Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul kim kazandı? YSK'dan İstanbul seçim açıklaması! Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım oy farkı kaç? İstanbul seçim sonuçları 2019

        İstanbul seçim sonuçları son durum nedir sorusu vatandaşların büyük bir merakla takip ettiği konulardan biri. Tüm Türkiye İstanbul Belediye Başkan'ının Ekrem İmamoğlu mu yoksa Binali Yıldırım'ın mı olacağını bekliyor. 31 Mart Yerel seçimlerin ardından AA ve YSK Ekrem İmamoğlu'nun rakibi Binali Yıldırım'ı geçtiğini servis etmişti. Ekrem İmamoğlu'nun %48,80 oyu bulunurken Binali Yıldırım'ın ise, %48,55 oyu bulunuyordu. AK Parti tarafından İstanbul seçim sonuçlarına itiraz edildi ve İstanbul İl Seçim Kurulu önce İstanbul'un 7 ilçesinde daha sonra tüm ilçelerinde geçersiz sayılan oyların yeniden sayımına karar verdi. Karara göre; geçersiz oylar, geçerli oylarla birlikte aynı torbada bulunuyor ise o oyların tamamı sayılıyor. Peki İstanbul'da son durum ne oldu?

        REKLAM

        EKREM İMAMOĞLU'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

        31 Mart Yerel seçimlerinde resmi olmayan rakamlara göre, İstanbul'da en fazla oyu alan CHP'li Ekrem İmamoğlu, son rakamları açıkladı. İmamoğlu, geçersiz oyların yüzde 57.7'sinin sayıldığını, buna göre farkın kendi lehine 17 bin 719 olduğunu ifade etti.

        CHP'li İmamoğlu rakamları sosyal medya hesaplarından yayınladı. Buna göre, İmamoğlu'nun 4 milyon 171 bin 491, AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım'ın ise 4 milyon 153 bin 773 oyu var. Bu rakamlara göre iki aday arasındaki fark 17 bin 719 oldu.

        CHP SÖZCÜSÜNDEN İSTANBUL SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLAMASI: FARKIN KAPANMAYACAĞI ORTADA

        CHP Sözcüsü Faik Öztrak bugün yaptığı açıklamada yapılan itirazlar ve oy sayımlarıyla farkın kapanmayacağını ifade etti.

        Ülkede seçim ve itiraz sürecinin güvencesinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olduğunu hatırlatan Faik Öztrak, ''Milli iradenin sandığa eksiksiz yansıması YSK'nın, yani yargıç teminatı altındadır. Ama YSK hakimleri iktidar partisinin talepleri doğrultusunda hareket etmeye başlarlarsa ciddi bir sorun olur. Kurulun, yasaları, kendi içtihatlarını, teamüllerini ve bir önceki seçimde aldığı kararları yok saydığını görüyoruz. Kurul bunları yok sayıp AK Parti'nin taleplerine göre elbise biçmeye çalışmaktadır. Bu, ülkede hukuk güvenliğinin kalmadığını gösterir'' diye konuştu.

        REKLAM

        İSTANBUL SEÇİM SON DURUM

        CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, dün akşam saatlerinde İstanbul’daki sayımlarla ilgili bilgileri paylaştı. Yarkadaş Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, “İstanbul’daki oyların yüzde 70’i sayıldı. Saat 01.45 itibariyle Ekrem İmamoğlu, 17.204 oyla önde görünüyor" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ail İhsan Yavuz'un 7 Nisan 2019 tarihi itibariyle oy farkının 16 bin 442'ye düştüğünü belirtti.

        Ekrem İmamoğlu İstanbul seçim sonuçlarında Binali Yıldırım ile aralarında bulunan oy farkını dün akşam Twitter'da yayınladı.

        BİNALİ YILDIRIM'DAN OY FARKI AÇIKLAMASI

        Gazetecilerin "oy farkına" ilişkin soruları üzerine Yıldırım, ilçelerde sayımlar devam ettiği için bunun her an değiştiğini dile getirerek, "Ama belirli oranda aradaki farkın azaldığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

        "Seçim tutanağındaki kaydırmalara" ilişkin bir soru üzerine Binali Yıldırım, bu konuyla ilgili çalışmaların ilçe seçim kurullarındaki heyetlerce yapıldığını, bunları aktarmasının doğru ve sağlıklı da olmayacağını kaydetti.

        Binali Yıldırım, "Her şey yasalara uygun olarak devam ediyor. Bir yandan eksik girişler, kaydırmalar... Bunlar YSK tarafından yapılıyor, bir yandan da yeniden sayımlarla ortaya çıkan rakamlar işleniyor. Dolayısıyla bu çalışmalar, bitinceye kadar devam edecek. Şu anda işlem bitmeden bir şey söylemem doğru olmaz, bir de yakışık da almaz. Çünkü, işin sahibi YSK'dır." ifadelerini kullandı.

        "CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun 'Daha 3 bin oy öndeyken, sayım devam ederken çıkıp başkanlığını ilan etti, kazandık' şeklinde sözlerinin" hatırlatılması üzerine Yıldırım, bunun seçim akşamı saat 23.25'te kendisine gelen sayım sonucuna göre yaptığı bir açıklama olduğunu, sonrasında ise sayımların devam etmesiyle şartların değiştiğini söyledi.

        YSK'DAN İSTANBUL SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLAMASI

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Kurul, önüne gelen dosyaları bir an önce sonuçlandırıyor, bu süreç devam ediyor" dedi.

        Güven, YSK'ye gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        YSK'nin, yargı ve diğer seçim iş ve işlemlerine ilişkin hazırlıklar ile seçimi yönetme olmak üzere, iki görevinin olduğuna işaret eden Güven, seçimin sona ermesinden itibaren YSK'nin yargıya ilişkin görevinin başladığını kaydetti.

        Güven, YSK olarak, 11 yüksek mahkeme üyesinin, önüne gelen şikayetlerle ilgili toplanıp karar verdiğini, yasal olarak Yüksek Seçim Kurulu'nda temsilci bulundurma hakkına sahip AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti temsilcilerinin de karar verme sürecinde hazır bulunduğunu söyledi.

        YSK'de temsilci bulundurma hakkına sahip partilerin, kurula kendi görüşlerini bildirmek suretiyle de katkı sunduklarını aktaran Güven, şöyle devam etti:

        "Kurul, önüne gelen dosyaları bir an önce sonuçlandırıyor, bu süreç devam ediyor. Herkes bilmelidir ki yargı süreci içinde hakimler, bakmış oldukları davalarla ilgili herhangi bir açıklama yapmazlar. Sizin haber alma özgürlüğünüz var ama her bir dosya için benden açıklama yapmamı beklemeyin.

        Yargı sürecinden önce diğer konularda detaylı bilgi verdiğim halde yargı sürecinde bakmış olduğumuz davaların içeriği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmayacağım. Bunu Yüksek Seçim Kurulu'nda temsilcisi bulunan partilerden ve diğer ilçe seçim kurullarından alabilirsiniz ama benden 'şu dosya geldi, şu kararı verdik, oy birliği oldu, oy çokluğu oldu' gibi detay bilgi istemeyin. Bunu daha önceki seçimlerde de vermedim. Vermem de doğru değil. Yargı sürecine aykırı olur."

        AK PARTİ'DEN İSTANBUL SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLAMASI

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçim sonuçlarında bugün oy farkının 16.442'ye düştüğünü bildirdi.

        İşte Ali İhsan Yavuz'ın açıklamalarından satır başları...

        Biz bu işte bir gariplik var dedik. İlçelerdeki geçersiz oyların sayısı 274 bin 859 iken, büyükşehir belediyesine ilişkin 315 bin 593. İlçe ve büyükşehir arasındaki fark 40 bin 734. Bu rakamlarla sadece bir gariplik olduğunu hissediyor insan demek için bu örneği verdim.

        Yüzde 70’i bitti. Bunlardan sadece geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine 4 bin 343’tür. 28 bin 61 sandık sayıldı. Sadece geçersiz oylardan 4 bin rakam küçümsenecek bir rakam değildir. 39 ilçelerde bütün bu işlemler sonucu tüm düzeltmelere ilişkin sonuçta ne kadar AK Parti’nin hanesine, ne kadar CHP’ye kaydedildi ortaya koymak istiyorum. Şu ana kadar 14 bin 456 oy başka taraflara kaydedilmişken, CHP’ye de 3 bin 485 oy var. Fark 10 bin 971. Şu andaki fark CHP en başta 29 bin 408 fark var dedi. YSK’nın açıklamaları da o düzeyde. Orada da 30 binleri bulan fark vardı. Geldiğimiz sayı 16 bin 442. Demek ki arada 10 bin oy olsa biz çoktan öne geçmiştik. Önemli bunlar. Şu anda geldiğimiz nokta bu. Bizim rakamlarımıza göre şu anda çoktan 14 binlerin altına düştü.

        Haberi Hazırlayan: Büşra Kamış
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ