Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Pamuk Nerede Yetişir ve Hangi Bölgede Üretilir? Pamuk Nasıl, Hangi Dönem Yetişir?

        Pamuk Nerede Yetişir?

        Genelde alüvyal özelliğe sahip olan topraklarda yetiştirilmesi uygun görülmektedir. Sıcak iklim istemekte olan bir üründür. Bundan dolayı da yaz aylarının daha sıcak ve daha kurak geçtiği bölgelerde üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Yetişme döneminde bolca su istemekte olduğu da bilinmektedir. Hasat döneminde ise sıcak ve kurak bir iklim istediği gözlemlenmektedir. Türkiye’de en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Özellikle Şanlıurfa ve çevre iller bu konuda ön plana çıkmaktadır.

        Pamuk En Çok Hangi Bölgede Yetişir?

        REKLAM

        Önemli bir ihracat ürünü olan pamuk, Türkiye’de pek çok farklı noktada yetiştirilmektedir. Ancak bazı bölgeler bu konuda daha çok ön plana çıkmaktadır. İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa ve etrafındaki şehirler pamuk üretimini yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ardından Ege Bölgesinde Aydın ön plana çıkmaktadır. Manisa ve Balıkesir’de de yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesinde ise Adana bu konuda ön planda yer almaktadır. Hatay’da da sıkça üretimi yapılmaktadır. Genel anlamda daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirildiği bilinmektedir.

        Pamuk En Çok Hangi İlde Yetişir?

        Pamuk, Türkiye’de pek çok noktada yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde üretimi sıkça yapılmaktadır. Bu bölgelerde pamuk en çok hangi ilde yetişir sorusu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Öncelikle şu şehirler ön planda yer almaktadır;

        • Adana
        • Iğdır
        • Şanlıurfa
        • Hatay
        • Aydın
        • Balıkesir
        • Manisa
        • Kahramanmaraş
        • Mersin
        • Elazığ
        • Malatya
        • Bursa
        • Çanakkale

        Pamuk Hangi İklimde Yetişir?

        Don tehlikesi bulunmayan bölgelerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Yüksek oranda sıcaklığa ve bol bol güneşe ihtiyacı olan bir üründür. Daha çok sıcak ve nemli bölgelerde yetiştirilmektedir. Eğer toprağın sıcaklığı 15 derecenin altında ise filizlenme düşük bir oranda gerçekleşmektedir. Sıcaklık, yağış ve oransal nem bu ürüne büyük bir öneme sahiptir.

        REKLAM

        Pamuk Nasıl Yetişir?

        Yaz aylarının sıcak ve kurak olduğu bölgelerde en iyi şekilde yetişmektedir. Ayrıca bolca suya ihtiyaç duyan bir ürün olduğundan dolayı su sıkıntısının olmadığı yerlerde yetişmeye başlamaktadır. Hasat döneminde ise kuralık ve sıcaklık olması gerekmektedir.

        Pamuk Türkiye’de Nerede Yetişir?

        Ülkemizde önemli bir yere sahip olan pamuk Türkiye’ nerede yetişir sorusu ile merak edilmektedir. Öncelikle Adana, Hatay, Şanlıurfa, Iğdır, Elazığ, Malatya, Aydın, Balıkesir, Manisa, Çanakkale, Bursa gibi şehirlerde yetiştirilmektedir. Aynı zamanda Kahramanmaraş, Mersin gibi şehirlerde de üretilmekte olduğu bilinmektedir.

        Pamuk Hangi Bölgede Üretilir?

        Genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde üretimi bulunmaktadır. Bu bölgelerin özellikle bazı şehirlerinde oldukça yoğun bir üretime sahiptir. Türkiye’nin birçok noktasında üretilmekte olan bu pamuklar dokuma sanayisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda ihracat anlamında büyük bir gelir kaynağı olarak görülmektedir. Pamuk hangi bölgede üretilir sorusunun cevabı kısaca bu şekilde verilebilmektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ