Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Suçlu çocuğa temiz sicil

        Esra YAZDIÇ/ANKARA

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tamamlayarak Adalet Bakanlığı’na ilettiği metinde 15 yaşından küçük çocukların işledikleri suçların ağırlıklarına göre değerlendirilmesi ve bazı suçların “adi suç” kapsamından çıkarılması düzenlemesine yer verdi. Buna göre örgüt eylemlerinde kullanılan, taş atmaya zorlanan çocuklar ve 15 yıl önce baklava çaldıkları gerekçesiyle hapse mahkûm olan çocukların suçları, sicillerine işlenmeyecek. 15 yaşını doldurmamış çocukların işledikleri fiillerin suç oluşturması halinde bile, suçların ağırlık derecelerine bakılacak. Bu kapsamda çocukların suçlu olarak damgalanmasından önce Çocuk İzleme Merkezleri vasıtasıyla rehabilite edilmesi sağlanacak.

        ‘ÖZ’E DE ‘ÜVEY’E DE CEZA AĞIR

        Bakan Fatma Şahin düzenlemenin gerekçesini “Çocukların suçları sicillerine işlediğinde eğitim ve iş hayatlarını etkiliyor. Özellikle iş yaşamında sicil, geleceğe sağlıklı bakmalarının önüne geçiyor” sözleriyle açıkladı. Aile Bakanlığı’nın TCK’da yeniden düzenlenmesini istediği diğer maddeler ise şöyle: Çocuk istismarında anne, baba gibi birinci derece yakına verilecek cezai yaptırım katlanacak. Aile Bakanlığı üvey anne, üvey baba, çocuğu evlat edinen ya da koruyucu aile unvanını alan ailenin alacağı cezanın da birinci derecede yakınların alacağı ceza ile eşdeğer olmasını istedi.

        İŞTEN EL ÇEKTİRİLECEK

        Yeni düzenleme kapsamında sadece “çocuğa cinsel istismar”dan hüküm giyenler değil, soruşturma ve kovuşturma geçiren kişiler de çocukların bulunduğu hiçbir mekânda istihdam edilemeyecek. Örneğin okul kantininde çalışan ve soruşturma geçiren kişiye işten el çektirilecek. Cinsel istismarda çocuğun ruh sağlığının bozulması TCK’da bir kıstas olarak yer alamayacak. Bu kapsamda ruh sağlığına yönelik incelemeler failin cezasını azaltamayacak. Cinsel istismara uğrayan 15 yaşından büyük çocuklar için de “şikâyetçi olma” şartı kalkacak. Bakanlığa göre mağdur “durumunun tespiti” amacıyla yapılan çalışmalar sırasında “daha fazla mağdur” oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ