Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MİT'çi, oğlu için CIA casusu oldu

        Ergenekon Mahkemesi'ne gönderilen bir dosya, 1977'de suçüstü yakalanan MİT Başkan Yardımcısı Sebahattin Savaşman'ın oğlunu Amerika'da okutmak için CIA casusu olduğunu ortaya koydu

        Zülfikar Ali AYDIN / AHT - ÖZEL HABER

        Ergenekon Mahkemesi'nin 2 yıl önce MİT'ten istediği ve HABERTÜRK'ün ulaştığı casusluk dosyasındaki fezlekeden çok çarpıcı bilgiler çıktı.

        Doğu Perinçek'le MİT'çilerin sır ilişkilerini ortaya koymak üzere mahkemenin istediği dosyadaki gizlilik kararı da bir süre önce kaldırıldı. MİT arşivinden çıkan belgede, MİT'in eski Başkan Yardımcısı Sebahattin Savaşman'ın nasıl bir CIA casusu haline getirildiğinin öyküsü ayrıntılarıyla anlatılıyor.

        MİT, TSK'dan emekli olup kurumun başkan yardımcılığına atanan Savaşman'ı CENTO toplantısı için Amerika'ya gönderdi. Savaşman Türkiye'den tanıdığı, Amerika'nın Ankara'daki Ateşesi ve CIA ajanı William Philips ile Washington'da otelde buluşup kahvaltıda, "Oğlumu Amerika'da okutmak istiyorum" diyerek yardım istedi. Philips, Savaşman'ı para karşılığı CIA'ye angaje etti. Savaşman"Çok gizli" belgeleri ve hassas bilgileri CIA'ye verirken suçüstü yakalandı.

        İNGİLİZLERE DE VERMİŞ

        Fezlekeye göre, Savaşman'ın verdiği bilgiler yararlı görüldüğünden aldığı ödenek de artırıldı. MİT, Savaşman'ın bilgi aktarmaya başladıktan 3 ay sonra 3 binden 5 bin liraya çıkan maaşının suçüstü yaptığı 1977 yılının Aralık ayında tam 10 bin lira verildiğini tespit etti. Savaşman'ın İngilizlere de bilgi verdiği iddiasıda MİT'in yazısında yer aldı. Savaşman, Temmuz 1977'de İngiliz İstihbarat Servisi mensubu olan ve İngiliz elçiliğinde görevli 1'inci Katip olan diplomat Robin Seeley' ile de CIA ile kurduğu ilişki ile benzer bir ilişki kurmuş.

        CASUSLUK SORUŞTURMASININ SEYRİ

        MİT Savaşman'ın casusluk faaliyetinin nasıl ortaya çıktığını da kayıtlara geçirdi. MİT, Savaşman'ın 1977'den itibaren görevi sırasında özellikle batılı devletleri ilgilendiren konular üzerinde yoğunlaştığını, diğer konularda ise ilgisinin düştüğü fark edildi. Kontrole alınmasına karar verildi. MİT, 17 Kasım 1977 ile 29 Kasım 1977'de Savaşman'ın Denton Thompson'un Çifteavler'deki evine gece karanlığında gizli buluşma ve takipten sıyrılma yöntemlerini uygulayarak gittiğini tespit etti. MİT'in takip memurları 29 Kasım 1977'de Savaşman ile Thompson'un gizli bir buluşmasını fotoğraflamayı başardı.

        CIA'E VERİLEN GİZLİ BELGELER

        Fezlekeye göre CIA'ye giden MİT belgeleri arasında şunlar vardı:

        - SELLERS RAPORU: Türkiye aleyhine faaliyette bulunduğu tespit edilen İngiliz Uyruklu Askeri ataşe General Petrick Sellers'in Çanakkale seyahatindeki faaliyetleri ve Yunan Askeri Ataşesi ile ile temasları hakkında MİT'in derlediği bilgiler

        - PROVOKASYON ÇALIŞMALARI: Milli Güvenlik Kurulu için Milli İstihbarat Teşkilatı Kontrespiyonaj Servisi'nin Türkiye'deki yabancı istihbarat servislerinin faaliyetleri, provokasyon çalışmaları tesir ajanı çalışmaları hakkındaki raporu..

        - KIBRIS BELGELERİ: Kıbrıs'taki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel durumuhakkında Milli İstihbarat Teşkilatı'ndaki mevcut bilgiler.

        Evinde ele geçen çok gizli belgeler

        - AJAN 613: MİT elemanı 613/1'in (MİT ajanının kod numarası) "Çok Gizli" gizlilik dereceli raporu.

        - SOVYET İLİŞKİLERİ: MİT'in "Çok Gizli" gizlilik dereceli "Türk Sovyet Ekonomik İlişkileri" konulu etüdü

        - KIBRIS'TA İSKAN: Sebahattin Savaşman'ın "Çok Gizli" gizlilik dereceli ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait bir dökümandan elde ettiği ve el yazısı ile yazdığı, Kıbrıs'ta Türklerin iskanı hakkındaki not.

        - SURİYE BELGESİ: Çok Gizli Suriye Belgesi (General Mustafa Tlass'ın Moskova Ziyareti hakkında) kendi el yazısı ile hazırladığı not.

        SAVAŞMAN: "PARA HIRSIYLA İHANETE SÜRÜKLENDİM"

        Savaşman yakalandıktan sonra MİT personeline verdiği ifadesinde suçunu itiraf etti. Teyp kaydına da alınan ifadesinde "Oğlumu okutmak için gizli servis elemanı olduğunu bildiğim kişilerle irtibat kurdum. Bunu sürdürmek için de bilgi vermeye başladım" dedi ve ekledi: Emekliliğimi rahat geçirmek için para hırsına düşüp ihanete sürüklendim" dedi.Yargılama sırasında Savaşman, operasyonun Mehmet Eymür ve Hiram Abas'ın da içinde olduğu grubun komplosu olduğunu iddia ederek, "MİT'in CIA ile kardeş kuruluş olduğunu ve yaptığı işlemin bilgi paylaşmak olduğunu" ileri sürdü.

        CASUSLUK VAKASININ ÖYKÜSÜ

        Savaşman'ın elinde çantasıyla Ankara'daki girdiği evin Denthon Thompson ile CIA görevlisi Lyle-Inarac Onsager çiftine ait olduğu tespit edildi. Savaşman'ın bu evde verdiği bilgilerin CIA ajanı William Philips'e ulaştırıldığı şüphesi ortaya çıktı. Eve baskın yapan ekipte MİT Ankara Bölge Müdürü Süleyman Yenilmez ile daha sonra MİT'te önemli görevlere gelen Mehmet Eymür ve Hiram Abas da yer aldı. Savaşman gözaltına alındı ve mahkemede casusluktan mahkum oldu. 10 yıl hapis yattıktan sonra 1987 yılında tahliye olan Savaşman, 1994'te hayatını kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ