Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Başkanı Biden Roma'da İtalya Başbakanı ve Fransa lideriyle görüştü
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisini bir araya getirecek 16'ncı G20 Zirvesi için başkent Roma’da bulunan ABD Başkanı Biden, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü.

        İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İtalya'nın G20 Dönem Başkanlığı ile ABD arasında; salgınla mücadele, iklim değişikliğiyle mücadele, ekonominin yeniden toparlanması ve çok taraflı sistemin güçlendirilmesi gibi önemli zorlukların yönetilmesindeki mükemmel iş birliğine odaklanıldı." ifadesi kullanıldı.

        Görüşmede iki liderin, İtalya-ABD ilişkileri ile transatlantik bağların sağlamlığını ele aldığı ve Avrupa savunmasının geliştirilmesinin, transatlantik güvenlik için de yararlı olduğunu teyit ettiği belirtildi.

        Açıklamada, iki liderin son olarak öne çıkan uluslararası krizlere değindikleri aktarılırken 12 Ekim'de Afganistan özelinde yapılan olağanüstü G20 Zirvesi ve sonuçlarını, Akdeniz ve Libya’daki istikrarsızlığı görüştükleri kaydedildi.

        ABD Başkanı Biden, Draghi ile görüşmesinden önce İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile bir araya geldi.

        "FRANSA ABD'NİN EN ESKİ EN SADIK EN İYİ MÜTTEFİKİ"

        Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, Fransa'nın "en eski, en sadık ve en iyi" müttefikleri olduğunu söyledi.

        Biden, Fransa ile yaşanan AUKUS krizine ilişkin ise "Bu konuyu ele alış biçimimiz beceriksizceydi. Bunu çok büyük bir gururla yapmadık." dedi.

        Söz konusu anlaşmadan Fransa'nın önceden bilgisi olduğunu düşünerek hareket ettiğini aktaran Biden, "Fransa çok çok değerli bir ortağımız." değerlendirmesinde bulundu.

        MACRON: GELECEĞE BAKMAK GEREK

        Macron, büyükelçilikte Biden'i ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ve önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı.

        "Denizaltı krizinden" sonra ortak çalışma başlattıklarını ve iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdiklerini ifade eden Macron, bundan sonra geleceğe bakmak gerektiğinin altını çizdi.

        Macron, son haftalarda yapılan çalışmaların ve bugünkü görüşmenin Avrupa'nın egemenliği ve savunmanın mahiyetine açıklık getirdiğini belirtti.

        NATO ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmek istediklerini dile getiren Macron, görüşmede Hint-Pasifik bölgesinde iş birliği yapma iradesini dile getirdiğini kaydetti.

        Macron, Sahel bölgesinde terörle mücadele konusunda Biden'in aldığı kararlardan memnuniyet duyduğunu vurguladı.

        "(Denizaltı krizinden sonra) Somut kararlar aldık ve bunlar eylem ve inisiyatiflerle desteklendi. Bu da bir güven süreci başlattı. Birçok konuda iş birliği güçlendirilecek." ifadesini kullanan Macron, Biden ile açıklık getirilmesi gereken konuları görüştüklerini belirtti.

        AUKUS ANLAŞMASI

        Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından 16 Eylül’de düzenlenen sanal ortamdaki toplantıda imzalanan AUKUS güvenlik anlaşması ile Avustralya'nın en az 8 nükleer enerjili denizaltıya sahip olması planlanıyor.

        AUKUS anlaşmasının imzalanmasıyla Avustralya ve Fransız Naval Group tarafından 2016 yılında imzalanan ve 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltı inşasını öngören, 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 65,5 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşme iptal edilmişti.

        Anlaşmaya imza koyan üç ülkenin isimlerinin İngilizce kısaltmasından oluşan AUKUS anlaşmasından dolayı Avustralya’nın ülkesiyle yaptığı anlaşmayı iptal etmesini "ihanet" olarak değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "sırtımızdan vurulduk" ifadesini kullanmıştı.

        Bakan Drian, Macron'un talimatıyla Fransa'nın Canberra ve Washington Büyükelçilerini danışmak amacıyla acilen geri çağırma kararı aldıklarını açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ