Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon davasına devam edildi

        Ergenekon davasında, mahkemenin sanıklara savunmalarını yapmaları için son kez uyarıda bulunmasının ardından, İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon da duruşmada hazır bulundu. Başbuğ'un sosyal paylaşım sitesindeki hesabı üzerinden dün "Son sözlerimiz alınacak. Yarın duruşmadayım." şeklinde mesaj yayınlanmıştı.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasının 314'üncü duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, Tuncay Özkan ile Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık hazır bulundu.

        Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Türk Metal Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ferit Bernay ile Noel Baba Derneği Başkanı Muammer Karabulut'un da aralarında bulunduğu 18 tutuksuz sanık da duruşmaya katıldı.

        İlker Başbuğ, sosyal paylaşım sitesindeki hesabı üzerinden dün davanın karar aşamasına geldiği anlamına gelen "Son sözlerimiz sorulacak. Yarın duruşmaya katılacağım." şeklinde mesaj yayınlanmıştı. Bu mesajın ardından İlker Başbuğ ile koğuş arkadaşı Hurşit Tolon'un da duruşmada hazır bulunması dikkat çekti. Ayrıca uzun zamandır ilk kez 18 tutuksuz sanığın da duruşmada hazır bulunması kararın etkili olduğunu gösterdi.

        Kimlik yoklamasının ardından tutuksuz sanıklardan Mustafa Özbek, esas hakkındaki savunmasını yaptı. Tek suçunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirmek olduğunu savunan Özbek, "Ben Demirel'i, Erbakan'ı eleştirdiğim kadar bile Erdoğan'ı eleştirmedim. Sendikalar sivil toplum kuruluşları tabi ki eleştirilerini söyleyecek. Afaki şeylerde 22 ay yattım. Hakkımda müebbet istediler. 50 defa da müebbet isteseler ben doğru bildiğimi savunmaya devam edeceğim. Sadece demokratik cumhuriyeti savundum ve buna da devam edeceğim." dedi.

        Şimdiki sendikacıların akil adam olduklarını belirten Özbek, "Korkumdan, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar nedeniyle Ankara'da gençler tarafından yapılan gösterilere gidemedim. Çünkü gitsem hemen Ergenekon yaptırıyor diyeceklerdi." ifadesini kullandı.

        Cezaevinde kalırken ses tellerinde sorun çıktığını ve kanser tespit edildiğini söyleyen Özbek, "Mustafa Balbay arkadaşımızdır. Dergimizde yazı yazdığı için ayda 20 bin lira para alıyordu. Cumhuriyet Gazetesi'nin bir ekinin çıkarılmasına katkı verdik." şeklinde konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ