Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mustafa Akıncı kimdir? Mustafa akıncı kaç yaşında ve nereli?

        Mustafa Akıncı kimdir? Mustafa akıncı kaç yaşında ve nereli? soruları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Mustafa Akıncı, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamaları güncem olmuştu. İşte Mustafa Akıncı'nın hayatı ve kariyerine dair detaylar...

        MUSTAFA AKINCI KİMDİR?

        Mustafa Akıncı(d. 28 Aralık 1947,Limasol),Kıbrıs Türküsiyasetçi,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin günümüzdeki ve4. Cumhurbaşkanı. 2015 yılından beri cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmektedir.

        Limasol'da doğan Akıncı, oradaki 19 Mayıs Lisesi'nde eğitim gördü. O dönemde Limasol'da diğer Kıbrıs Türk topluluklarına kıyasla daha canlı bir sosyal yaşamın olduğunu, bunun da kendisini ortaokulda ve lisede tiyatro ve müziğe yönlendirdiğini söyler. Limasol'da oyunlarda sahne aldı, 19 Mayıs Lisesi'nin bandosunda çaldı, "Kareler" isimli bir müzik grubunun parçası oldu ve bu grubun parçası olarakFazıl Küçük'ün kızının düğününde çaldı.

        REKLAM

        Orta Doğu Teknik ÜniversitesiMimarlık Fakültesi mezunudur.Üniversitede bulunduğu dönemTürkiye'de 68 Kuşağı'nın etkinlik gösterdiği dönemdi; "muhalif" bir mizacı olduğunu belirten Akıncı o dönemin öğrenci hareketlerinden etkilendiğini söyler. Üniversitede Kıbrıslılar Cemiyeti'nin yönetiminde yer aldı. 1973 yılında adaya döndü ve Lefkoşa'ya yerleşti.

        SİYASİ HAYATI

        1975 yılında oluşturulanKıbrıs Türk Federe DevletiKurucu Meclisineseçildi.24 Mayıs 1976 tarihindeki yerel seçimdeLefkoşa Türk Belediyesibaşkanlığı içinToplumcu Kurtuluş Partisi'nden (TKP) aday oldu.Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin desteğini aldı. Seçimdeki en büyük rakibi CumhurbaşkanıRauf Denktaş'ın desteklediğiUlusal Birlik Partisi(UBP) adayı iş adamı Nevzat Uzunoğlu'ydu. Akıncı 1500 oy farkla ve %48.99'luk bir oranla Lefkoşa Türk Belediyesi'nin ilk seçilmiş başkanı olurken Uzunoğlu %31.81'de kaldı. 1990 yılına kadar bu görevi kesintisiz yürüttü.1 Haziran 1980 tarihli ikinci seçiminde %39.98 oranla yeniden seçildi.2 Haziran 1986 tarihli üçüncü seçiminde UBP belediyeyi almak için kapsamlı bir kampanya yürütse de UBP adayı Ramiz Manyera'nın aldığı %40.93'lük oy yetersiz kaldı; Akıncı %46.42 ile üçüncü bir dönem için seçildi.

        REKLAM

        Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yapmıştır.

        1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1993 - 2009 yılları arasında da Milletvekilliği görevini sürdürmüştür. 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Annan Planı döneminde oluşturulanBarış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlenmiştir. Toplumcu Demokrasi Partisi'nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretmiştir.

        Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katılmıştır.

        14 yıl boyuncaLefkoşa Türk Belediyesibaşkanlığı yapmıştır.2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçiminebağımsız aday olarak katıldı ve ikinci turda aldığı 60.50%'lik oylaKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıseçildi.

        REKLAM

        KIBRIS MÜZAKERELERİ

        2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimindeikinci turdaKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıseçilmesi ile birlikte Kıbrıs sorununu çözmek üzere çalışmalara da hız veren Mustafa Akıncı 11 ve 15 Mayıs 2015'te Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastaiades ile görüşmelere başlamıştır.

        ÖDÜLLERİ

        LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağlamıştır. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında 'Dünya Habitat Ödülü'ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) mimarlık ödülüne layık görülmüştür. 2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü 'Europa Nostra Onur Ödülü (Medal of Honour)'ne layık görülmüştür.

        ÖZEL HAYATI

        Meral Akıncı'yla evlidir ve üç çocuğu, iki torunu vardır.Eşiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde eğitim görürken tanıştı. Meral Akıncı (Birinci) orada psikoloji okumaktaydı ve adaya dönüşü sonrası Kıbrıs Türk toplumunun ilk psikoloğu oldu. 1974 yılının şubat ayında evlendiler. İlk kızları (Doğa) 1975'te, ikinci kızları (Çınla) 1981'de ve üçüncü kızları (Zerrin) 1982'de doğdu.

        İyi derecede İngilizce bilir.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ