konulu bir miting düzenlenmiştir.

        CEVAP: (8’inci iddiadaki cevaba ek olarak; “irticai faaliyetlere katılan şeriat yanlısı grupların kıyafetleri konusunda Cumhurbaşkanımız tarafından Başbakan’a yazı gönderilmiştir” açıklaması yineleniyor.)

        ‘İMAMLARI MEMUR YAPIYOR’

        10- RP, camilerde kadrosuz görev yapan görevlilerin memur statüsüne geçirilmesini ve haklarında cumhuriyet savcılarıyla adli makamlarca soruşturulma yapılmasını engellemek istiyor.

        CEVAP: İddia kısmen doğrulandı. İHL mezunu olmayan din görevlileri memur kadrosuna geçirilmek istenmektedir. Şahısların memur yapılarak yargı denetiminden kaçırılması mümkün değildir.

        11- RP, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kullanma gayesiyle fetva vermesini istiyor.

        CEVAP: Doğruluğu saptanamamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

        12- RP iktidarı, Adalet, Çalışma, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıkları başta olmak üzere, toplam 85 üst bürokrat ataması veya değişikliği yaparak 51’ine kendi adamlarını veya ılımlı kişileri getirdi.

        CEVAP: Gerek Bakanlar Kurulu ve gerekse müşterek kararnameyle yapılan atamalar, Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmaktadır.

        13- Ordudan ayrılan ancak Milli Görüş ideolojisini benimseyen Prof. Dr. Aziz A., Başbakanlık Başdanışmanlığı’na getirildi.

        CEVAP: Prof. Dr. Aziz A., Başbakan imzasıyla tekemmül eden Başbakan Başdanışmanlığı’na atanmıştır.

        ‘MİT’E SIZMA NİYETİNDELER’

        14- RP, MiT’i yalancılıkla ve kendilerini kandırmakla suçlayıp, küçük düşürerek bu kuruma da sızma niyetlerine zemin hazırlıyor. CEVAP: Bu çok önemli kuruluş hakkında tereddütler uyandıran ve kuruluşun itibarını sarsan bu tür beyanlardan kaçınılmasının gerektiğini belirten yazı örneği ektedir. (Genelkurmay’a yazıyla bildiriliyor.)

        15- RP, TRT’yi ele geçirmek için yoğun çaba göstermektedir. RTÜK tarafından seçilen 3 adaydan biri olan Tuncay B.’nin adaylıktan çekilmesi üzerine şeriatçı görüşe yakın bir kişinin üçüncü aday olarak seçilmesi için DYP ile anlaşma gayretleri sürdürülüyor.

        CEVAP: TRT Genel Müdürü Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktır. Tuncay B., yerine birini seçmeleri için RTÜK’e baskı yapılmakta ise RTÜK üçüncü bir kişinin aday olarak gösterilmesini düşünmüyor.

        16- RP yönetimi kendi partilerinde olan bakanlıklarda aktif olarak, diğer bakanlıklarda da pasif yöntemlerle ve örtülü bir biçimde kadrolaşıyor.

        CEVAP: Doğrudur. Ancak, kararname gerektiren atamalar, Cumhurbaşkanlığı’nca titizlikle incelenmektedir.

        17- RP, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kadrolaşmasını kolaylaştırmak amacıyla bakanlığın giriş sınavlarına Arapça lisanının dahil edilmesi yönünde çaba sarf ediyor.

        CEVAP: Lisan imtihanları arasına Arapça konulmasına teşebbüs edileceğine dair duyumlar alındığı, henüz böyle bir uygulama olmadığı bilinmektedir.

        18- Vali ve kaymakam olarak imam hatip kökenli ve eşleri tesettürlü kişiler atanmaktadır.

        CEVAP: 78 vali ve 3 vali vekilinden imam hatip kökenli olanı 3 ile 5’i geçmemektedir. Eşi tesettürlü olanı ise yoktur. Ancak türbanlı birkaç vali eşi mevcuttur.

        19- RP’nin emniyet teşkilatına sızma gayreti yoğunluk kazandı.

        CEVAP: Konunun incelenmesi ve gereğinin yapılmasıyla ilgili yazı İçişleri Bakanlığı’na gönderilmiştir.

        ‘5 BİN KİŞİYE SINAV KAZANDIRDILAR’

        20- SSK Genel Müdürlüğü’nce yapılan sınavda 5 bin kişiye sınav kazandırıldı.

        CEVAP: Konu, TBMM’de gündeme gelmiştir ancak sınavda kayırma olduğuna dair somut bir delil ileri sürülememiştir.

        21- İrticai kesim, devlet hastanelerine yandaşları olan tabipleri başhekim ve başhekim yardımcısı sıfatıyla görevlendiriyor.

        CEVAP: Sağlık Bakanı Doğru Yol Partisi’nden Yıldırım Aktuna’dır. Bakan, türbana karşı olduğunu açıkça beyan etmiştir. Hastanelerde personelin türbanlı olamayacağı ve bu hususlara dikkat edilmesi için Cumhurbaşkanı, Başbakan’a yazı yazılmıştır.

        22- Bazı kamu taşınmazları RP ideolojisine hizmet edecek kuruluşlarca satın alınmak isteniyor.

        CEVAP: Ziraat Bankası’na mülkün satılmaması için talimat verilmesine dair Cumhurbaşkanı tarafından Başbakan’a yazı yazılmıştır.

        23- İmam hatiplerin yanı sıra eğitim kurumlarıyla öğrencilere yurt ve burs sağlanarak, irticai unsurlar eğitim faaliyeti göstermektedir. Fettullah Gülen’e ait yurtiçinde ve yurtdışında toplam 448 yurt, 346 dershane, 181 okul ve 36 özel üniversite bulunmaktadır.

        CEVAP: Bu iddia tamamen doğrudur ve şeriatçı kesimin hedefine varmasında etkili olabilecek en etkin araçtır. Alınacak tedbirlerin tespiti için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nin görevlendirilmesinde fayda mülahaza edilmektedir.

        24- Din eğitimi verilen çocukların yaşı giderek küçülmekte, anaokulu ve kreşlere inmektedir.

        CEVAP: Konunun MiT ve İçişleri Bakanlığı’nca incelenmesi gerekmektedir.

        25- İmam hatip öğrencilerinin, Harp Okulları’na girebilmelerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik değişikliği önerisi tepkiler üzerine yeniden incelemeye alınmıştır.

        CEVAP: Bunu spesifik hedefler doğrultusunda ülke yönetiminde söz sahibi olabilmek için istemektedir. Yönetmelik, değişikliğin yürütmeye konulması ve iptali için Milli Eğitim Bakanı’na yazılan yazı örneği ektedir.

        ‘YÖK BAŞKANI’NI İSTEMİYORLAR’

        26- YÖK tasarısıyla, inisiyatifin Cumhurbaşkanı’ndan alınarak hükümete verilmesinin ve YÖK Başkanlığı görevini yürüten Kemal Gürüz’ün bir an önce görevden uzaklaştırılmasının amaçlandığı görülmektedir.

        CEVAP: Şeriatçı kesime üniversite açma imkânı verilmemeli ve buna imkân verecek kanunlar çıkarılmamalıdır. YÖK’ün yeniden yapılandırılması ise kanun mevzuu olup, onaylamak üzere Sayın Cumhurbaşkanı’na gelecektir.

        27- Yurtdışındaki İslami üniversitelere gönderilen öğrenciler, silahlı eğitime tabi tutularak ‘cihat’a hazırlanmakta, yurda döndükten sonra da Milli Görüş şemsiyesinin altında görev yapmaktadır.

        CEVAP: Öğrencilerin silahlı eğitime tabi tutulması konusunun MiT tarafından incelenmesi gerekmektedir.

        ‘ÜNİVERSİTEDE KADROLAŞTILAR’

        28- Birçok üniversitede yönetim ve öğretim kadrosuyla öğrenciler RP yandaşları tarafından kontrol edilir hale geldi.

        CEVAP: Sayıları 34’ü bulan bu öğretim üyelerinin bağlı bulundukları İslami grup ve cemaatlere göre dağılımlarını içeren liste ekte sunulmaktadır.

        29- RP’li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, ‘İslam Şûrası’ sistemiyle belediye hizmetleri ve sosyal hayatı düzenleme gayreti içindedir.

        CEVAP: Konunun İçişleri Bakanlığı’nca incelenerek, sonucundan bilgi verilmesi istenmiştir.

        30- RP, belediyeler kontrolünde varoşlarda yaşayan gençlerin eğitimlerine parasal yardım yapmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce ayrılan fon miktarı 5 trilyon liradır.

        CEVAP: Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca öğrencilere daha fazla kredi verilmelidir.

        YARIN TSK TARAFINDAN DEMİREL’E VERİLEN VE 54 İDDİADAN OLUŞAN DOSYADAKİ DİĞER 24 MADDE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ