Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Fiskos Hülya Koçyiğit'in 'Fatma Girik' anısı: Hayranlıktan ağladım
        1

        Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile Yeşilçam'ın '4 Yapraklı Yonca'sından biri olarak gösterilen duayen oyuncu Fatma Girik'i geçtiğimiz hafta kaybettik. Türk Sineması'nın efsane ismi Koçyiğit de "Film Gibi Hayatlar" adlı programının yeni bölümünü kaybettiği yakın dostuna ayırdı.

        2

        "ACIMIZ ÇOK BÜYÜK"

        Programa sinema tarihçisi Burçak Evren, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Fatma Girik’in menajeri Bircan Usallı Silan konuk oldu.

        Hülya Koçyiğit, yayına, "Sinemamızın çınarı, canım arkadaşım Fatma Girik'i kaybettik. Acımız çok büyük." diyerek, başladı.

        3

        "HAYRANLIKTAN AĞLADIM"

        Ünlü isim, Fatma Girik ile bir anısını ise, "Memduh Ün'le yaptıkları bir film vardı. Bir sahne için saçlarını kazıtması gerekiyor. Beni aradı, ‘Yarın böyle bir sahne var, gelsene.’ dedi. Koşa koşa gittim. Bir yandan o güzelim uzun, simsiyah saçlar kazınıyor, bir yandan gözünden yaşlar akıyor. Ben tutamıyorum kendimi, ağlıyorum. O ağlıyor ama o rolü için ağlıyor, ben hayranlıktan ağlıyorum." sözleriyle anlattı.

        4

        "CESUR YÜREKLİ BİR EFSANEYDİ"

        Oyuncu Hülya Koçyiğit, Fatma Girik için Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, "İçimiz yanıyor. Hani, 'Gözler insanın kalbinin aynasıdır' derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzel gözleri, girdiği ortama hemen bir enerji, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk Sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelirdi. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi." diye konuşmuştu.

        5

        "ÇOK ÖZLEYECEĞİZ"

        Girik'i çok özleyeceğini vurgulayan Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etmişti:

        Sinemaya olan tutkusunu, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini hepimiz biliyoruz. O filmleriyle kendi tarzını yaratmış bir sanatçı. Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Her ölüm erken... Önemli olan, ardımızdan 'İyi insandı.' dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh'unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yat canım arkadaşım, Allah rahmet eylesin... Allah sevenlerine de sabır versin.

        6

        "HALKIN SANATÇISIYDI"

        Usta oyuncunun menajeri Bircan Usallı Silan da üzüntüsünü şu cümlelerle ifade etmişti:

        Olayı öğrendiğim gün vurgun yemişe döndüm. Fatma Girik, benim için mavi direnişti. Gözlerine küçük bir kız çocuğunu da bir anneyi de… O kadar kapsamlı bir kadındı ki, ne desem az… Aşkın en güzelini de yaşadı, filmlerin en güzelinde de oynadı. Biz Fatma Girik’i filmleriyle değil, hayata tutunuşuyla, Atatürk aşkıyla seviyoruz. Onun için milli bayramlar inanılmaz önemliydi. 'Atatürk benim her şeyimdi, olmazsa olmazım' derdi. Fatma Girik’i insan olarak daha fazla bağrımıza bastık. Halkın sanatçısıydı. Memduh Ün’ün vefatından sonra bir türlü kendini toparlayamadı.

        7

        FATMA GİRİK HAKKINDA

        12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul'da doğdu. Cağaloğlu Kız Lisesi'ni bitirdi. 1957 yılında ilk başrolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı "Leke"ydi.

        8

        Fatma Girik'in performansıyla dikkatlerden kaçmayacağı film, Memduh Ün'ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde'ydi. Memduh Ün’le tanışması Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.

        9

        180'den fazla filmde rol aldı. İlerleyen yıllarda siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato'da adlı bir programın sunuculuğunu da yapmıştır.

        10

        Antalya Altın Portakal Film Festivali

        * En İyi Kadın Oyuncu (1965 - Keşanlı Ali Destanı)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1967 - Sürtüğün Kızı)

        * Yaşam Boyu Onur Ödülü (1998)

        Adana Altın Koza Film Festivali

        * En İyi Kadın Oyuncu (1969 - Büyük Yemin ve Ezo Gelin)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1970 - Boş Beşik)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1971- Acı)

        * Yaşam Boyu Onur Ödülü (2006)

        Ankara Film Festivali

        * Aziz Nesin Emek Ödülü (2007)

        Sadri Alışık Ödülleri

        * Onur Ödülü (2007)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ