Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran son dakika HABERLERİ: İran'da Koronavirüs için önemli çağrı! Salgının boyutları büyüyor

        İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler SorumlusuKiyanuşCihanpur, ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 15'e, tespit edilen vaka sayısının ise 95'e yükseldiğiniduyurdu.

        İran Sağlık Bakanı Nemeki karantina uygulamak zorunda kalmamak için koronavirüs tespit edilen 11 eyalette halka sokağa çıkmamaları çağrısında bulundu.

        İran'ın Kum kentinde yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Fatıma-i Masume Türbesi'nde dini merasimlere sınırlama getirilirken, virüsün yayılmasını engellemek için türbede dezenfekte işlemleri yapılıyor.

        AA'nın haberine göre, halk da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için maske taktı.

        Aftabnews haber sitesine göre, ülkenin orta kesiminde yer alan Merkezi eyaletinde 2 kişi Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi.

        Merkezi Eyalet Tıp Fakültesi Dekanı Abbas Nikruş, eyaletin merkez kenti Save'de ölen iki kişinin 82 ve 87 yaşlarında kalp ve böbrek rahatsızlıkları bulunan kadın hastalar olduğunu belirtti.

        DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF'TEN İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

        İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinde de ölümlere yol açan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için bölgesel iş birliği çağrısında bulundu.

        Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Terör dahil olmak üzere diğer tüm virüsler gibi Kovid-19 da sınır tanımıyor, etnisite ya da inanç ayrımı yapmıyor. Onunla mücadele için biz de ayrım yapmamalıyız." ifadelerini kullandı.

        Mesajında, İran'ın bölgesel iş birliği için sunduğu Hürmüz Barış Girişimi'ne (HOPE) işaret eden Zarif, şunları kaydetti:

        "İran, HOPE doğrultusunda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de dahil bölgesel iş birliği çağrısında bulunuyor."

        Öte yandan, yarı resmi İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Elborz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Seyyid Hüseyin İnanlu, Elborz eyaletinde koronavirüs tespit edilen 3 kişiden birinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

        İnanlu, halkın zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamasını tavsiye etti.

        İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan, Hemedan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Menuçehr Kerimi ise, "Hemedan eyaletinde ilk koronavirüs vakası çarşamba günü tespit edildi. Hastalardan biri hayatını kaybetti." dedi.

        İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, dün Meclise sunduğu raporda, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde ölenlerin sayısının 12'ye yükseldiğini bildirmişti. Virüsün bulaştığı kişi sayısının ise 60'tan fazla olduğu belirtiliyor.

        KERKÜK'TE 4 KİŞİDE KORONAVİRÜS

        Irak Sağlık Bakanlığı Kerkük'te 4 kişide koronavirüs tespit edildiğini, bu kişilerin tamamının İran'dan geldiğini duyurdu.

        Bu vakalarla birlikte Irak'ta toplam koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 6'ya yükseldi.

        BAĞDAT'TA İKİ KİŞİ KARANTİNADA

        Irak’ın başkenti Bağdat’ta korona virüsü taşıdığı şüphesiyle 2 kişinin karantinaya alındığı belirtildi.

        IrakMeclisi Sağlık Komisyonu Üyesi Cevat el-Musevi tarafından yapılan açıklamada, korona virüsü taşıdıklarından şüphelenilen 2 kişinin Bağdat’taki el-Yermuk Hastanesine kaldırıldığı belirtildi.

        Söz konusu kişilerin sağlık kontrolü ve gereken muayeneden geçeceğine dikkat çeken el-Musevi, her ihtimale karşı karantinaya alındıklarını söyledi.

        Bağdat’taki Kerh Sağlık Merkezi dün yaptığı açıklamada el-Yermuk Hastanesinde korona virüsü vakası bulunduğuna dair çıkan haberleri yalanlamıştı.

        Ülkenin güneyindeki Necef kentinde dün İran uyruklu bir kişiye korona virüsü teşhisi konulmasıylaIrak’ta ilk kez korona vakası görülmüştü.

        OKULLARIN TATİL EDİLMESİNİ FIRSAT BİLENLER TATİL BÖLGELERİNE GİDİYOR

        AA Tahran muhabiriMuhammet Kurşun,İran Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamayı yeniden hatırlattı. Bakanlık, "Biz okulları insanlar evden çıkmasın diye tatil ediyoruz, ancak insanların tatile gittiklerini görüyoruz' dedi.

        Kurşun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, vakanın vehametini gösteren bir şey. İran hükümeti tedbir amacıyla okulları tatil ediyor ancak halk okulların tatilini fırsat bilerek tatil bölgelerine gidiyor. Başkent Tahran, Kum kentine 100 km. mesafede bulunuyor. Biz ilk günlerde dışarı çıktık durumu tespit amacıyla. Meydanlara gittik, metrolara bindik. Seçimleri takip ettik. Dünden bu yana dışarı çıkmamaya çalışıyoruz. Milletvekillerine, bakanlara bulaştıysa bu çok daha yaygın olarak herkese bulaşmıştır diye düşünülüyor. Kum hala karantina altına alınmış değil. Maske stokçularına son 3-4 gündür ciddi operasyonlar düzenliyor. Maske stoklayan kişiler gözaltına alındı. Hükümet daha önce maske ithalatını yasaklamıştı, şimdi izin verdi. Sağlık Bakanlığı aracılığı ile ücretsiz dağıtılacağını açıkladı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ