Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Polisi de protestolara katılmaya davet etti

        Ermenistan Parlamentosu, başbakanlık seçiminde tek aday olan muhalif lider Nikol Paşinyan'ın Başbakanlığını onaylamadı. 105 üyeli Ermenistan Parlamentosu'nda yapılan oylamada Paşinyan'a sadece 45 oy çıktı. Paşinyan 8 oy farkla başbakan seçilemedi.

        Ülkede haftalardır süren protestoların öncüsü olan Paşinyan, onbinlerce destekçisi Palamento dışında beklerken oylandı.

        9 saat süren oturumdan sonra çıkan sonuçla birlikte Paşinyan iktidar partisini "Ermeni halkına savaş açmakla" suçladı.

        Muhalif lider destekçilerine başkent Erivan'ın en büyük meydanında toplanmaları çağrısı yaptı ve daha sonra kendisi de sayıları 30 ile 40 bin arasında olduğu bildirilen göstericilere katıldı.

        AA'nın haberine göre, Ermenistan’da parlamentoda yapılan başbakanlık seçimini kazanamayan muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan, iktidara tepki olarak ülke genelinde greve gidilmesi, havaalanı yolları, caddeler ve metroların kapatılması çağrısında bulundu.Paşinyan, parlamentoda yapılan seçim sonrasında taraftarlarının beklediği Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Meydanda kurulan sahneden konuşma yapan Paşinyan, iktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisi’nin davranışını "provokasyon" olarak nitelendirdi.

        Ermeni halkının şu anda en parlak dönemini yaşadığını dile getiren Paşinyan, iktidara cevap olarak eylem planlarını açıkladı. Paşinyan, “Yarın bütün Ermenistan’da genel grev ilan ediyorum. Yarın 08.15’ten itibaren ne kapatabilirsek, bütün Ermenistan caddelerini, metroları, havaalanı yollarını kapatıyoruz. Başbakan adayı olarak bütün devlet görevlilerine sesleniyorum, grev ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

        Paşinyan, verdikleri mücadeleden bir milimetre daha geri adım atmayacaklarını ifade ederek, güvenlik güçlerinin eylemcilere müdahale etmemesini ve onlara katılmasını istedi.

        Ermenistan Parlamentosu'nda düzenlenen özel oturumda yapılan başbakanlık seçimine tek aday olarak katılan muhalif hareketin lideri Paşinyan, gereken 53 oyu alamamış ve başbakan seçilememişti.

        REKLAM

        Protestocuların sokakları, havaalanını ve her yeri kapatacağını ifade eden muhalif lider, polisi de kalkanları bırakıp protestoya katılmaya davet etti.

        Paşinyan protestoları durduracak tek görüşme önerisini, iktidar partisinin cenazesi olması durumunda kabul edeceğini ifade etti.

        Oylama öncesi kürsüye çıkan Paşinyan, parlamento üyelerine başbakan olmaması halinde ülkenin "siyasi bir tsunami"yle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ