Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PKK'nın içideki Suriyeli'ler

        PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin Suriyeli teröristlerin kontrolünde olduğu istihbarat birimlerince tespit edildi. Tespitlere göre HPG'nin başında bulunan Suriyeli Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in yerine getirilen ve yine suriyeli olan Sofi Nurettin kod Nurettin Halas El-Muhammed adlı teröristin tam 7 dil bildiği belirtiliyor. PKK'nın ele geçirilen arşivinden edinilen bilgiye göre, HPG olarak bilinen silahlı kanadın bütün yöneticileri Suriyeli ve bu teröristler açık kimlik, fotoğraf ve Türkiye'de yaptıkları ve talimatını verdikleri kanlı eylemler de deşifre edildi. Aralarında kadınların da bulunduğu fotoğrafları ile birlikte emniyet birimlerinin arşivine giren Suriye uyruklu PKK'lı sayısı ise 222.

        Eylem kararlarını, eylemlerin yapılacağı hedeflerini belirleyen, teröristlere bomba ve askeri eğitim verenlerde yine Suriyeli teröristler. Türkiye'ye eylem için gönderilen PKK gruplarının başında sözü geçen ve o grupları yöneten en az 4 Suriyeli'nin mutlaka olduğu, örgütün üst yöneticlerinin yakın korumalığını ise yine Suriye'li PKK militanlarının yaptığı belirtiliyor.

        SOFİ NURETTİN 1 NUMARA

        Suriyeli PKK'lılar listesinin ilk başında Sofi Nurettin Kod adlı Nurettin Halas El-Muhammed yer alıyor. Suriyeli terörist için "1990 yılında örgüte katılmış, 2000 yılına kadar Hakkari-Yüksekova-Şemdinli kırsalında bölge sorumluluğuna kadar silahlı olarak faaliyet göstermiş ve bu bölgede birçok eyleme katılmış. 2003-2007 yılları arasında Diyarbakır kırsalında sözde eyalet koordinatörlüğü yapmış. Bu dönemde Diyarbakır'da gerçekleştirilen eylemlerin organize edilip uygulanmasından birinci derecede sorumlu. 2008 yılında HPG Ana Karargah Komutanı olan Dr.Bahoz Kod'un yerine geçerek HPG Ana karargah komutanlığı yapıyor" bilgisi yeralıyor. Sofi Nurettin'in Suriye gizli servis örgütüyle çok sık görüştüğü ve tam 7 yabancı dil bildiğide hakkındaki bilgiler arasında yer alıyor.

        BAHOZ İKİNCİ SIRADA

        Bugün kadar en çok konuşulan Suriyeli PKK'lı ise Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin. Bahoz"un fotoğrafı karşısına düşülen not, eylemlerini anlatıyor. Yönetici konumundaki Suriyeli terörist için şu bilgilere yer verilmiş: "Suriyeli... Suriye'de Tıp eğitim aldığı sırada örgüte katılmıştır. 1992 yılında Şırnak kırsalında sözde Cudi bölge sorumluluğu yapmıştır. 2003 yılında HPG Ana Karargah komutanlığına getirilmiştir. 2009 yılına kadar örgütün bütün askeri faaliyetlerinin en üst düzeyde sorumluluğunu yapmış özellikle son dönemde 2007 yılı Ekim ayında Dağlıca, 2008 yılında bahar aylarında Aktütün Jandarma karakolu baskınlarının planlama ve eylem talimatlarını veren en üst düzeyde sorumlulardandır. 2004 yılı sonunda TREJ KOD KENAN AVCI isimli yeni katılım örgüt mensubunu kendi yanında bombalama konusunda eğitim verdirmiştir. Bu örgüt mensubu 2005 yılı Ekim ayında Maslak OPET'i patlatmış ve Diyarbakır ilinde yakalanmıştır. Aynı yıl içerisinde Türkiye içerisinde meydana gelen bombalama eylemlerini kendi kurdurduğu ancak PKK ile ilişkilendirilmemesine özellikle dikkat ettiği TAK Tayrebezen Azadiye Kürdistan (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) mensuplarına yaptırmıştır. Dünya kamuoyunda PKK'nın sözde Kürt halkının yasal temsilcisi olduğu imajının verilmesi yanında bu tür taşeron örgütler kurarak eylemliğinde bir yandan tırmandırılması amaçlanmaktaydı. Bu örgütün eylemlerinin tamamı internet ortamında üstlenilmekteydi. Bu internet çalışmasını ŞOREJ KOD isimli Avrupa'dan Zap Ana Karargahına getirilen örgüt mensubu gerçekleştirmekteydi. Eylemlerin internette yayınlanmasını sağlamaktaydı. 2009 yılında BAHOZ ERDAL KOD HPG tüzüğü gereğince Ana Karargah Komutanlığından alınarak Zağros Saha genel sorumluluğuna geçirilmiştir."

        SURİYE'Lİ KADIN TERÖRİSTLER DE YÖNETİCİ

        PKK içinda bulunan ve sayıları binden fazla olduğu belirtilen Suriye'li teröristler arasında kadınları çokluğuda dikkat çekiyor. İstihabarat bilgi notunda sıralanan ve Türkiye sınırları içerisinde bölücü faaliyet gösteren teröristler arasında takım komutanı konumunda olan Torhuldan, Zozan Kobanı, Nudem,Canda, Ayırhan, Dilbirin, Şehnaz, Elena, Faraşin, Fidan, Axin, Zaho, Hemrin, Jiyan Haseki, Zinarin Afrin, Leleşin, Ayten, Dilan kod adlı kadın teröristler Suriye'li PKK'lılardan sadece bazıları.

        EĞİTMEN BOMBA UZMANI VE YAKIN KORUMA PKK'LILAR DA SURİYELİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ