Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terörle Mücadele Kanunu ve terör mahkemeleri rafa kalkıyor

        Şerife GÜZEL-Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ve AK Parti hukukçuları tartışmaların hedefindeki Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) masaya yatırdı. Toplantıda Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) tümüyle kaldırılması formülü üzerinde duruldu.

        Çerçevesi çizilen düzenlemeye göre; kaldırılan özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) yerine TMK kapsamında yetkilendirilen mahkemeler de kaldırılacak. 28 Şubat, Turgut Özal gibi önemli davaların da aralarında bulunduğu bu mahkemelerdeki yargılamalar genel yetkili mahkemelere aktarılacak. TMK ile görevlendirilen bu mahkemelerin dayanağını oluşturan TMK’nın 10. maddesindeki yargılama usulleri ise CMK’ya eklenecek.

        HENÜZ TAKVİM YOK

        TMK’nın kaldırılmasıyla oluşacak hukuki boşluklar ise Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle giderilecek. TMK’da yer alan ceza hükümleri TCK’ya aktarılacak. TCK’da zaten tanımlanmış ve ceza öngörülmüş suçların terör nedeniyle işlenmesi durumunda artırma sebebi olacağına ilişkin hükümde TCK’ya eklenenler arasında yer alacak. TCK’da “Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar”, “Anayasal Düzene ve Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ile “Milli Savunmaya Karşı Suçlar” başlığı altında yer alan suçların terör amacıyla işlenmesi durumunda artırıma gidilecek. Düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceğine ilişkin ise herhangi bir takvimlendirme yapılmadığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ