Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Soma'da maden kazası, Soma maden faciası, Soma maden, Soma'da kömür ocağında yangın, Soma kömür ocağı trafo patlaması yangın

        Zülfikar Ali AYDIN / AHT

        Soma faciası sonrası ekibiyle bölgeye gidip kurtulan işçilerle görüşen İş Güvenliği Uzmanı Muharrem Demirbilek, HABERTÜRK’e konuştu.

        Demirbilek, “Çok büyük ihmal var. ‘Bize bir şey olmaz’ diye çalışmışlar. Ocağın içine ısı artışını tespit edecek sensör konulmamış. Ölümlerin yüzde 80’i karbonmonoksit gazından” dedi. “Böyle bir madende tam oksijen maskesi taşıyan en az 100 kişilik acil müdahale timi olmalıydı” diyen Demirbilek, “100 kişilik bir tim, ocağın fiziki şartlarına göre en az 100 kişiyi kurtarırdı” diye konuştu.

        ‘İŞÇİLER SICAKLIĞI FARK ETMİŞ’

        Madenin mart ayında denetimden geçtiğini hatırlatan Demirbilek, “Denetimde bir eksiklik bulunmamış. Bütün iş standartlarına uygun olsa bile aradan geçen 2 ayda o madende çok büyük ihmallerin olduğu bir gerçek. Burada çok büyük zincirleme ihmaller var” ifadesini kullandı. Demirbilek şunları söyledi:

        “Bütün sorun, kömür çıkarılırken kömürün içten içe yanması denilen durumun biliniyor olmasına rağmen tedbir alınmaması. Kömürün içten içe yanması normal. Ama hangi derecede yandığını tespit edecek sensör ocakta yok. İşçiler, kömürün yanması nedeniyle sıcaklığın arttığını fark etmiş. Isı artışı olduğu fark edilmesine rağmen bir şey yapılmamış. Facia ısısını yükselte yükselte gelmiş.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ