Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kuzey ve Güney Kore liderleri arasında kırmızı hat!

        Üst düzey bir Güney Kore yetkilisi tarafından yapılan açıklamada, yine üst düzey Güney Koreli yetkililerin, Güney Kore devlet başkanı Moon Jae-In ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un arasında gerçekleşecek zirve öncesinde önümüzdeki hafta Pyongyang'ı ziyaret edebileceğini açıkladı.

        Güney Koreli bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Seul ve Pyongyang 27 Nisan'da yapılacak zirvede yayınlanabilecek ortak açıklamanın metni üzerinde görüşüyorlar.

        Güney Kore, Güney Kore devlet başkanı Moon Jae-In ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un arasında, Kore Yarımadası'ndaki askeri gerginliği azaltmak için kırmızı hat kurulmasında da anlaşılmıştı, bu telefon görüşmesinin 20 Nisan'da yapılabileceği duyuruldu. İki ülke arasındaki tartışma üslubunun mümkün olduğunca müşterek bir anlayışta olacağı ifade edildi.

        REKLAM

        "Kuzey ve Güney Kore, askeri gerginliği azaltmak ve yakın koordinasyon sağlamak amacıyla liderler arasında kırmızı hat kurulmasında mutabık kaldı. Ayrıca 3. zirveden önce iki lider ilk telefon görüşmesini yapma konusunda anlaştılar" açıklaması yapılmıştı.

        Zirvedeki ortak açıklamada, Kuzey Kore ile ekonomik işbirliği içeren ayrıntıların mümkün olmadığı, zirvede barış, nükleer silahlardan arınma gibi ortak konuların ele alınacağı belirtildi.

        Yetkili, gündemde Kuzey Kore'nin nükleer silah programı ve Kuzey-Güney Kore ilişkilerinin genel yapısının yer

        alabileceğini, ancak herhangi bir ortak ekonomik çabanın görüşülmesinin beklenmediğini belirtti.

        Güney Kore, Kuzey Kore'nin zirvede nükleer silahlardan vazgeçme taahhüdünü yeniden teyit etmesini umduğunu belirtti.

        Chung ayrıca zirvenin iki Kore arasındaki sınırda bulunan ateşkes köyü Panmunjom'da yapılacağını belirtti.

        Güney Kore, Kuzey'in nükleer silahlardan arınma taahhüdünü de yenidentekrar edecek.

        "KUZEY VE GÜNEY KORE SAVAŞIN SONA ERDİĞİNİ AÇIKLAYABİLİR"

        DHA'nın haberine göre, Kuzey ve Güney Kore liderlerinin, gelecek hafta gerçekleşecek olan zirvede iki ülke arasında 65 yıldır süren "savaş durumu"nun sona erdiğini açıklaması bekleniyor.

        Güney Kore merkezli Munhwa Ilbo gazetesinde yer alan habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in gelecek hafta gerçekleşecek olan buluşmasında, o tarihe kadar savaşan iki ülkenin 1953 yılında ilan ettiği ateşkesin sona erdirilerek, "savaşın sona erdiğini" açıklaması bekleniyor.

        Haberde, Kim Jong un ve Moon Jae-in gündeminde aynı zamanda iki ülkenin ateşkes bölgesi olan sivilleştirilmiş bölgenin eski haline getirilmesi de olacağı belirtilirken, Kuzey ve Güney Kore arasındaki çatışma durumunun sona erdirilmesinin Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump arasında Mayıs´ta gerçekleşmesi beklenen görüşmeyi olumlu etkileyebileceği vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ