Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA... İstanbul'da 4.7 büyüklüğünde deprem! 11 Ocak Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler

        İstanbul'dan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 16.40 sularında meydana gelen depremin ardından herhangi bir can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

        AFAD, "Meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem ile bu sabah Şarköy yakınlarında oluşan depremler farklı fay segmentleri üzerinde meydana gelmiştir." açıklamasında bulundu.

        İLK BİLGİLERE GÖRE HASAR YOK

        İstanbul'un Silivri açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ve Çorlu ilçelerinde de hissedildi.Bazı vatandaşlar, panikle dışarı koştu. İlk bilgilere göre depremde herhangi bir hasar meydana gelmedi.

        PROF. DR. BARIŞ: 5.7'LİK DEPREMİN ARTÇISI GİBİ DURUYOR

        Habertürk TV'de konuşan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Daha önceki 5.7 büyüklüğündeki depremin artçısı gibi duruyor. Artçı ve normal bir deprem olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        "KÜÇÜK DEPREMLER ÖNCÜ DEĞİL"

        Dün geceden bu yana meydana gelen küçük depremleri öncü olarak değerlendirmenin doğru olmadığını kaydeden Prof. Barış, "Bunlara bakarak 4.7 olacak demek mümkün değil. Bir fay zonunda sürekli olan depremlere öncü deprem denemez. Bunlara bakarak 'Şu kadar oldu ve büyük bir deprem mi olacak' gibi düşünmek doğru değil. Bu sayılarla çok ilgilenmemek gerek. İnsanlar unutmasınlar, bir gün mutlaka büyük depremle kaşılaşacağız ama alacağımız önlemlerle kurtulacağız" diye konuştu.

        "YÜZLERCE İSTASYON OLMALI"

        İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, depremin meydana geldiği fayın nispeten daha küçük depremler üreten bir fay olduğunu belirterek konunun gündeme gelmesi açısından önemine dikkat çekti. Deprem konusunda hükümetlerin ve belediyelerin yeterince önlem almadığını kaydeden Prof. Yaltırak, "Bu deprem Los Angeles'ta olsaydı semt semt bu depremin nasıl hissedildiği kaydedilmişti, zeminin ve binaların nasıl davrandığına dair bilgiler toplanmıştı. Ama maalesef bizde toplanmadı. Çünkü böyle bir sistem yok. Bu depremler inanılmaz bir bilgidir. Bu depremler binaların teker teker etüt edilmesini gereksiz kılardı. 20 yıldır bunu yapmadık" diye konuştu. AFAD'ın ve Kandilli'nin verilerinin sınırlı olduğunu kaydeden Yaltırak, "Bana göre Marmara'nın kıyılarında yüzlerce istatasyon olması gerekiyor. Bunların hepsinin kaydedilmesi ve modelleme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

        “İKAZ OLARAK KABUL ETMEK GEREK”

        Bu büyüklükte bir depremin yüzeye zarar vermeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Okan Tüysüz, depreme hazır olmanın önemine dikkat çekti. Depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu kaydeden Tüysüz, kişilerin, kurumların ve devletin hazır olması gerektiğini söyledi. Kişi olarak evimizi ya da iş yerimizi depreme hazır hale getirmek gerektiğini kaydeden Tüysüz, eşyaların sabitlenmesi gerektiğini söyledi. Zaman zaman tatbikat yapmanın da faydalı olabileceğini belirten Tüysüz, “Günümüz bilgi çağı, internette farklı kurumlara ait çok sayıda bilgi var” diye konuştu. 4.7’lik depremin bir ikaz olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Tüysüz, “Fay önünde sonunda kırılacaktır” dedi.

        İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: ŞU ANA KADAR OLUMSUZ DURUM YOK

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada "Marmara Denizi Silivri Açıklarında 16 km derinlikte, 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası AKOM koordinasyonunda tüm ekiplerimiz görev başında, şu ana kadar ekiplerimize iletilen olumsuz bir durum söz konusu değil. İstanbul’umuza geçmiş olsun." dedi.

        İMAMOĞLU: HAFIZAMIZDAN ÇIKMAMALI

        Depremin ardından Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada depremle ilgili olumsuz bir ihbar almadıklarını belirterek, şu mesajları verdi:

        İstanbul’un, hayatımızın en gerçekçi konularından birini yaşamış olduk. Deprem konusu hafızalarımızdan çıkmaması gereken bir konu. Umarım eylem birliği yapar, insanların zihninden bu tereddüdü ortadan kaldıracak işleri hayata geçiririz. Dileğim bu, çalışmalarımız bu yönde. Ülkemizin tüm kurumlarının bu yönde adım atması çok mühimdir.

        SAĞLIK BAKANI KOCA: EKİPLER HAZIR

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Silivri açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası, sağlık ekiplerimiz acil durumlar için hazır haldedir. Hepimiz için en büyük teselli, herhangi bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

        İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, başta AFAD Koordinasyon Merkezi olmak üzere 155, 156, 112, 110 ve diğer çağrı merkezlerine deprem sonrasında, şu ana kadar depremle ilgili herhangi bir çağrı gelmediğini duyurdu. Yerlikaya, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Marmara Denizinde başta istanbul olmak üzere çevre illerde hissedilen Kandilli Rasathanesi verilerine göre 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bilgi vermeye devam edeceğim." demişti.

        REKLAM

        AFAD İSTANBUL DEPREMİ

        Büyüklük 4.7 (Mw)
        Yer Marmara Denizi, 22.65 km. Silivri (Istanbul)
        Tarih 11/01/2020 - 16:37:36 (TS)
        Enlem 40.8626 (K)
        Boylam 28.2061 (D)
        Derinlik 7.09 (KM)

        İşte 11 Ocak Kandilli Rasathanesi ve AFAD son deprem verileri...

        KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER - 11 OCAK 2020

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ