Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Türk mankenler para kazanıyor mu?, didem soydan kimdir

        Uğur SOYSAL / HABERTÜRK

        DIDEM Soydan’ın yabancı mankenlerin tercih edilmesinin Türk mankenleri işsiz bıraktığını söyleyerek Mercedes-Benz İstanbul Fashion Week’i protesto edip katılmayacağını açıklamasıyla yerli-yabancı manken tartışması başladı. Soydan, bazı koreografların yabancı mankenleri paket program halinde sunmasının Türkiye’de genç mankenlerin yetişmesine engel olduğunu söylemişti. Merve Büyüksaraç, Irmak Atuk, Selda Car ve Ebru Öztürk’ün de destek vererek IFW’de podyuma çıkmayacaklarını belirttikleri yerli manken tartışmasında Ebru Şallı, “Mankenler artık para kazanamıyor, bizim yaşadığımız dönem çok güzeldi artık o dönem yok” dedi.

        Modacı Hakan AKKAYA: ‘Herkes yerini bilsin’

        ÇAĞLA Şıkel’den sonra podyumda star manken dönemi bitti. Didem 10 senedir podyumlarda. Siz gazeteciler iki senedir star çıkmadığı için onu star yaptınız. Soydan reklam yapmak ve Fashion Week’e gölge düşürmek için böyle bir şey yaptı. Sadece şov yapıyor. Herkes haddini bilsin, yerini bilsin.

        Wilma ELLES: ‘Biz de Almanya’da çıkıyorlar diye Türk mankenleri mi protesto edelim’

        İSTANBUL ve buradaki iş kozmopolit. Bu yapılan protestonun podyum ırkçılığı olarak nitelendirilmesine de karşıyım ama yerli-yabancı ayrımının yapılmasını da doğru bulmuyorum. Türk mankenler de bazen Almanya’da podyuma çıkıyorlar. Biz de onları mı protesto edelim şimdi? Didem Soydan bence biraz da yanlış anlaşıldı. Bence Didem, Türkiye’nin en başarılı modellerinden ve burada olması gerekirdi.

        Cengiz ABAZOĞLU: ‘Tasarıma göre model seçerim’

        BENIM için yerli yabancı fark etmiyor. Her dizaynır koleksiyonunda bir vücut şekli hayal ediyor ve buna bağlı olarak model seçip casting oluşturuyor. Didem benim çok beğendiğim ve birlikte çalıştığım bir model, aynı zamanda arkadaşımdır. Bu her ülkede böyle oluyor. Ben de defilelerimde bu doğrultuda casting yapıyorum.

        Songül CABACI: ‘Avrupa görüntüsü için yabancı’

        AVRUPA ve Türkiye ayrımından ziyade biz defilelerimizde Avrupa görüntüsü yakalamaya çalışıyoruz. Bizim mankenlerimiz de gayet başarılı fakat bu işin Türkiye ayağını değiştirmek gerekiyor. Aynı zamanda beyaz ten giysileri iyi gösterir. Yabancı tercihi görsellikle de alakalı bir durumdur.

        Modacı Tolga ÇAM: ‘Portföyleri eksik’

        TÜRK mankenlerin yeteri kadar defilede yer alamaması ve hak edilen değerin gösterilmemesinin en büyük sebebi Türkiye’de bulunan ajansların yeteri kadar bilgiye sahip olmamasıdır. Modeller bu yüzden free çalışmayı veya birçok ajans ile anlaşma yaparak çalışmayı tercih ediyor.

        Manken Ebru ÖZTÜRK: ‘Bütçeli işe çıkıyorum’

        3 yıldır zaten bu sistemi eleştiriyorum kendi adıma ve olabildiğince sadece bütçesi olan işlere çıkıyorum. Çünkü bir süre sonra fark ettim nankör bir meslek. Son birkaç yıldır IFW’de sayılı defilelere çıkıyorum. Bunun sebebi de sadece bütçesi olan işlerde yer almayı kabul etmem. Çok defileye çıkan birçok manken çoğundan ücret almıyor. 8 yıldır bu işi yapan biri olarak artık bunu kabul etmedim ve böyle karar aldım. Çünkü bu oluşumlara benim gibi birçok arkadaşım karşılıksız destek vermiştir. Birçok genç tasarımcıya destek olmak için zamanında sırf bu işle geçinmemize rağmen bütçesiz işleri kabul ettik. Ben son üç yıldır bunu yapmıyorum.

        Modacı Tanju BABACAN: ‘Türk manken kullanırım’

        BEN her zaman ağırlıklı Türk manken kullanıyorum Türkiye’de bilindiğim için. Ben dünya markası değilim. Türk kızlarımızı sektörü ayakta tutabilmek adına tabii ki podyumda her zaman gördüm. Türk mankensen geri, öbürü ileri gibi tavırlar bu sektöre yanlış yapılmış tavırlar. Manken arkadaşların bu tavrının da arkasındayım. Bence onlar haklılar. Biz arkadaşız, onlarla aramızda fiyat politikasından dolayı sıkıntı olmadı. Türkiye’de bazı mankenler podyumda artistleşmek isterler. Benim ‘Manken düşsün de gündeme geleyim’ derdim yok. Yabancı mankenlerin fiyatı bazen düşük, bazen yüksek olabiliyor” diye konuştu.

        Manken Irmak ATUK: 'En güzel dönemi biz yaşadık’

        12 yıldır bu işi yapıyorum. Mankenliğin en güzel dönemini yaşadık. Zamanında güzel paralar kazandık. Sonrasında iş ucuzladı. Meslektaşlarımız işi ucuzlattı. Çok söyledik 300’e 400’e iş yapmayın diye. Birlik olamadık. Ben zaten üç yıldır IFW’ye çıkmıyorum. Kendimi kullandırtmıyorum.

        Manken Özlem KATİPOĞLU: ‘Objektif değerlendirme istiyoruz’

        MANKEN arkadaşlarımı çok haklı buluyorum, ben de destek veriyorum. Bizim yabancılardan bir eksiğimiz yok, işimize profesyonelce yaklaşıyoruz. Defile castlarına gittiğimizde objektif bir değerlendirme istiyoruz. Türk modellerin kaprisli ve disiplinsiz olduğu söyleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ