Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İOKBS Burs Miktarı 2022: MEB İOKBS Bursu Ne Kadar ve Kaç TL? İlköğretim/Ortaöğretim Bursluluk Parası Ne Kadar?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başarılı öğrencilere verilen İOKBS bursunun ne kadar olduğu merak ediliyor. Başarılı öğrencileri desteklemek için verilen İOKBS bursu için sınav süreci tamamlandı. 4 Eylül 2022’de gerçekleştirilen bursluluk sınavı sonuçlarının ise 23 Eylül'den sonra açıklanması öngörülüyor. Sınava katılan binlerce ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi ise İOKBS burs hakkı kazandıkları halde ne kadar maaş alacaklarını araştırmaya başladı. Peki İOKBS bursu nedir? İOKBS bursu ne kadar, kaç TL oldu? İlköğretim/Ortaöğretim bursluluk maaşı ne kadar? İşte 2022 İOKBS burs miktarı ve detaylar haberimizde…

        REKLAM

        İOKBS NEDİR?

        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı, ekonomik durumu yetersiz öğrencileri desteklemeyi hedef alır. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazanır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere burs imkanı sağlanır. İOKBS bursunun eski ismi ise Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS)’dir.

        İOKBS BURS MİKTARI 2022: İOKBS BURSU NE KADAR OLDU?

        En yüksek puanı alanlar yani sınavdan başarılı bir not elde eden öğrenciler İOKBS bursu kapsamında ayda 1 kez yatırılmak suretiyle her ay 663.87 TL ücret alır. Bursluluk ücretleri her yıl memur maaşlarına endeksli olarak artış göstermektedir. Enflasyon rakamlarından sonra bu miktarın değişmesi söz konusudur. Yılda iki kez İOKBS ücretinde iyileştirme yapılır. Bursluluğa hak kazanan son sınıf öğrencileri, bir sonraki dönemde bursun devam etmesi için okul müdürlüklerine başvuru yapabilirler.

        REKLAM

        PYBS bursları her ayın 25 inde ayda 1(bir) defa olmak üzere yatırılacaktır. İlk burs ödemesi okul açıldıktan sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde yatırılmaktadır. Parasız yatılılık ve bursluluk ödemeleri her ay ödenir. Genelde ödemeler yaklaşık 10-15 gün gecikmeyle ödenir. Zamanla sistemsel sorunların yaşanmasından dolayı bazı yıllarda bursların yatırılmasında zaman gecikmesi olduğu gözlemlenmiştir. İlk PYBS bursu eylül ya da ekim ayı içerisinde alınıyor.

        2022 yılı için burs almaya hak kazanan öğrencilere aylık olarak verilecek burs miktarı ise 663,87 TL dir.

        Yıllara Göre Burs Ücretleri ise şu şekillde;

        • 2018 yılında aylık burs ücreti 234,70 TL
        • 2019 yılında aylık burs ücreti 260,40 TL
        • 2020 yılında aylık burs ücreti 290,66 TL
        • 2020 yılında aylık burs ücreti 310,00 TL
        • 2021 yılında (Ocak-Haziran arası) aylık burs ücreti 329,91 TL
        • 2021 yılında (Temmuz-Aralık) aylık burs ücreti 358,10 TL
        • 2022 yılında (Ocak-Haziran arası) aylık burs ücreti 468,54 TL
        • 2022 yılında (Temmuz-Aralık arası) aylık burs ücreti 663,87 TL

        İOKBS BURSU KAZANANLAR NE YAPMALI?

        Bugün düzenlenen İOKBS sınavında başarılı bir puan elde eden öğrenciler, bursluluk kayıt işlemleri, öğrencilerin eğitim aldıkları ya da kayıt işleminde bulundukları MEB’e bağlı resmî okul müdürlükleri aracılığıyla gerçekleşmiş olup, öğrenci kayıtlarının başladığı zamanda başlayıp sona ermiştir.

        PYBS BURSU KAÇ YIL VERİLİR, NE ZAMAN KESİLİR ?

        PYBS burs paraları yıl içerisinde artık bütün ayların ortasında yatırılmaktadır. Bazen bursların yatması 15 gün gecikebilmektedir.

        Milli Eğitim Bakanlı tarafından yapılan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına giren öğrencilerin, puanları en yüksekten en düşük puanlara kadar sıralanır. Daha sonra kimler burs alacaksa bunlar açıklanır. Devlet Parasız Yatılı Okulları (DPY) sınavı olarak da bilinmektedir.

        Bursluluk ücreti bir eğitim öğretim döneminde 12 ay boyunca öğrenci hesaplarına yatırılmaktadır. Burs ödemeleri her ayın 25'ine kadar aktarılır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ