Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'da Zarif'in istifa kararıyla ilgili kafa karıştıran açıklamalar...

        Zarif'in, Suriye rejimi lideri Beşar Esad'ın İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı ve uluslararası basına fotoğraflarla yansıyan görüşmelerden haberdar edilmediği gerekçesiyle istifa ettiği belirtiliyordu.

        Zarif’in, "Entekhab" sitesi muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif'in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur." ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

        GÖREVİNE DEVAM EDİYOR

        İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in istifa kararıyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Zarif'in istifasını kabul etmedi.

        İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nın (IRNA) haberine göre, Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif'in istifa mektubu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Humeyni'nin dediği gibi 'emin, onurlu, cesur ve dindar' olarak ABD'nin ağır baskılarına karşı ön safta yer aldığınız için, istifanızı ülke çıkarlarına ters görüyor ve kabul etmiyorum" dedi.

        Zarif'in istifasını ülke çıkarlarına uygun bulmadığı için kabul etmediğini dile getiren Ruhani, mektubunda İran lideri Ali Hamaney'in de Dışişleri Bakanı Zarif'i takdir ettiğini hatırlatarak, "Sizi, ABD'nin çok yönlü yaptırım baskılarına karşı direnişin en ön safında görüyorum. O yüzden istifanızı ülkenin çıkarlarına aykırı buluyor ve kabul etmiyorum." ifadelerini kullandı.

        Hükümet organlarının Dışişleri Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içinde olması gerektiğine dikkati çeken Ruhani, Zarif'e hitaben şunları kaydetti:

        "Güç, kabiliyet ve cesaretle yolunuza devam ediniz. Ülkenin diplomatik organlarına, hükümete ve hatta halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı'na yönelik baskıların farkındayım."

        Halka verdikleri söze sonuna kadar bağlı kalacaklarını ve bu zor süreci aşacaklarına olan inançlarının tam olduğunu ifade eden Ruhani, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

        "İsrail gibi yeminli İran düşmanlarının sevinci Muhammed Cevad Zarif'in bu görevdeki başarısının en açık göstergesi ve Dışişleri Bakanlığında kalmasının da en geçerli nedenidir."

        ZARİF: ULUSUMUN HİZMETİNDEYİM

        Bunun üzerine Zarif, Instagram hesabından bir açıklama yaparak, tüm İranlı yetkililere ve İran halkına teşekkür ederek her zaman ulusunun hizmetinde olacağını duyurdu.

        Zarif, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla herkese teşekkür ederek, kendisinin mütevazı bir hizmetkar olduğunu ve dış politika ya da dışişleri bakanlığı göreviyle ilgili terfi gibi konularla asla ilgilenmediğini ifade etti.

        Zarif'in görevine devam edeceği bilgisinin paylaşılmasının ardında, bugün Tahran'da Ermenistan Başbakanı için düzenlenecek olan törene katılacağı bilgisi de aktarıldı.

        ZARİF: 'İTİBARIMI KORUMAK İÇİN' DEMİŞTİ

        İranmerkezli "Arya" haber sitesine konuşanMuhammed Cevad Zarif, "İstifam, dış ilişkilerde Dışişleri Bakanlığının itibarı ve konumunu korumak içindir. Bunu (Dışişleri Bakanlığının itibarını) İran'ın ulusal güvenlik unsurlarından biri kabul ediyorum." dedi.

        REKLAM

        Kişisel bir kırgınlığının olmadığını söyleyen Zarif, "Dışişleri Bakanı olarak, ulusal çıkarlar ve ülkenin iktidarı için Dışişleri Bakanlığının konumuna riayet edilmemesine tepki göstermeliydim." ifadelerini kullandı.

        Zarif, konuya ilişkin bunun dışındaki görüşlerin kişilerin hayal mahsullerinden ibaret olduğunu dile getirdi.

        "RUHANİ'NİN GÖZÜNDE TEK BİR DIŞİŞLERİ BAKANI VARDIR"

        İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Zarif'in istifa kararına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dr. Ruhani'nin gözünde, İran'ın yalnızca tek bir dış politikası ve tek bir Dışişleri Bakanı vardır." ifadesini kullandı.

        Ruhani'nin bugün Merkez Bankası'nı ziyaretinde yaptığı konuşmaya işaret eden Vaizi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

        "Cumhurbaşkanı'nın bugün Dışişleri Bakanı'na övgüde bulunması Dr. Zarif'in akılcı ve etkili konumundan tamamen memnun olduğuna ilişkin açık bir işaret, taraflı ve doğru olmayan analizlere de sert bir cevaptır."

        REKLAM

        İSTİFA KARARI HENÜZ ONAYLANMADI

        İran meclisinden yaklaşık 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Zarif'in istifasını kabul etmeme çağrısında bulundu. Zarif'in istifasına karşı olduğu belirtilen Ruhani de henüz Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmedi.

        Öte yandan Fars Haber Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir diplomat, Zarif'in istifa kararının arkasında Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu ancak bakanın istifasını geri alma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

        KASIMİ: İSTİFA MEKTUBU DOĞRU DEĞİL

        İran Dışişleri Bakanı CevadZarif’e ait olduğu iddia edilen istifa mektubuna ilişkin konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Zarif'in Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye istifa mektubu olarak sosyal medyada yayınlanan mektup teyit edilememiştir2 dedi.

        Sosyal medyada gündeme gelen veZarif'e ait olduğu iddia edilen söz konusu istifa mektubunun yanlış olduğunu ve üzerine eklemeler yapıldığını kaydeden Kasımi, "İstifa mektubunu teyit etmiyoruz" dedi.

        KASIMİ'NİN AÇIKLAMASI YANLIŞ YORUMLANDI

        REKLAM

        Öte yandan,Zarif'e ait olduğu iddia edilen mektubun İran Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulanmaması, Cumhurbaşkanı Ruhani'ninZarif'in istifasını kabul etmediği şeklinde yorumlandı. Bazı haber ajanslarında "Cumhurbaşkanı Ruhani,Zarif’in istifasını kabul etmedi" şeklinde yapılan haberlere ilişkin İran Dışişleri Sözcüsü Kasımi, söz konusu açıklamanın mektubu ile ilgili olduğunu vurguladı.

        İran Dışişleri Bakanı CevadZarif sosyal medya hesabında İran halkından özür dileyerek Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Bugün sosyal medyadaZarif'e ait olduğu iddia edilen bir başka mektup daha paylaşıldı. İran Dışişleri BakanıZarif'in istifası henüz Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edilmedi.

        NETANYAHU KENDİNE PAY ÇIKARDI: BEN BURADA OLDUĞUM SÜRECE...

        İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada İsrail BaşbakanıBinyamin Netanyahu'nun İran Dışişleri Bakanı MuhammedCevad Zarif'in istifasına ilişkin, "Zarif gitti. Gittiği yere kadar." değerlendirmesinde bulundu.

        Netanyahu, Zarif’in istifasından adeta kendine bir pay çıkarırcasına, "Ben burada olduğum sürece de İran nükleer silah elde edemeyecektir." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ