Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'un tarihi 8 bin 500 yıl öncesine gitti

        Yenikapı-Marmaray kazılarındaortaya çıkan arkeolojik buluntular, Pendik kazılarında keşfedilen Neolitik Dönem (Taş Devri) kalıntıları ve son olarak Beşiktaş'taki metro kazısı oldukça ilginç bir bulguyu ortaya koydu.

        Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, Hürriyet'e yaptığı açıklamada İstanbul'un bilinen tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine gittiğinin belgelendiğini belirtti. Yılmaz, aralarında 5 bin yıl fark bulunmasına karşılık Yenikapı ve Beşiktaş arasındabağlantı kurulabileceğinedikkat çekerek "Ölü gömme adeti açısından Beşiktaş ve Yenikapı arasında ilişki kurmak mümkün." dedi.

        ANADOLU YAKASI KAZILARINDA ÖLÜ YAKMA GELENEĞİ YOK

        Pendik kazılarının Avrupa yakası kazılarından farklı olduğunu söyleyen Yasemin Yılmaz, Pendik Neolitik Dönem kazılarında hiç ölü yakma izi bulamadıklarını, İstanbul'a bütünsel baksalar da Asya ile Avrupa'yı birbirinden ayırarak incelemeleri gerekeceğini belirtti.

        "AYNI UYGULAMA BEŞİKTAŞ KAZILARINDA DA YAPILACAK"

        Yenikapı iskeletleri üzerinde yapılan Karbon 14 testleri sonucunda İstanbul tarihinin 8500 yıl öncesine uzandığının belgelendiğini ifade eden Yılmaz,aynı testin Beşiktaş kazılarında da uygulanacağını söyledi.

        ETNİK KÖKENLER TÜRK OLABİLİR

        Yılmaz, bulunmuş olan kurgan tipi mezarların Orta Asya step kültürü ölü gömme adetlerine benzemesi nedeniyle etnik kökenlerinin Türk olma ihtimaliyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

        Yasemin Yılmaz, "Beşiktaş'ta çok sayıda kremasyon az sayıda normal gömüt var. Kremasyonlarda antik DNA çalışması yapamıyoruz. İstanbul'un kültürel kronolojisini takip edecek insan kemiği örnekleri artık elimizde. "Yenikapı, Beşiktaş, Pendik neolitik yerleşimleri arasında arkarabalık var mı?", bunu tespit etmek için antik DNA çalışması yapmak yeterli" dedi.

        REKLAM

        ÖLÜM YAŞLARI TESPİT EDİLEBİLİR

        Eldeki kemiklerle iskeletlerin ölüm yaşlarını tespit etmelerinin mümkün olduğunu belirten Yılmaz Pendik Neolitik topluluğu ile Yenikapı Neolitik topluluklarının karşılaşıp karşılaşmasıklarını öğrenmenin de mümkün olduğunu belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ