Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! Kağıthane'de dört katlı bir bina çöktü!

        Son dakika: İstanbul Kağıthane'de bir inşaatın istinat duvarının çökmesinin ardından tahliye edilen 4 katlı bina çöktü. Bölgede risk altında olan 21 bina tahliye edildi. İstanbul Valisi Yerlikaya, yaptığı açıklamada, "Yahya Kemal Mahallesi'nde 19 bina ve çevresinde risk analizi yapılacak. Risk analiz raposunun sonucuna göre kentsel dönüşüm hızla yapılacak. 98 haneye 5 bin TL maddi yardım yapılacak" dedi.

        RİSKLİ BİNA İÇİN KONTROLLÜ YIKIM

        14.15 sıralarında çöken binanın yan tarafında bulunan ve altı boşalan 5 katlı binanın kontrollü olarak yıkımı devam ediyor. 2 yıl önce yapılan temel kazısının oluşturduğu boşluğa ise kamyonlarla hafriyat malzemesi getirilerek dolgu yapılıyor.

        BOŞALAN ALANA DOLGU YAPILIYOR

        İnşaat firması tarafından 2 yıl önce temeli açılan ve o tarihten itibaren her hangi bir çalışma yapılmayan inşaat alanında oluşan boşluk alanda kamyonlarla getirilen hafriyatla dolgu yapılıyor.

        21 BİNA TAHLİYE EDİLDİ

        Bölgede risk altında olan 21 bina tahliye edildi. İstanbul Valiliği, gerekli emniyet tedbirlerinin alındığını duyurdu.

        Bina çökmesi nedeniyle herhangi bir ölü ya da yaralı bulunmuyor.

        Kağıthane'de 2 yıl önce temel kazısı yapılan inşaat alanının destek duvarı çöktü. Yahya Kemal Mahallesi, Akıncı Sokak üzerinde duvarla birlikte yolun bir bölümü de çöktü. Çökmeyle birlikte sokakta park halindeki iki otomobil inşaat alanına düştü. Çökmenin ardından üst tarafta bulunan 2 binanın altındaki toprakta kayma devam etti. Olay yerine çok sayıda belediye ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler öncelikle altlarında toprak kayması olan 2 binayı boşaltarak, vatandaşları güvenli bir noktaya aldı. Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ederken, burada bulunan 4 katlı bina, bitişiğindeki istinat duvarının çökmesi nedeniyle saat 14.15'te bir anda çöktü. Yan tarafta bulunan 5 katlı binanın çökme tehlikesi devam ederken, ekipler çevrede güvenlik önlemlerini arttırdı.

        REKLAM

        BİNANIN ÇÖKME ANI SANİYE SANİYE KAMERADA

        Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokakta bulunan bina, bitişiğindeki istinat duvarının çökmesi nedeniyle saat 14.15'te çöktü. Çökme anları DHA kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde 4 katlı binanın kayarak, inşaat alanına devrildiği görülüyor.

        İLK ETAPTA 10 BİNA BOŞALTILDI

        İstanbul Valiliği, Kağıthane'de çöken binanın çevresindeki 10 binanın tahliye edildiğini açıkladı.

        İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama şu şekilde:

        Kağıthane İlçemiz Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak 22 numaralı adreste bulunan bina, bitişik parseldeki istinat duvarının çökmesi nedeniyle bugün saat 14.15'te yıkılmıştır. Sabah saatlerinde bina sakinleri tahliye edilmiş ve çevre emniyeti sağlanmış olup, olayda yaralı veya can kaybımız yoktur. Yıkılan bina çevresinde ve risk altındaki 10 binanın sakinleri tahliye edilmiş, ilgili kurumlarımızca olay yerinde gerekli emniyet tedbirleri alınmıştır.

        REKLAM

        BAŞKAN ÖZTEKİN: BİR BİNA KONTROLLÜ ŞEKİLDE YIKILACAK

        Binanın yıkılmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, “Saat 13.45 sularında istinat duvarı çökmesi sonrasında bir binamız çökmüş bulunuyor. Gerekli emniyet tedbirlerimizi aldık. Öncelikle 2 binamızı boşalttık. Sonrasında takibimizde 21 binamızı tedbiren boşalttık” dedi.

        Yıkılma tehlikesi bulunan bir binanın da kontrollü şekilde yıkılacağın kaydeden Öztekin, “Tüm komşularımızla birebir görüşüyoruz. Olayın akabinde Cumhurbaşkanımız aradı, şuanda devletin tüm kurumları burada. Hep birlikte takibini yapmaktayız. Buradaki binalar 25-30 yıllık binalar. Sevincimiz can kaybı ve yaralımızın olmaması. Maddi hasarı devletimiz hızlı bir şekilde vatandaşlarımızla el birliği yaparak çözecektir. 21 binayı tedbiren boşalttık 200 daire civarında. Yıkılan bina 4 katlıydı” dedi.

        VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kağıthane'de 4 katlı binanın çöktüğü bölgede incelemelerde bulundu. Ardından Vali Yerlikaya, İmamoğlu ile Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ile birlikte bir okulda kurulan kriz merkezinde kameraların karşısına geçti.

        Vali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Kağıthane ilçemiz, Yahya Kemal Mahallemiz Akıncı Sokak numara 22'de bulunan binamız maalesef saat 14.15 itibarıyla yıkıldı. Yıkılma sebebi 22 nolu binanın bitişiğinde daha önce kentsel dönüşüm niyetiyle yeni konut yapmak için yapılan istinat duvarı, aradan geçen süre içinde yağan yağmurlar ve değişik sebeplerle yıkıldı. Onu teknik arkadaşlar ortaya çıkaracak. Daha sonra 22 nolu apartman maalesef yıkılmıştır. Hamd olsun herhangi bir can kaybı yok. Biz bu binanın yıkılmasından sonra süratle bu içinde bulunduğumuz Ziyşan Akkoç Ortaokulu'nda Afet Acil Koordinasyon Merkezimizi kurduk. Valiliğimiz, Büyükşehir, Kağıthane ilçe belediyemiz, afet müdürlüğümüz bütün kamu otoritesi mahallemize geldi." dedi.

        Vali Yerlikaya, "Aşağıda Kağıthane Belediyemizin Yahya Kemal Spor Salonu'nda vatandaşlarımızla, bundan 1 saat evvel buluştuk. Bir binayı, 31 nolu binayı da bundan 1 saat önce güvenlik açısından tehlike arz ettiği için onu da kontrollü bir şekilde yıkmaya başladık. Yıkacağımız 31 nolu bina, yıkılan 22 nolu binanın haricinde 19 tane binayı da güvenlik gerekçesiyle boşalttık. Şu anda bu alan tamamen ilçe Kaymakamlığımız, onun emrindeki emniyet müdürlüğü personelimiz tarafından kontrol altına alındı. Güvenlik gerekçesiyle bu alana hiçbir vatandaşımızın girmesini istemiyoruz. Toplam 21 binada 98 hane bulunuyor. Adrese dayalı nüfus sisteminde yaklaşık 308 hemşerimiz bu binalarda oturuyor. Onlarla paylaştıklarımızı İstanbullumuzla da paylaşmak istiyoruz." diye konuştu.

        Vali Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:

        Bu süreç içinde öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı arz etmek istiyoruz. Bu olay olduğu andan itibaren yakın ilgilerini üzerimizden eksik etmediler. Kartal ilçemizde 6 Şubat'ta maalesef Yeşilyurt Apartmanımız yıkıldı. 21 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 14 vatandaşımız da kurtarılmıştı. Bugün seviniyoruz. Hamd olsun bugün 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı.

        Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum beyefendi az önce beni aradı. Tıpkı Kartal'da olduğu gibi burada da risk analizi yarın sabahtan itibaren, bu boşaltılan 19 binada ve etrafında süratle bunlar yapılacak. Bunları yaptıktan sonra yine çevre ve şehircilik bakanlığımız TOKİ marifetiyle, TOKİ buraya uzman arkadaşlarını gönderdi. Sahada şu an itibarıyla çalışmaya başladılar. Bizim bu çıkacak etüt, risk analiz raporlarına göre çok süratle modern, sağlam insanlarımızın huzur içinde yaşayabileceği kentsel dönüşümü inşallah burada başaracağız. Bunu ifade etmek istiyorum.

        Vali Yerlikaya, "Belediyelerimiz sosyal belediyeciliğin en güzel uygulamalarını hemşerilerinden esirgemiyorlar. Hemşerilerimizin kalacağı yerler ayarlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. İlk etapta yarın itibarıyla bu 98 hanenin hepsine 5'er bin lira veriyoruz. Boşaltılan evlerle ilgili İSKİ alanda, su kesimini yaptı. Ama etrafta onlara komşu olan evlerin suları akmaya devam edecek. İGDAŞ, BEDAŞ, elektrik, doğalgaz bunların kesimi ve akışıyla ilgili süreci tamamladık." şeklinde konuştu.

        BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken binaya ilişkin, "Yahya Kemal Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız, kurulan Kriz Masasına başvurarak binalarının risk tespitini yaptırabileceklerdir." ifadesini kullandı.

        Kurum, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul’un Kağıthane ilçesi Yahya Kemal Mahallesi'nde istinat duvarının yıkılmasının ardından bir süre önce boşaltılan binanın çökmesi üzerine, İstanbul Valiliğinin koordinesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin gerekli çalışmaları hemen başlattığını belirtti.

        Kurum, "Öncelikle ön hasar tespit çalışmaları yapılmış olup tehlike arz eden yandaki binanın yıkımı kontrollü şekilde gerçekleştirilmektedir. Yarın sabah itibarıyla de mahallemizde boşaltılan binalarda risk tespit çalışmaları yapılacak ve çıkacak raporlar doğrultusunda hareket edilecektir." bilgisini aktardı.

        Daha önce Kartal Orhantepe Mahallesi'nde olduğu gibi Yahya Kemal Mahallesi'nde de vatandaşların mağduriyetlerini giderecek tedbirlerin süratle alınacağına değinen Kurum, TOKİ Başkanlığınca sağlıklı yapıların bir an önce inşasının sağlanacağına işaret etti.

        Bakan Kurum, şunları kaydetti:

        "Yahya Kemal Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız, kurulan Kriz Masasına başvurarak binalarının risk tespitini yaptırabileceklerdir. Bu elim olayda can kaybı olmaması tesellimizdir. Evleri yıkılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, böylesi elim olayların tekrar yaşanmamasını diliyorum."

        KAĞITHANE BELEDİYE BAŞKANI MEVLÜT ÖZTEKİN'DEN AÇIKLAMA

        Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, yıkılan binanın çevresindeki 21 binayı tedbiren boşalttıklarını, bir binanın da kontrollü olarak yıkılacağını söyledi. Öztekin, Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak'ta istinat duvarının yıkılmasının ardından çöken binaya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Öztekin, istinat duvarının çökmesinin ardından yarım saat içerisinde bir binanın da çöktüğünü anımsattı. Öztekin, yıkılan binada 15 kişinin yaşadığını açıkladı.

        Gerekli tedbirleri aldıklarını ve bölgedeki 21 binanın tedbiren boşaltıldığını dile getiren Öztekin, "Bir binamızın da kontrollü yıkımına başlanacak. İlk yıkılan bina 4 katlı ve 4 daire vardı. Kontrollü yıkımı yapılacak olan bina da 5 katlı ve 9 daire var. Tüm komşularımızla birebir görüşüyoruz ve sürecin yerinde takibini yapıyoruz." diye konuştu.

        Olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirten Öztekin, ilgili bakanlıkla da görüştüklerini, olayın takibinin İstanbul Valiliği, İl Afet Koordinasyon Merkezi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyeyle birlikte yürütüldüğünü vurguladı.

        "VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK"

        Öztekin, evlerinden tahliye edilen vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanacağını, bir bölümünün otelde, bir bölümünün de misafirhanelerde kalacağını söyledi. TOKİ yetkililerinin de olay yerine geleceğini dile getiren Öztekin, bölgede hızlı bir şekilde kentsel dönüşümün sağlanacağını açıkladı.

        Can kaybının olmamasının kendilerini sevindirdiğini vurgulayan Öztekin, maddi hasarların da el birliğiyle giderileceğini belirtti.

        Risk taşıyan ve kendisi yıkıldığında diğer binaları da tetikleme ihtimali bulunan binanın kontrollü yıkımına karar verildiğini açıklayan Öztekin, boşaltılan 21 binada yaklaşık 200 daire bulunduğunu söyledi.

        Öztekin, diğer binalar için de gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak yerinde dönüşüme devam edeceklerini, riskli görülen binaların yıkılacağını aktardı.

        5 KATLI BİNANIN YIKIM ÇALIŞMASI SONA ERDİ

        İlçede çöken binanın yan tarafında bulunan ve tahliye edilen 5 katlı binanın yıkımı tamamlandı. Ekiplerin, 2 yıl önce inşaat temeli açılan ve risk oluşturan çukur için başlattığı dolgu çalışması ise devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ